Mogens kæmpede i fem år - nu laves loven endelig om

Nyt lovforslag vil gøre sundhedspersoner i kommunerne ansvarlige for fejl. Det betyder, at man fremover kan søge erstatning efter plejesvigt.

85-årige Mogens Munck fra Måløv har i adskillige år kæmpet for at få ændret loven om patienterstatning.

For et år siden fortalte vi historien om, at han ikke kunne søge erstatning efter hans hustru Hanne blev udsat for groft plejesvigt på et plejehjem i Ballerup, fordi kommunale plejehjem ikke er omfattet af patientansvarsforsikringen. I modsætning til f.eks. hospitaler, som er omfattet.

Nu ser det ud til, at Mogens Munck endelig får sin lovændring.

Lovforslaget, som i øjeblikket behandles i Folketinget, indebærer blandt andet en udvidelse af patienterstatningsordningen, således at alle behandlingsskader påført af autoriserede sundhedspersoner og personer, der handler på disses vegne, omfattes. Dvs. også sundhedspersoner i kommunerne. 

quote Anstrengelserne ser ud til endelig at bære frugt!

Mogens Munck

Lovforslaget støttes af alle partier på Christiansborg og det er en stor lettelse for Mogens Munck, som i 5 år har forsøgt at gøre politikerne opmærksomme på, at der var et hul i loven.

- Anstrengelserne ser ud til endelig at bære frugt. Og på denne årstid er det jo lidt af en julegave at få. Den melding, at kommunerne ikke bare kan længere kan sige: Vi beklager, siger Mogens Munk til TV 2 Lorry.

Det er et enigt folketing, som inden længe vedtager at udvide patienterstatningsordningen, så også plejepersonale på kommunale og regionale institutioner bliver omfattet. Det glæder Enhedslisten, som længe har ville lukke det, som de kalder et hul i loven.

- Allerførst vil jeg takke Mogens Muncks familie, der stillede sig frem for et års tid siden, fordi ellers havde vi måske slet ikke fået øje på, at der var det hul i loven. Det er meget vigtigt for os medlemmer af Folketinget, at borgerne træder frem og siger: Hey! Der er altså noget galt med lovgivningen her. Og så er jeg selvfølgelig glad på alle de familiers vegne, som nu kan søge erstatning I fremtiden, hvis en pårørende kommer ud for en ulykke på et kommunalt plejehjem, siger Enhedslistens Finn Sørensen til TV 2 Lorry.

Den foreslåede lovændring er på nuværende tidspunkt i behandling i Sundheds- og Ældreudvalget efter at have blevet 1. behandlet i Folketinget. Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet vil lovændringen træde i kraft d. 1. juli 2018.

FAKTA OM RETTEN TIL PATIENTERSTATNING

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

Ballerup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere