Dansk cykelstjerne i opråb: Tænk jer om, før Ballerup-arena inddrages til vaccinested

Hvis Ballerup Super Arena bliver inddraget til at blive vaccinationscenter vil det sende dansk banesport i ruiner, mener den danske cykelrytter og OL-håbet Michael Mørkøv.

Opdatering 17.00:
Ballerup Kommune har torsdag aften droppet at bruge Ballerup Superarena som vaccinested. I stedet opretter man et vaccinationscenter på Baltorpvej 8 i Ballerup, der tidligere har huset skoler. Borgmester Jesper Würtzen afviser, at cykelrytterens opråb har haft indflydelse på beslutningen. Den tidligere skole er bedre indrettet til formålet, lyder det.

Tøv en kende og led videre!

Sådan lyder den klare melding nu fra en af Danmarks bedste cykelryttere på landevej og bane Michael Mørkøv, efter at det er kommet frem, at Ballerup Super Arena står til at blive inddraget til center for massevaccination mod covid-19.

I arenaen i Ballerup ligger dansk banecyklings nationalarena, der også er kendt for at have lagt skrå brædder til det københavnske seksdages løb og flere internationale stævner gennem en årrække.

Men hvis hallen skal fyldes med vacciner og borgere i stedet for OL-træning og ungdomsryttere, vil det være en katastrofe for dansk banecykling, lyder det fra Michael Mørkøv, der til daglig kører for det belgiske mandskab Deceuninck - Quick-Step.

- Arenaen er en meget vigtig del af forberedelserne frem mod OL til sommer, ligesom den er vigtig for hele ungdommen i dansk banecykling. Det vil sende banesporten i ruiner, hvis den eneste bane på Sjælland bliver inddraget, siger Michael Mørkøv til TV 2 Lorry.

quote Mit opråb går på at lede efter alternativer, inden man hovedløst inddrager Ballerup Super Arena

Michael Mørkøv

Han er helt indforstået med, at også dansk elitesport på lige fod med mange andre brancher må ofre sit til at få bugt med coronavirus. Men der bør kunne findes alternativer, mener den 35-årige cykelrytter, der i dag bor i Rødovre.

- Man må gøre, hvad man skal, for at få den her krise under kontrol. Og hvis det virkelig er nødvendigt at få cykelbanen, så må vi acceptere det. Men mit opråb går på at lede efter alternativer, inden man hovedløst inddrager Ballerup Super Arena. Uden at have det komplette overblik kan man måske finde en lagerbygning i eksempelvis Ballerup eller Herlev eller man kan bruge musikarenaer, som alligevel står tomme, siger Michael Mørkøv.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Michael Mørkøv vandt i slutningen af februar VM-guld i parløb med Lasse Norman Hansen.
Michael Mørkøv vandt i slutningen af februar VM-guld i parløb med Lasse Norman Hansen.
Foto: Vincent Jannink/AFP/Ritzau Scanpix

En kæmpe streg i regningen

Ifølge Danmarks Cykle Union (DCU) overvejer Region Hovedstaden at omdanne Ballerup Super Arena til vaccinecenter fra januar og mindst ti måneder frem.

Det danske banelandshold bruger hallen til at forberede sig frem mod OL i Tokyo i sommeren 2021, og det vil derfor svække de danske medaljechancer betragteligt, hvis det ikke kan træne på Danmarks eneste indendørs cykelbane, vurderer DCU.

Der er to oplagte bud på danske guldmedaljer i banecykling. Både i holdforfølgelsesløb og i parløb er de danske herrer favoritter under normale omstændigheder.

- Det vil være en kæmpe streg i regningen for dansk idræt. Det er et af flagskibene i dansk idræt, og OL står for døren, sagde administrerende direktør i Dansk Idrætsforbund, Morten Mølholm onsdag til Ritzau.

Hårdt slag for ungdommen

Hvis Ballerup Super Arena bliver inddraget, kan banerytterne blive nødt til at rejse ud af landet for at træne, eller benytte cykelbanen i Odense, lyder det fra Michael Mørkøv. Men den fynske velodrom er ikke en rigtig fuldgod erstatning, mener Michael Mørkøv.

- Vi har alt vores vanlige setup i Ballerup, og hallen er anderledes. Odense er uisoleret og nærmest et stort telt, mens Ballerup er en permanent arena. Odenses bane har den rigtige længde, men banens opbygning er anderledes, siger Michael Mørkøv, der er regerende verdensmester i parløb med Lasse Norman Hansen, og har syv sejre i det københavnske seksdages løb.

Selvom drømmen om en OL-guldmedalje kan blive mindre realistiske med de forringede træningsvilkår, vil en inddragelse af Ballerup Super Arena være et endnu hårdere slag for de unge baneryttere og selve sportens fremtid, mener Michael Mørkøv, der er opvokset i Kokkedal.

- De unge er vant til at komme i arenaen et par gange om ugen. Hvis man mister banen, kan man miste hele grundlaget for banecykling. Det her kan betyde, at de unge helt falder fra sporten. Jeg var selv en del af ungdommen, da taget på Ballerup Super Arena styrtede sammen i januar 2003. Dengang kom der et stort hul i udviklingen af ryttere, siger Michael Mørkøv.

Prøver at finde en løsning

Danmarks Idrætsforbund er allerede gået i gang med at finde en løsning, der tilgodeser alle parter, fortæller Morten Mølholm.

- Vi skal finde en eller anden løsning. Det er en balancegang, for selvfølgelig skal der være nogle ordentlige vaccinationssteder for samfundet. Omvendt må vi også se, om det ikke kan lade sig gøre, uden at det går ud over banelandsholdet i cykling, sagde han til Ritzau onsdag. 

quote Det er en balancegang, for selvfølgelig skal der være nogle ordentlige vaccinationssteder for samfundet.

Morten Mølholm

Morten Mølholm har flere bud på, hvad en løsning kunne være.

- Du kan selv regne ud, at det kan være at finde et andet sted til vaccinationen, eller om man kan leve i samdrægtighed på stedet, i forhold til at det vel ikke er hele Ballerup Super Arena, der skal bruges til vaccination, siger DIF-direktøren.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Region Hovedstadens Akutberedskab. De vil muligvis i denne uge melde ud om mulige vaccinationssteder.

Se første afsnit af TV 2 Lorrys serie om det københavnske seksdages løb herunder:

På torsdag skydes 6-dagsløbet i gang for 57. gang. Men hvorfor er det så stort, at nogle har været med i årtier? Se med i vores serie 6-dagsløbet

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik