Julie flyttede fra København til Ballerup: Nu giver livet mening

Julie Sevel lider af angst. Da hun boede i København blev hun kastet rundt i systemet, men i dag bor hun - glad og tilfreds - i Ballerup.

02:57

Flere kommuner – hovedsaligt Københavns Kommune – er i den seneste tid blevet kritiseret for deres behandling af syge borgere.

I Ballerup har man dog valgt at gribe det helt anderledes an.

Mange borgere oplever nemlig at de bliver hevet igennem endeløse ressourceforløb, og de føler, at det nærmest er umuligt at få tildelt førtidspension.

Læs også For få får førtidspension: "Vi kan ikke være det bekendt"

Men sådan foregår det ikke i Ballerup Kommune. Her skal syge borgere kun igennem korte, men intensive ressourceforløb, så de hurtigst muligt kan få afklaret, om de for eksempel kan komme i fleksjob.

En af dem, der har været igennem sådan et forløb, er Julie Sevel.

10 timer om ugen arbejder hun i tøjbutikken Zizzy i Ballerupcenteret. Og det er i høj grad et fleksjob, som giver hendes liv mening.

- Man kan hjælpe folk, og det er dejligt, siger hun efterfulgt af et stort smil.

Kaos i København

Men for bare få år siden var der ikke meget at grine af i Julie Sevels liv. Dengang boede hun i København og var flere gange indlagt på psykiatriske afdelinger med angst på grund af en bipolar lidelse.

- Jeg kan være rigtig, rigtig glad på et tidspunkt. Ikke decideret manisk, men bare glad. Og på andre tidspunkter kan jeg meget hurtigt blive ked af det.

Læs også 5 råd fra en førtidspensionist efter mareridt på jobcenter

Og hun føler ikke, at der var meget hjælp at hente fra Københavns Kommunen. Hun følte sig parkeret på et langvarigt udsigtsløst ressourceforløb.

Man var i en kasse, som alle bare blev puttet ned i, hvor man engang imellem bliver taget op og kigget på, siger hun.

Men da hun besluttede sig for at flytte til Ballerup, ændrede hendes liv sig markant   

Her blev hun godt modtaget af sin sagsbehandler, og Julie Sevel oplevede for første gang, at systemet viste en menneskelig side.

Bliver set, som den man er

- I Ballerup Kommune bliver man set, som den man er, og forløbene bliver specielt tilrettet. Det er i hvert fald min følelse, og når du kommer, bliver du altid mødt med den her glæde og entusiasme, siger Julie Sevel.

I Ballerup kommune har man valgt at køre meget korte intensive ressourceforløb for de borgere som skal afklares til enten fleksjob eller førtidspension. Netop for at forhindre at borgerne bliver mere syge af at hænge fast i systemet.

Læs også 14 år efter trafikuheld: Endelig får Charlotte førtidspension

Og hvis borgeren ingen arbejdsevne har fastholder kommunen ikke borgeren på langvarige ressourceforløb

- Hvis ikke, skal borgeren have førtidspension. Det skal give mening for den enkelte, siger Julie Sevels sagsbehandler, Lone Bau Hansen

Julie Sevel har efter sit ressourceforløb ikke bare fået et fleksjob, men også fået troen på sig selv tilbage.

- Der var en uge, hvor jeg var den i Danmark, der havde solgt mest, fortæller hun stolt.

I Københavns Kommune ønsker Enhedslisten at kommunen skal lære af Ballerup.

Og derfor har partiet foreslået, at kommunens beskæftigelsesudvalg skal droppe studieture til udlandet i den her valgperiode. I stedet ønsker Enhedslisten, at pengene bruges på ture til andre danske kommuner, så man på den måde kan få inspiration til en bedre behandling af syge borgere.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik