Opråb fra flere sider: Lennarts sag er langt fra enkeltstående

Organisationerne Sind, Lev og Landsorganisationen for Sociale tilbud kommer alle med opråb om, at der er flere sager som Lennart Henriksens fra Albertslund Kommune.

Sagen om den 51-årige Lennart, der blev fundet død på en kold terrasse på et kommunalt plejecenter, er desværre langt fra en enlig svale.

Det påpeger flere organisationer, der nu efterspørger et opgør med den kommunale kassetænkning, hvis dødsfald som Lennarts skal undgås i fremtiden.

- Der er desværre rigtig mange Lennart’er derude, som går under radaren, siger Anja Dhyrbye, kommunikationschef hos Los, landsorganisationen for sociale tilbud.

Organisationen har fulgt sagen om Lennart Henriksen tæt siden hans tragiske død.

Den 3. januar 2019 klokken ti minutter over fire om morgenen blev den 51-årige Lennart Henriksen, der var psykisk syg og led af hjerteproblemer, fundet død på terrassen ved Rehabiliteringscenteret i Albertslund Kommune efter flere timer uden opsyn. Det til trods for, at den hjertesyge Lennart skulle tilses hvert kvarter.

En efterfølgende advokatundersøgelse har nu startet en lavine af kritikpunkter mod kommunen med borgmester Steen Christiansen (S) i spidsen, som siden har undskyldt og beklaget hele forløbet.

Et tiltagende problem

Gang på gang får organisationen Los tilbagemeldinger fra deres medlemsvirksomheder om fejl i kommunernes visitationer.

- Vi ser mange flere sager som Lennarts, så det peger igen og igen i retning af, at vi simpelthen ikke er dygtige nok til at finde det rigtige tilbud første gang, siger Anja Dhyrbye.

Også landsforeningen Lev, som arbejder for mennesker med udviklingshandicap, får mange flere henvendelser fra borgere som kæmper for at få de rigtige tilbud ude i kommunerne.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra borgere og fra vores lokale kredse, som næsten entydigt fortæller, at det er svært at få den støtte, der er brug for, at det er svært at sikre den højeste faglighed – og det bliver tiltagende sværere, siger Anni Sørensen, landsformand for Lev.

- Det her er jo så forfærdeligt

Sind, landsforeningen for psykisk sundhed, finder advokatundersøgelsen af omstændighederne omkring Lennert Henriksens død stærkt belastende hor Albertslund kommune.

- Når man læser den undersøgelse der er kommet, så er der begået fejl på fejl på fejl på fejl. Hver for sig er de fejl så, at alvorlige de ikke må ske. Og når det så sker så mange gange i den samme sag, så kan man næsten kun få ondt i maven og knibe en tåre. Det her er jo så forfærdeligt, siger Knud Kristensen, landsformand for Sind.

Han er bekymret over, at mange sager aldrig når op til overfladen, hvis ikke den udsatte borger har et stærkt og ihærdigt netværk, der kan fungere som en slags ekstra tilsyn med de kommunale centre.

- Det er desværre sådan, at dem, der har pårørende, som har ressourcer og kan råbe op, har en større chance for at få den hjælp, de har brug for, siger Knud Kristensen.

- I virkeligheden er det fuldstændigt vanvittigt, at vi har fået skabt et system, hvor borgere ikke ved egen kraft kan sørge for, at de af vores borgere, som er udsatte, kan få den nødvendige hjælp, siger Anni Sørensen, landsformand for Lev.

Anni Sørensen, landsformand for Lev (tv), Knud Kristensen, landsformand for Sind (i midten) og Anja Dhyrbye, kommunikationschef for Los (th) er bekymret over, at mange sager som Lennarts går under radaren.
Anni Sørensen, landsformand for Lev (tv), Knud Kristensen, landsformand for Sind (i midten) og Anja Dhyrbye, kommunikationschef for Los (th) er bekymret over, at mange sager som Lennarts går under radaren.
Foto: TV 2 Lorry

Drop kassetænkningen i kommunerne

Fra organisationernes side kommer et opråb til kommunerne om ikke kun at tænke økonomi når udsatte borgere som for eksempel Lennard Henriksen skal visiteres.

- Der er ingen tvivl om, at der er kassetænkning i kommunerne. Men det er også vigtigt for mig at sige, at jeg ikke tror, at man med vilje tager livet af borgerne for at spare penge. Men det er jo økonomitænkning, der gør, at man kommer til at anbringe folk nogle steder, hvor de i virkeligheden ikke magter at have dem, siger Knud Kristensen fra Sind.

- Vi har set i et stykke tid, at de har ansat eksterne konsulenter – sparekonsulenter – som går ind og screener og ser, om der er noget vi kan optimere omkring borgeren. Og i 99 procent af tilfældene fører det til en nedsat ydelse eller en besparelse, siger Anja Dhyrbye fra Los.

Graverende sagsbehandlingsfejl

I advokatundersøgelsen af Lennart Henriksens død bliver det påpeget, at informationer om, hvor syg Lennart Henriksen egentlig er og hvilke plejebehov han har, ikke kommer frem til de rigtige personer.

Og gentagne advarsler om, at den er helt gal, bliver overhørt.

Blandt andet forsøgte både Lennart Henriksens familie og hans tidligere bosted forgæves at advare Albertslund Kommune adskillige gange.

Derudover har kommunens medarbejdere begået graverende sagsbehandlingsfejl gennem hele forløbet op til Lennart Henriksens død.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger har direktøren for Børn, Sundhed og Velfærd i Albertslund Kommune for nylig fratrådt sin stilling. Det er dog ikke bekræftet, at fratrædelsen har relation til sagen om Lennart.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Ballerup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere