Wael gav spurvehøg kunstigt åndedræt efter styrt

Wael Cavalli gav en fugl hjertemassage, da den dumpede ned i en bilsyns virksomhed. Han mener selv, at han genoplivede den. En fugleekspert er af en anden mening.

Der var gratis bilsynstjek hos Real Bilsyn i Helsingør søndag morgen, så der var kø i butikken.

Bilsynsassistenten Wael Cavalli var den eneste, der var på arbejde, og der var godt otte kunder i butikken, da der lød et brag og en fugl dumpede ned på jorden inde i bilhallen.

quote En ældre mand sagde, at jeg skulle smide den ud, for den var død. Men jeg blev ved, mens jeg talte til den og sagde: "Kom nu, min ven. Du har det i dig.

Wael Cavalli, bilsynsassistent

- Jeg blev ked af det. Den var så flot. Så jeg samlede den op og satte øret ned til brystet på den. Den havde intet hjerteslag, og øjnene var vendt rundt, siger Wael Cavalli.

I stedet for at smide den tilsyneladende døde fugl ud i skraldespanden eller begrave den, gik Wael Cavalli i gang med førstehjælp.

- Jeg åbnede næbbet på den og pustede i små doser. Og så slog jeg i maveregionen, hvor jeg forestillede mig, at hjertet var, men jeg ved jo slet ikke, hvor hjertet sidder på en fugl. En ældre mand sagde, at jeg skulle smide den ud, for den var død. Men jeg blev ved, mens jeg talte til den og sagde: "Kom nu, min ven. Du har det i dig", siger han. 

En overvældende følelse af lykke

Sådan stod han i omkring ti minutter med fuglen, der var helt stiv, mens kunderne så på.

Amir Najii, der var en af kunderne i køen, greb et kamera og begyndte at filme førstehjælpen. På filmen ser man, at Wael Cavalli vender fuglen om, og pludselig spreder den sine vinger ud og flyver. 

- Den vågnede!, råber Wael Cavalli i et jubelbrøl. Dagen derpå er han "flyvende", siger han.

- Jeg har aldrig nogensinde haft en så overvældende følelse af lykke væltende ned over ørerne på mig på en gang. Jeg kunne mærke helt nede i maven, at denne her fugl havde mere levetid. Den skulle bare ud og lægge æg og lave børn. Og det sørgede jeg sgu for, siger han. 

Fuglen var ikke død

Biolog ved Dansk Ornitogisk Forening, Knud Flensted, punkterer dog Wael Cavallis genoplivning. Fuglen, der er en spurvehøg, var nemlig slet ikke død, fastslår han.

- Fuglen har formentligt fået sig en mindre hjernerystelse af at flyve ind i et vindue. Det er helt normal adfærd, at en fugl ligger musestille, hvis den er fløjet ind i noget for at snyde et rovdyr. Den "fryser", så at sige, indtil den spjætter og flyver væk igen, siger han.

quote Fuglen har betragtet det som en meget farlig situation, og så ligger den musestille.

Knud Flensted, Biolog ved Dansk Ornitogisk Forening

Har fuglen opfattet ham som et rovdyr?

- Medmindre fugle er vant til at blive håndteret, så opfatter de os som fjender. Fuglen har betragtet det som en meget farlig situation, og så ligger den musestille, siger Knud Flensted.

Han fortæller yderligere, at fugle passificeres, når man holder dem på ryggen, som Wael Cavalli gjorde, mens han gav den førstehjælp. Ser man videoen tæt, kan man se, at fuglen blinker - den er altså ikke død, konkluderer biologen. 

- Den var nok kommet sig mindst lige så hurtigt, hvis han havde puttet den ned i en sort kasse, men det vidste han jo ikke. Det er godt, at spurvehøgen blev hjulpet godt ud i naturen igen. Stor respekt for det, siger Knud Flensted, der tilføjer, at fuglen ikke har lidt skade at førstehjælpen.

Han mener generelt ikke, at det er muligt at genoplive fugle ved at give dem hjertemassage og kunstigt åndedræt.

"Den var helt færdig"

Wael Cavalli er dog stadig overbevist om, at der var tale om en genoplivning.

- Der var virkelig intet hjerteslag. Den var helt færdig, det kunne man jo se på fjerene, der ikke bevægede sig. Med alt respekt for hans uddannelse, så er jeg ikke i tvivl, siger han.

Han mener, at det blink, som spurvehøgen giver, er et udtryk for, at den kommer til live igen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik