Zoo inviterer til ny dissekering

De åbne dissektioner hos Zoologisk Have er blevet lidt af en tradition og har for vane at trække mange mennesker til

Foto: Thomas Borberg - Scanpix Ritzau

Hvis blod og indvolde ikke skræmmer dig og eventuelt dine børn, så afholder Zoologisk Have i København tirsdag klokken 13 en seance, hvor man dissekerer en moskusokse foran publikum.

De åbne dissektioner er blevet lidt af en tradition og har for vane at trække mange mennesker til, fordi man på den måde kan blive klogere på dyrene og se dem indeni, når Zoo’s dyrlæge og en naturvejleder fører kniven og samtidig fortæller.

Og moskusoksen er ret speciel, hvis man ikke kender til den. For selvom navnet antyder, at den skulle være i familie med de almindelige okser, så er det ikke tilfældet. Undersøgelser har nemlig vist, at moskusoksen nærmere er beslægtet med får og geder.

Flygter ikke fra fare

Et særligt træk ved moskusokser er, at de ikke flygter, hvis de angribes – for eksempel af en flok ulve. I stedet stiller de sig op skulder mod skulder og forsvarer deres mest sårbare i midten. Det er en ret effektiv metode mod rovdyr, men desværre for moskusoksen er der andre tilfælde, hvor det nok er bedst at tage benene på nakken, for metoden hjælper ikke mod jægere, der nemt kan skyde dyrene, når de står på rad og række.

Moskusoksen der tirsdag bliver skåret op er for nylig blevet aflivet, og selv om Zoo ikke har oplevet lignende protester, som da de 2014 aflivede og dissekerede giraffen Marius, så er det stadig et emne, der kan få nogle dyreelskere til at gispe.

I efteråret dissekerede Statens Naturhistoriske museum en sjælden sumatratigerunge, som du kan se herunder. Det er dog ikke helt for sarte sjæle, så nu er du advaret, inden du ser videoen.

00:43 Luk video

Fakta om Moskusoksen

  • De kan veje op mod 300 kg
  • De kan blive omtrent 135 cm høje og 245 cm lange
  • De bliver mellem 15 og 25 år
  • Moskusoksen føder en kalv af gangen og er drægtige i otte måneder.
  • Der blev i 1940'erne og 1950'erne nedlagt så mange moskusokseflokke, at bestanden blev stærkt reduceret.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik