Øvelse: Arkæologer på jagt efter nedgravet lig

Arkæologer er de bedste detektiver, når det gælder nedgravede lig.

01:43

Det er ikke nemt at spotte for en almindelig borger. For en kriminaltekniker er det lidt nemmere, men for en arkælog er det ingen sag at spotte en grav, der kan indeholde et lig, våben eller narko.

- Det er ikke nemt at skjule en grav for en garvet arkæolog. Når først hunden har fundet det rette område, skal der ikke graves dybt før overskårne rødder og jordbundsforhold afslører, om der har været gravet på stedet, siger Lars Krants, der er afdelingsleder og arkæolog på moesgård Museum.

- Det er simpelthen umuligt at skjule. Nogle gange skal man lidt ned i tingene, men før eller siden vil det stå kniv skarpt, siger han.

Han og arkæologer fra hele Europa er blevet tilkaldt til Jonstrup Lejren i Ballerup for sammen med kriminalteknikere, hundepatruljer, retsmidicinere at finde et imiginært nedgravet lig. 

Læs også Politiet kaldt til husspektakler - finder fire dræbte

Arkælogi i en højere sags tjeneste

Lars Krants har i syv år hjulpet politiet i diverse sager: 

- Det er jo i en højere sags tjeneste, kan man sige. Man skal opklare ret alvorlige forbrydelser, da det jo ofte er mordsager, det handler om. Jeg syntes, det er tilfredsstillende at lave noget, som faktisk har betydning på en anden måde end arkæologi har.

Første fase i at finde et nedgravet lig er politihundene, der skal snuse sig frem. Og så kommer arkælogerne på banen: 

- Hvis noget har gravet en grav eller gemt narkotika og våben, så kan vi finde aftryk af graveredskaber, fodspor i bunden af graven og sådan nogle ting som kan hjælpe efterforskningen, siger han.

Læs også Familiemord: Mor og tre børn dræbt i Brønshøj

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik