Borgmester jubler efter Mette F.-melding: Nogle af vores almene boliger har brug for et løft

Flere af Ballerup Kommunes mange almene boliger har brug renovering, mener borgmester, Jesper Würtzen (S). 

Hvis statsminister Mette Frederiksen kan samle flertal for det nye forslag om ekstra milliarder til renovering af almene boliger, vil det komme Ballerup til gode, mener byens borgmester, Jesper Würtzen (S). Foto: Asger Ladefoged/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ind med håndværkere og ud med skimmelsvamp og oliefyr.

Der kan blive heftig trafik i de almene boliger, hvis regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen kan samle flertal for et forslag om at renovere almene boliger for 30 milliarder kroner. 

Læs også Regering vil renovere almene boliger for 30 milliarder - så mange er der i din kommune

Det vil blandt andet gavne Ballerup Kommune med 12.800 almene boliger, siger borgmester Jesper Würtzen (S).

Med den måde, man byggede på dengang, kan renoveringer godt være aktuelle

Ballerups borgmester, Jesper Würtzen (S)

- Det er rigtig godt. Det er vigtigt, at vi har nogle tidssvarende og sunde boliger, der både er attraktive for nuværende og kommende beboere. Nogle er godt i gang med at blive renoveret, men nogle er ikke helt i mål, siger borgmesteren.

Næsten alle almene boliger i Ballerup er bygget fra slutningen af 50’erne til begyndelsen af 70’erne. 

- Med den måde, man byggede på dengang, kan renoveringer godt være aktuelle, siger Jesper Würtzen.

Læs også Renovering løb løbsk: Nu skal 124 boliger rives ned

TV 2 Lorry har blandt andet tidligere fortalt, at en renoveringen af et alment boligbyggeri i Ballerup blev så dyr, at man valgte at rive to af fire boligblokke ned. Det kan du læse mere om her.

Sjetteflest almene boliger

Omkring 60 procent af kommunens boliger er almene, og kun Københavns Kommune har flere almene boliger i TV 2 Lorrys sendeområde med 60.000 almene boliger.

Læs også Demonstration mod salg af almene boliger i Mjølnerparken: - Vi flytter aldrig!

På landsplan har Ballerup Kommune sjetteflest almene boliger - kun overgået af landets fem største kommuner - København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg. 

Det betyder, at vi kan forbedre lejernes boliger. Gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne

Mette Frederiksen (S), statsminister

Mette Frederiksen sagde fredag formiddag i en 1. maj-tale på Arbejdermuseet i København, at man allerede vil have “en ekstraordinær indsats i år”, hvis der kan samles flertal for forslaget.

- Det betyder, at vi kan forbedre lejernes boliger. Gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne. Samtidig kan vi energirenovere. Udskifte oliefyr. Det gavner klimaet, sagde statsministeren i talen, der blandt andet kunne ses på Facebook - og som bekendt ikke i Fælledparken på grund af coronakrisen. 

Skal gøres tidssvarende

Jesper Würtzen kan ikke udpege, hvilke konkrete almene boliger, der eventuelt ville have godt af renovering, men han pointerer, at der blandt andet kan kigges på isolering og udluftning - nogle steder “har der nok” været skimmelsvamp, siger borgmesteren. 

Læs også Flertal ændrer reglerne: Flere almene boliger på vej i København

- De senere år har boligselskaberne været i gang med at renovere, og de skal også i gang med at modernisere. Der skal eksempelvis laves børneværelser, der svarer mere til nutidens behov, ligesom der kan komme elevatorer i byggerierne, siger Jesper Würtzen.

Flyttede til forstæderne

Vestegns-kommunens store andel af almene boliger skyldes, at der i 1950’erne blev bygget en hel del i blandt andet Ballerup, da københavnere flyttede fra den 3. baggård og ud til forstæderne sammen med folk fra Jylland.

På tyve år mellem 1950 og 1970 steg Ballerups indbyggertal således fra 5.000 til 52.000 i takt med, at der altså blev bygget især almene boliger, men også mange private boliger. 

Læs også Nyeste corona-tal: 454 nye smittetilfælde det seneste døgn, og det er næsten ny rekord

Også i Ishøj, Brøndby, Albertslund, Glostrup og Gladsaxe har man høje andele af almene boliger. 

Her kan du se, hvor almene boliger, der er i din kommune:

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik