Her hjælper motocross unge på rette spor

Tre projekter fra hovedstadsområdet bliver hyldet for deres kriminalitetsforebyggende arbejde med unge.

00:58

Et af de nominerede tiltag er "De unges motocross", som drives af Ballerup Kommunes ungeindsats. Video: TV 2 Lorry

Der findes masser af gode tiltag, der kan hjælpe unge rødder til at modnes og blomstre.

Tre projekter fra TV 2 Lorrys sendeområde er blevet nomineret til Den Kriminalpræventive Pris 2018, der uddeles den 10. april.

Formålet med prisen er at sætte fokus på kriminalitetsforebyggende arbejde i lokalområderne - og på den måde hylde de gode tiltag.

Et af de nominerede tiltag er "De unges motocross", som drives af Ballerup Kommunes ungeindsats.

Her har de nemlig haft held med at fastholde unge i et fritidstilbud - hvor de to gange om ugen kan køre motocross.

Drengene har dannet et fællesskab omkring det at køre motocross. Men selvom sporten overvejende appellerer til unge drenge, så er der skam også piger, der dukker op. Foto: Det Kriminalpræventive Råd

Hos kommunen oplever man nu en bedre relation til de unge, som de ellers plejede at møde på gaden. Det fortæller med Kristian Juul, som er ungerådgiver i Ballerup Kommune og opsøgende medarbejder i ungeindsatsen.

- Sådan noget som motocross, hvor der er fart, tempo og adrenalin kan særligt tiltrække nogle drenge, der godt kan være lidt vilde i det. Vi kan se, at de unge, vi før mødte gaden, har vi en bedre kontakt til og en bedre relation til, i og med at vi har dem her et par gange om ugen, siger Kristian Juul.

Fakta om Den Kriminalpræventive Pris:

  • Formålet med prisen er generelt at sætte fokus på kriminalitetsforebyggende arbejde i lokalområderne, herunder at opmuntre til kriminalitetsforebyggende initiativer samt at øge bevidstheden om vigtigheden af kriminalitetsforebyggelse både hos enkeltpersoner og hos organisationer, foreninger og myndigheder.
  • Vinderen af Den Kriminalpræventive Pris 2018 modtager udover æren 50.000 kroner.

Han fortæller, at netop det at have et godt forhold til de unge kan hjælpe til med at fastholde dem i skole og job.

- Ved at have en relation til dem gennem det her projekt, så kan vi bidrage til, at de holder fast og får øjnene op for de ressourcer, de indeholder, og alle de positive ting, de kan bidrage med og bringe i spil i deres skolegang og fritidsliv, lyder det fra Kristian Juul.

Kristian Juul er ungerådgiver i Ballerup Kommune. Foto: TV 2 Lorry

Han fortæller, at drengene har dannet et fællesskab omkring det at køre motocross. Men selvom sporten overvejende appellerer til unge drenge, så er der skam også piger, der dukker op.

- Så kan det godt være, de måske ikke er så vilde med at køre motocross. Men så synes de til gengæld, det er sjovt at tage billeder, deltage i spiseaftener og tage tid, når der afholdes klubmesterskaber.

- Så man kan godt være med herude, selvom man ikke kører. Alle fra kommunen kan være med, fortæller Kristian Juul.

Her er de tre nominerede til prisen

Idrætsprojektet:

Idrætsprojektet, som hører under Københavns Kommunes Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge (CUKU), har eksisteret i 10 år.

Idrætsprojektet arbejder for at inkludere kommunens mest udsatte børn, unge og voksne i det lokale foreningsliv. Her kan man deltage i diverse idrætsdiscipliner, musikundervisning, sprogundervisning med mere. Formålet med Idrætsprojektet er at bygge bro til fritidsliv, netværk, skole, uddannelse og beskæftigelse sammen med børn, unge og voksne.

Idrætsprojektet tilbyder hver enkelt deltager et skræddersyet forløb inden for den idrætsaktivitet eller fritidsaktivitet, som matcher den unges ønsker og drømme. De inddrages i det eksisterende, lokale foreningsliv og får her nye og holdbare sociale netværk. De unge kan uddanne sig inden for en idrætsdisciplin og får dermed muligheden for at facilitere forenings-inddragelsen for andre unge i lignende situationer.

Projektet tilbyder også indsatser over for familien, lektiehjælp og mentorer.

Fra gadeliv til foreningsliv / Fra gadeplan til gameplan:

Ungeindsatsen i Brøndby identificerede i 2015 en gruppe unge, som manglede fritidstilbud, og som havde mistet tilknytning til skole- eller klubaktiviteter. Under ledelse af Mohamad Saleh etablerede de derfor et samarbejde med den lokale fodboldklub Brøndby IF.

Formålet med tilbuddet er at flytte unge fra en gadeorienteret livsstil til et aktivt foreningsliv med solide netværk. Det skal støtte de unge i at indgå i forpligtende fællesskaber med sunde normer og værdisæt.

Sammen med projektet indstilles medarbejder Mohamad Saleh.

Projektets kerneelement er kontrakter mellem de unge og fodboldklubben Brøndby IF. Der er oprettet et seniorhold og et ungdomshold og afholdt forældresamtaler og forældremøder. De unge får kompetencer i forhold til at forpligte sig positivt, overholde aftaler, udvikle kammeratskab og mestre dialog. Det skal samtidig motivere de unge til uddannelse og beskæftigelse.

De unges motocross:

De unges motocross drives af Ballerup Kommunes ungeindsats Center for Børne- og Ungerådgivning i samarbejde med Klub Skovlunde og Klub Syd.

Formålet med De unges motocross er at tilbyde og fastholde unge med begyndende risikoadfærd i et fritidstilbud og at fastholde de unges tilknytning til skole og uddannelse.

Ud over motocrosskørsel har de unge været involveret i istandsættelse af lokaler, køb af udstyr samt planlægning af kolonier og ture.

Indsatsens medarbejdere har i samarbejde med de unge startet en café i indsatsens lokaler, som drives af de unge og deres forældre. De unge har deltaget i ugentlige spisninger, og nogle af de unge er blevet tilbudt vredeshåndteringskurser og familiebehandling. Indsatsen fungerer som brobygger til skolesystemet, hvor en del af de unge har reduceret deres fravær.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik