Valg i Ballerup: Mest spænding i blå blok i socialdemokratisk højborg

Byggeboom i Ballerup Kommune har sat sine spor blandt borgere og i byrådssalen, som domineres heftigt af Socialdemokratiet.

Valgaftenen på Ballerup Rådhus er særegen. De lange knive er sløve og støvede, og opskriften på rævekagerne er for længst glemt.

For der bliver - igen - ikke meget spænding om, hvem der bliver borgmester i Ballerup Kommune efter kommunalvalget.

Til gengæld bliver det værd at holde øje med de interne magtforhold i den borgerlige blok, hvordan sagerne om de mange byggerier i kommunen vil præge valgkampen - og så kan en ny lokalliste måske komme i kommunalbestyrelsen. 


Hvad er der på spil?

Der bliver med meget stor sandsynlighed ikke tale om et magtskifte i Ballerup Kommune. Socialdemokratiet troner meget sikkert i borgmesterstolen.

  • Det skal dog blive interessant at se, om De Konservative kan true Venstres plads som oppositionsleder.
  • … og om Socialdemokratiets absolutte flertal kan skrumpe for til gengæld at give de øvrige partier i kommunalbestyrelsen en smule mere manøvrerum.
  • Endelig skal det blive spændende at finde ud af, om den nye lokalliste, Ballerup Listen, får kæmpet sig til et mandat.

Borgmester:

Jesper Würtzen (S)

1. viceborgmester:

Lolan Marianne Ottesen (S)

2. viceborgmester:

Kåre Harder Olesen (V)


Hvem er favoritten og hvorfor?

Den siddende borgmester siden 2012, Jesper Würtzen (S), er storfavorit. Det er der flere årsager til:

  • Socialdemokratiet har siddet på magten siden 1933, og partiet har med undtagelse af fire år omkring årtusindeskiftet haft absolut flertal i kommunalbestyrelsen siden 1981.
  • Jesper Würtzen er uhyre populær blandt vælgerne. Ved valgene i 2013 og 2017 fik han begge gange omkring 27 procent af samtlige afgivne stemmer i kommunen. Det overgås kun af en håndfuld andre borgmestre i hele sendeområdet. En undersøgelse fra Voxmeter viser tilmed, at han er den borgmester i landet, der oplever den største tilfredshed blandt kommunens borgere.
  • Selv hvis Socialdemokratiet mister dets absolutte flertal, burde partiet uden besvær kunne samle støtte fra et eller flere andre partier. Jesper Würtzen har således formået at samle alle partier om tre ud af de seneste fire års budgetter.
  • Borgmesteren er også lykkedes med at skabe et fint politisk klima i kommunalbestyrelsen og samtidig holde orden på de indre linjer, selvom en 16 mand stor gruppe alt andet lige ikke altid er enige om retningen.


Hvem er førsteudfordreren og har han en chance?

Der er ikke en reel udfordrer - i hvert fald ikke en, der har chance for at blive borgmester. Men der er til gengæld to borgerlige partiformænd, der begge ser mulighed for at blive det største oppositionsparti.

  • Venstre er lige nu det “store” borgerlige parti med tre mandater i byrådet, men står over for et vendepunkt ved kommunalvalget til november:
    • 2. viceborgmester, Kåre Harder Olesen, siger farvel og tak efter 24 år i kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune.
    • Det bliver 44-årige Mikael Wandel, der skal fylde skoene efter den garvede venstremand. Wandel blev slået med 15 stemmer af sin kone ved kommunalvalget i 2017 - og kom ikke ind. Han sad dog i kommunalbestyrelsen fra 2015 til 2017, har siddet i Venstres hovedbestyrelse og været formand for Venstre i Ballerup, inden han blev spidskandidat. Vil med egne ord forsøge at fratvinge Socialdemokratiet det absolutte flertal.
  • De Konservative har lige nu kun ét mandat i kommunalbestyrelsen, men det er langtfra urealistik, at partiet bliver større end Venstre ved valget.
    • Den kontante Allan Kristensen sidder på partiets ene sæde på rådhuset og har haft fire år til at markere sig overfor de borgerlige vælgere, mens Mikael Wandel fra Venstre er udfordret af at have været ude af både vælgernes søgelys og det daglige byrådsarbejde med det lokalpolitiske stof.
    • Det Konservative står til flotte meningsmålinger på landsplan, og det kan have fine muligheder for også at smitte af i Ballerup Kommune, hvor de Konservative historisk - vi skal godt nok tilbage til 80’erne - har stået stærkt.


Men hvordan adskiller Venstre og Det Konservative Folkeparti sig rent politisk?

  • Særligt på skoleområdet har der for nyligt været forskelle at spore. Venstre trådte ud af skoleforliget, fordi “posen skulle rystes”, mens De Konservative var tilfredse med at fortsætte i forligskredsen, da det ville sikre mest mulig frihed og selvbestemmelse til de enkelte skolebestyrelser.
  • Helt generelt har de to partier dog været enige i de fleste sager. De har begge været med i de to første budgetter og det sidste budget i valgperioden, mens de i forbindelse med budgetaftalen for 2021 valgte at forlade forhandlingerne, da de var utilfredse med, at der ikke var plads til skattelettelser.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?

  • Byudvikling

    Byudvikling er en varm kartoffel - blandt borgerne i hvert fald.

    Flere byggeplaner har nærmest gjort Ballerup bymidte til en stor byggeplads i flere år, der mangler parkeringspladser - og så er der Jonstrup-sagen, hvor borgerprotester fik standset planer om opførelse af 750 boliger efter en utilfredsstillende beslutningsproces. Borgerne er dog stadig bekymrede for, hvordan byggeriet vil påvirke natur og trafik i området.

    Der er også planer for nye byområder ved Kildedal og Baltorpplænen. Enhedslisten mener, at projekterne har for indgribende virkning over for natur og miljø. Alle andre partier bakker op om planerne, der har til formål at tiltrække flere borgere og erhverv, som i sidste ende skal polstre kommunekassen til fremtidens velfærdsudfordringer.

    Derfor kan det være svært at se, at byudvikling for alvor vil sætte en kile ned mellem partierne i valgkampen. Måske bliver spørgsmålet snarere, hvor meget byudvikling, de forskellige partier vil have.

  • Skattelettelser

    Et klassisk rød-blok-mod-blå-blok-tema. Spørgsmålet var udslagsgivende for, at Venstre og De Konservative stod uden for budgetaftalen for 2021, og de vil under valgkampen sandsynligvis fremføre argumentet om, at den velpolstrede kommunekasse sagtens kan bære skattelettelser.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet gik frem og gjorde sit absolutte flertal endnu mere markant. Partiet konstituerede sig med alle partier, men ragede alle formandsposterne til sig.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Jesper Würtzen (S) 27,6% af alle afgivne stemmer 7.158
2. Helle Hardø Tiedemann (S) 697
3. Lolan Marianne Ottesen (S) 537
4. Kåre Harder Olesen (V) 537
5. Musa Kekec (S) 492


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste budgetter?

  • For første gang i flere år indgik samtlige partier en budgetaftale for 2019 - det samme blev tilfældet året efter. I begge budgetter blev der indgået aftale om at spare en hel del på administrationen på rådhuset, mens den borgernære velfærd gik fri af sparekniven. Samtidig blev der tilført midler til blandt andet børneområdet.
  • I budgetaftalen for 2021 valgte både Venstre og De Konservative dog at stå udenfor, fordi de ikke kom igennem med krav om skattelettelser.
  • I budgettet for 2022 stod kun Enhedslisten uden for. Der blev plads til investeringer i en række velfærdsområder, mens der blev sparet på administration og indkøb. Igen måtte de borgerlige kigge langt efter skattelettelser.


Hvem har indgået valgforbund/hvem støtter hvem?

Der er tre valgforbund i Ballerup Kommune:

  • Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Venstre
  • Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti
  • SF, Veganerpartiet, Serhat Kücükkart, Enhedslisten


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier?

  • Dansk Folkeparti skal kæmpe for at bevare deres to mandater, mens Nye Borgerlige presser på med en spidskandidat, der dog kun fik 26 stemmer ved seneste valg.
  • Enhedslisten og SF er i valgforbund og kan med en klima- og velfærdsdagsorden sikre sig fine valg.
  • Den nye lokalliste, Ballerup Listen, slår sig op på at være imod det etablerede politiske system. Deres kandidater er repræsenteret i de lokale foreninger og vil overbevise vælgerne om at stemme for en ny parlamentarisk vej, der ikke er bundet op på Socialdemokratiet. Har besluttet sig for at føre valgkamp uden valgplakater og flyers.


Forudsigelsen:

Jesper Würtzen (S) tager fire år mere som borgmester i Ballerup Kommune, mens De Konservative vokser og som minimum bliver lige så store som Venstre.




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

’Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Ballerup Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Ballerup Kommune. Velkommen til Debat under uret.

Her er kandidaterne i Ballerup Kommune


Valgforbund:

  • Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Venstre
  • Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti
  • SF, Veganerpartiet, Serhat Kücükkart, Enhedslisten


Liste A - Socialdemokratiet

Jesper Würtzen - Skovlunde

Maria Lundahl Assov - Ballerup

Peter Als - Skovlunde

Charlotte Holtermann - Egebjerg

Johan Müller - Ballerup

Hella Tiedemann - Ballerup

Per Mortensen - Måløv

Anja Holtze - Skovlunde

Dennis Sørensen - Ballerup

Lolan Ottesen - Ballerup

Musa Kekec - Ballerup

Sandra Marsenic - Egebjerg

Erling Andersen - Måløv

Laila Busted - Ballerup

Morten Andersson - Egebjerg

Nicolas Almann Olsen - Ballerup

Özcan Kizilkaya - Måløv

Michael Brønd - Ballerup

Martin Høyer Rasmussen - Ballerup

Mikkel Zacho Justesen - Ballerup

Zoran Rajovic - Ballerup


Liste B - Radikale Venstre

1. Lars Green Bach

2. Mustafa Deveci

3. Sanne Fandrup

4. Annette Randløv

5. Katrine Bugge

6. Asger Jensen

7. Jørgen Bragge

8. Christell Erichsen


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Allan Kristensen - Ballerup

Karsten Kriegel - Måløv

Kristijan Vukicevic - Ballerup

Kate Svarrer - Ballerup

Morten Løgager - Ballerup

Lis Folke Christensen - Egebjerg

Frederik Forland - Måløv

Kasper Schlander - Måløv


Liste D - Nye Borgerlige

André Amingsø

Kristian Bach

Brian Ølholm


Liste F - SF

1. Simon Knudstrup

2. Taner Genc

3. Gitte Boffy Lillelund

4. Ulrik Falk-Sørensen

5. Birte Kramhøft

6. Niels Overgaard

7. Thorkild Krejberg

8. Tim Larsen

9. Jørn Nielsen

10. Rune Frøding

11. Peter Andersen


Liste G - Veganerpartiet

Frida Freiesleben


Liste I - Liberal Alliance

Mikkel Kruse - Skovlunde

Claus Damkjær - Ballerup

Oscar Gade-Frimann – Måløv


Liste L - Serhat Kücükkart

Serhat Kücükkart


Liste O - Dansk Folkeparti

Michael Jensen

Jette Meinertz

Kasper Sørmer-Sørensen

Rune K. Wegge

Birthe Møller Jonsson

Allan Petersen


Liste P - Partiet Ballerup Listen

1. Michael Olsen

2. Line Fielsøe Petersen

3. Christine Andersen


Liste V - Venstre

Mikael Wandel

Jacob Wøhler Jørgensen

Dorthe Rigét

Christian Skjæran

Sussie Wandel

Zishan Ali

Bettina Prühs

Nina Skaarup

Henrik Vejgaard

Marie Kielberg-Bæk

Bente Bjørklund


Liste Æ - Frihedslisten

Ulrik Eibye


Liste Ø - Enhedslisten

1. Stine Rahbek Pedersen - Måløv

2. Saime B. Inanc - Skovlunde

3. Miasser Hawwa - Ballerup

4. Louise Mathiasen - Østerhøj

5. Muhammad Ali Abbasi - Ballerup

_