Helges hobby er stukket helt af: Hans kone synes, det er lidt pinligt

Helge Tolmarks store passion er kendiskruseduller. Det er blevet til intet mindre end 36 bøger over 70 år, og særligt én autograf fra en bokselegende betyder meget.

Stig Rossen, Lise Nørgaard, Chris Anker, Rasmus Seebach, Lars Løkke ...  

Helge Tolmark fra Skovlunde er altid beredt med papir og blyant. Han er nemlig en såkaldt autografjæger. En efterhånden mere sjælden race efter selfie-fotografiet på telefonen er blevet en ting. 

Helges jagt på kendiskruseduller startede allerede, da han var en 13-14 år gammel fodboldglad knægt. 

En hobby, der nu har stået på i omtrent 70 år.

quote Jeg er da også kommet galt afsted og har påstået, at folk var nogen, de åbenbart ikke var alligevel.

Helge Tolmark, Autografjæger

Den gang gik jagten primært på kendte fodboldspillere, men siden hen har samlingen udviklet sig til også at indeholde sangere, skuespillere og alverdens sportsstjerner.

Selv rockerpræsidenten Jønke har sneget sig ind blandt de mange autografer. For han er jo også bare et menneske, siger Helge Tolmark, som beskriver Jønke som "en flinker fyr", der tilmed ønskede ham en god dag.

Kim Larsen, Preben Kristensen, Mette Frederiksen, Ole Henriksen, Dirch Passer, Michael Laudrup ... 

Delte meninger om Helges kruseduller i familien


- Du går ikke derover, du går ikke derover!

- Selvfølgelig går jeg derover. 

Sådan gengiver Helge samtalen mellem ham selv og hans kone, den dag han spotter rockerpræsidenten Jønke, og får autografen i hus. 

Og det er ikke unormalt, at Helges kone synes, at han går lidt pinligt meget op i sin fritidsinteresse. 

- Hvis vi kommer gående ned ad Strøget, og jeg spotter én. Så siger hun: "Du gør det ikke, du gør det ikke!" , forklarer Helge.

Det har dog aldrig holdt ham tilbage, og flere i familien har også hjulpet ham med at skaffe autografer til samlingen, som i dag tæller 36 fyldte bøger.

Det er også allerede bestemt, at Helges ældste barnebarn skal arve den imponerende samling.

Infernal, Pyrus, Lille Per, Iben Hjejle, Casper Kristensen, Lotte Heise, Creamy ...   

Autografen over dem alle


Selvom antallet af autografer nok tæller langt over 1000, er der særligt én autograf, der skiller sig ud. Én som Helge Tolmark er særligt stolt af. 

Nemlig den fra Muhammed Ali.

Helge anser ham for at være en af de allerstørste stjerner i sin samling, og så er de begge født det samme år, siger han begejstret. 

Helge med autografen fra Muhammed Ali. Trods knap 70 års jagt på autografer, så mangler Helge dog fortsat nogle stykker i samlingen. Blandt andet sangerne Christopher og Mads Langer er endnu ikke kommet i hus, eller "i bog" så at sige.
Helge med autografen fra Muhammed Ali. Trods knap 70 års jagt på autografer, så mangler Helge dog fortsat nogle stykker i samlingen. Blandt andet sangerne Christopher og Mads Langer er endnu ikke kommet i hus, eller "i bog" så at sige.
Foto: Nynne Frost Andersen - TV 2 Lorry

Han husker også, hvordan de løb blandt de forskellige indgange til Imperial, hvor bokselegenden var til en filmpremiere i forbindelse med sit besøg i Danmark i 1979.

Der herskede nemlig tvivl om, hvilken indgang han ville bruge. Til sidst lykkedes det endelig.

- Til sidst kom han. Jeg løb til den rigtige indgang og forcerede afspærringer og alt muligt og kom ind, fortæller Helge Tolmark.

Du kan møde Helge Tolmark i videoen øverst i artiklen.