Flere tusinde danskere kan ikke booke coronatest inden juleaften

Ventetiderne på en coronatest gennem coronaprøver.dk er nu udtalte, hvis man har milde eller ingen symptomer på covid-19.

I Ballerup, Hillerød, København og Taastrup er det lige nu ikke muligt at booke en tid til en coronatest via coronaprøver.dk, hvis man har milde eller ingen symptomer på covid-19.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut over ventetider i det såkaldte samfundsspor.

I de to andre testcentre i hovedstaden, som ligger i Københavns Lufthavn og Valby, er der aktuelt ni dages ventetid. Det vil sige, at man kan testes den 23. december. Aktuelt er svartiderne på en coronatest i gennemsnit en dag, så her vil de testede altså sandsynligvis først få svar i løbet af juleaftensdag.

På hele Sjælland undtagen Lolland-Falster er det heller ikke muligt at booke en tid til coronatest inden juleaften, hvis man har milde eller ingen symptomer på coronavirus. Også i Odense og Vejle er ventetiden over 10 dage.

Professor: Panik omkring julen

- Alle går i panik omkring julen, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Tallene kommer ikke bag på ham, da der fra myndighedernes side har været en massiv opfordring til at lade folk teste, men situationen er ikke optimal, mener han:

- Hvis det er sådan, at man er halvsyg og skal køre 30 kilometer for at komme til en test og stå i kø i flere timer, så er man helsyg, når man når frem. Det fungerer jo ikke.

Anderledes ser det ud for de såkaldte nære kontakter til smittede med covid-19. Her kan langt de fleste komme til at blive testet inden for nogle dage ifølge Statens Serum Instituts opgørelser. Ventetiden er dog ikke optimal i Region Hovedstaden, hvilket markeres med et rødt kryds flere steder på Statens Serum Instituts opgørelse.

Hvis man har alvorlige symptomer på covid-19, så bliver man typisk henvist til en test i det såkaldte sundhedsspor. Her er der kun ventetider på en dag på 3 ud af 34 teststeder.