Zoo efterlyser din gamle kikkert: Skal hjælpe med at redde uddøende fugl

Naturvejleder Eddie Bach søger med lys og lygte brugte kikkerter. De kan nemlig være med til at redde den asiatiske sangfugl, som er ved at uddø.

Giv et praj, hvis du skulle have en funktionel kikkert i overskud.

Sådan skriver ZOO's naturvejleder Eddie Bach i et opslag på hans facebookside. 

Og årsagen til den lokale kikkertindsamling, skyldes et problem langt væk fra Danmark. 

- Problemet er, at der er en gammel tradition i Indonesien med, at man holder fugle i fangeskab i små bure. Det er lidt som at vi har blomster i en vase, så har de små fugle i bur til pynt ved eksempelvis bryllupper, eller hvis man holder middag, siger Eddie Bach. 

Helt specifikt er det den asiatiske sangfugl, der er i høj kurs som dekoration i de finere hjem. 

 
 
Foto: Simon Bruslund / Silent Forest Campaign

Ligesom en pose blommer

De senere år er fuglehandel i Indonesien blevet en omfattende og illegal forretning, som risikerer at udrydde arten, understreger Eddie Bach. 

- Der er millioner af fugle der bliver handlet - det er altså big business. Vi har store intakte skovområder, men ingen fugle til at leve deri, siger han. 

Og ifølge naturvejlederen skyldes det en årelang kultur, med et helt andet natur- og dyresyn, end det, vi har herhjemme. 

- Folk går på det sorte marked og køber en papirpose, ligesom i søstrene grene , prikker et par huller i, fylder op og så går du afsted med dine fugle, ligesom hvis du havde købt en pose blommer, siger Eddie Bach. 

 
 
Foto: Simon Bruslund / Silent Forest Campaign

Vi kan ikke stoppe handlen, men vi kan gøre fugle mere spændende

I et forsøg på at gøre noget ved problemet, har naturvejlederen startet en indsamling på facebook, hvor han opfordrer venner og bekendte til at donerer aflagte kikkerter. 

Initiativet til indsamlingen udspringer af Silent Forest kampagnen ''Når skoven bliver stille'' og indtil videre har naturvejlederen indsamlet 29 brugte kikkerter. 

Modtageren af kikkerterne er organisationen GreenBooks, der uddeler kikkerterne til lokale familer i håbet om at få børn og unge ud og kigge på fugle. 

- De har ikke andet forhold til de her fugle, end dem de kan købe nede på markedet, så er det er et håb om at lære dem om bæredygtighed. Vi kan ikke få dem til at stoppe, men vi kan måske få dem til at synes, at fuglene er spændende, og på den måde være med til at øge bevidstheden om naturforståelse og natursyn, siger Eddie Bach. 

 
 
Foto: Simon Bruslund / Silent Forest Campaign

GreenBooks efterlyser i alt 75 kikkerter, og derfor har naturvejlederen en klar opfordring: 

- Hvis nogen har en kikkert liggende i overskud, så er de velkomne til at aflevere dem i indgangen i Zoologisk Have. Så sørger jeg for, at få den videre til Indonesien, siger Eddie Bach.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik