Zoo vil rive ikonisk bygning ned: Læs ni svar fra høringen

Zoo ønsker at rive elefanthuset i Københavns Zoo ned for at gøre plads til et nyt panda-anlæg. Det har fået flere til at skrive et høringssvar. Læs dem her.

Det gamle elefanthus i Københavns Zoo har stået tomt længe. Og nu vil Zoo altså rive det ned for at gøre plads til to nye pandaer og et flot pandaanlæg.

quote Jeg er barnebarn af P.A Rosenkilde og vil med denne mail erklære min protest og ærgrelse over den påtænkte nedrivning af det bevaringsværdige elefanthus.

Annette Rosenkilde

Men inden det kommer så vidt, så skal begæringen fra Zoo igennem en politisk dans i Frederiksberg Kommune, fordi elefanthuset har en bevaringsværdig på 2, hvilket er højt.

Det indebærer en høring, hvor 36 elefanthus-glade borgere har givet sit besyv med til, hvorfor de ikke mener, at elefanthuset skal rives ned.

Kun et enkelt høringssvar støttede nedrivningen af Elefanthuset.

Her er ni svar fra Elefanthus-høringen:

Annette Rosenkilde

Det skal du vide om elefanthuset

Elefanthuset blev bygget i 1924 af arkitekten Peter A. Rosenkilde Gram.
Der nåede at bo elefanter i huset i 93 år. 
I 2008 rykkede Zoos elefanter over i nye lokaler designet af arkitekten Norman Foster.
Huset har i kommuneplanen for Frederiksberg en bevaringsværdi på 2, hvilket er højt - og derfor blev planerne om at rive det ned sendt i høring.

"Jeg er barnebarn af P.A Rosenkilde og vil med denne mail erklære min protest og ærgrelse over den påtænkte nedrivning af det bevaringsværdige elefanthus i Københavns Zoo."

"Jeg tror det er vigtigt, at man bevarer de gamle bygninger, så kommende generationer også kan få fornemmelsen af at være en del af historien, når de bevæger sig rundt i den "gamle have" Måske kunne man overveje om bygningen kunne skabe glæde og gavn på anden måden."

quote Elefanthuset er en del af københavnernes – og andre danskeres – erindring om besøg i Zoologisk<br />Have.

Københavns Museum

Københavns Museum

Københavns Museum gør opmærksom på, at Elefanthuset er den sidste tilbageværende fra den tidlige Zoologisk Have og er – udover zootårnet – den eneste bygning i Zoo, der er vurderet til at have højeste bevaringsværdi.

"Elefanthuset er en del af københavnernes – og andre danskeres – erindring om besøg i Zoologisk Have. Det kunne blive en fin kulturhistorisk fortælling om zoo og dyrevelfærd, hvis man bevarede det gamle elefanthus, som en del af det nye elefantanlæg."

Derudover gøres der opmærksom på, at der kan gemme sig levn fra fortiden i jorden under Elefanthuset.

Landsforeningen for bygnings- og landsskabskultur:

Landsforeningen for bygnings- og landsskabskultur nævner desuden, at elefanthuse i Antwerpen fra 1856 i Köln fra 1863, der begge er fredede, i dag bruges til andet end elefanter: 

"Det er derfor meget uforståeligt, at Zoo i København ikke kan finde en ny anvendelse af en
bygning, hvis bevaring i sig selv kunne have stor markedsføringsmæssig værdi for virksomheden.

quote Med den kommende rædsel af en metrobygning på Frederiksberg Allé in mente, er det tid til at slå bremsen i over for flere fadæser.

June Jørgensen

Mette Maegaard Nielsen, arkitekt: 

"De kyndige medlemmer af Selskabet for Arkitekturhistorie, i hvis bestyrelse jeg sidder, har været på rundvisning ved Elefanthuset, og alle var meget begejstrede og optagede af, at huset burde fredes - og i hvert fald ikke nedrives. Nu er huset erklæret bevaringsværdigt – og ønskes det til trods nedrevet. Er vi så fattige?"

Flemming Rosenkilde

"Jeg vil hermed gøre indsigelse mod nedrivning af det af min far tegnede elefanthus og rovdyrhuse i Københavns Zoo. Ifølge efterladte dokumenter blev disse af min far tegnede bygninger præmieret og udstillet på kunst-akademiet på Charlottenborg i København." 

"Selv om dyrene har fået det bedre i dag, kunne vi mennesker også fremover få det bedre ved at se en smuk bevaringsværdig arkitektur".

June Jørgensen: 

"Det må være en pligt som borger i vores, ellers så smukke kommune, at gøre indsigelse når historie, kulturarv og ikke mindst barndomsminder bliver fjernet. Med den kommende rædsel af en metrobygning på Frederiksberg Allé in mente, er det tid til at slå bremsen i over for flere fadæser."

quote Riv det gamle elefanthus ned, og lad os få et super moderne panda-hus. Man kan ikke gemme på alt her i livet.

Anonym

Rasmus Jerver

Lad dog de kommende generationer også få mulighed for at se og opleve, hvorledes man byggede i en ZOO for 100 år siden.

Anonym

For mig handler det om at leje pandaer til zoo, for at få flere kinesiske turister til København og Frederiksberg. Vi kan ikke rumme flere turister, der er danskere nok i de to kommuner.

Anonym: 

Riv det gamle elefanthus ned, og lad os få et super moderne panda-hus. Man kan ikke gemme på alt her i livet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik