VUC-elever i oprør: Lærere sygemeldt på stribe

Christina Andersen har siden august fået aflyst 40 matematiktimer på sit 10. klasseforløb på et VUC-center i Køge. Nu nærmer eksamen sig, og hun er bange for at dumpe.

Frustrationerne er store blandt mange af eleverne på VUC Roskildes afdeling i Køge.

Her har der de sidste mange måneder været højt sygefravær blandt flere af lærerne, og mange undervisningstimer er i den forbindelse blevet aflyst, uden at skolen har dækket ind med vikarer.

quote Siden jeg begyndte i august har vi fået aflyst 40 matematiktimer.

Christina Andersen, studerende på VUC Roskildes afdeling i Køge

Flere elever føler sig derfor ikke godt nok rustet til deres kommende eksamener, fortæller 38-årige Christina Andersen, der er næstformand i elevrådet.

Hun er selv i gang med en 10. klasse på VUC-centret og skal i den forbindelse bestå sin kommende matematik-eksamen i december, så hun kan påbegynde en uddannelse som social- og sundhedshjælper i starten af det kommende år.

40 aflyste matematiktimer 

Men i øjeblikket er Christina Andersen matematikunderviser på g-niveau langtidssygemeldt på grund af en hjernerystelse, og hun og hendes klassekammerater er derfor blevet flyttet over på et andet matematikhold.

quote Hvis ikke vi får noget undervisning, er der fare for, at flere os ikke kan bestå, og så kan vi ikke komme ind på vores videregående uddannelser.

Christina Andersen, studerende på VUC Roskildes afdeling i Køge

Men her foregår undervisningen på d-niveau, og Christina Andersen og mange af de andre elever har derfor svært ved at følge med - ikke mindst fordi deres nye matematikunderviser gentagne gange har været syg den seneste tid.

Eleverne har derfor måttet tage tage takke med selv at skulle løse matematikopgaver på skolen, uden at der er en lærer fysisk til stede.

- Siden jeg begyndte i august har vi fået aflyst 40 matematiktimer. Når vi beder om en vikar, får vi at vide, at der ikke er råd til det, og at vi skal tage det roligt, fordi der nok skal komme styr på det.

Christina Andersen fra Herfølge er godt og grundigt træt af, at hendes undervisning bliver aflyst, uden at skolen sætter ind med vikarer.
Christina Andersen fra Herfølge er godt og grundigt træt af, at hendes undervisning bliver aflyst, uden at skolen sætter ind med vikarer.
Foto: Privatfoto

- Men hvis ikke vi får noget undervisning, er der fare for, at flere os ikke kan bestå, og så kan vi ikke komme ind på vores videregående uddannelser, siger Christina Andersen.

Studerende: Ledelsen lytter ikke

Hun mener ikke, at det kan være rigtigt, at hun og de andre elever har skulle betale hundredvis af kroner i brugerbetaling for et undervisningsforløb med så mange aflyste timer.

Christina Andersen har derfor flere gange forsøgt at råbe ledelsen op for at gøre dem opmærksom på problemet.

- Men jeg synes overhovedet ikke, de tager os seriøst og handler på det, siger hun og tilføjer, at problemet med de mange aflyste undervisningstimer både omfatter VUC-centrets tre 10. klasser og tre HF-hold.

- Vi er i øjeblikket en gruppe, der hver dag sidder i protest ude på skolen, fordi vores timer er blevet aflyst, siger hun.

Usædvanligt hårdt ramt

Afdelingsleder på VUC Roskildes afdling i Køge, Preben Kærsgaard Philipson, bekræfter over for TV 2 Lorry, at skolen har været ramt af flere sygemeldinger i den seneste tid, og at det er gået ud over undervisningen i flere af elevernes fag.

quote Det er rigtigt, at hun (Christina Andersen, red.) har været udsædvanligt uheldig ramt.

Preben Kærsgaard Philipson, afdelingsleder, VUC Roskildes afdeling i Køge

- Det er rigtigt, at hun (Christina Andersen, red.) har været udsædvanligt uheldig ramt. Vi gør det, at når en lærer bliver sygemeldt i nogle få dage, så sætter vi nogle læringsaktiviteter i gang, som eleverne selv kan arbejde med. Hvis der så ligger en decideret langtidssygemelding, så sætter vi en kvalificeret vikar ind med det samme, siger Preben Kærsgaard Philipson.

Han oplyser dog, at der ind imellem er et spænd på nogle dage fra, hvornår en lærer bliver syg, til at vedkommende langtidssygemelder sig.

Og det betyder, at man fra skolens side kan have svært ved at vurdere, om der i mellemtiden skal sættes ind med en fast vikar.

- Jeg kan oplyse, at vi er ved at sætte en fast vikar ind på det hold, du her omtaler. Vi kommer i den forbindelse også til at få indhentet de timer, de har til gode, inden deres eksamener begynder her til december.

Så du kan altså garantere, at de får deres undervisning, inden deres eksamener begynder?

- Ja, vi kan med garanti tilbyde dem, at de får det.

Er der noget omkring det her forløb, som de her elever har været igennem, som I har kunnet håndtere anderledes?

- Det synes jeg ikke. Men kan altid selvfølgelig sige, at vi kunne have haft nogle matematikvikarer klar noget før. Men vi skal jo også have respekt for den enkelte lærer, og hvis vedkommende ikke er langtidssygemeldt, men i stedet sygemelder sig fra dag til dag, så har vi lidt svært ved at reagere langsigtet, siger Preben Kærsgaard Philipson.

Det svar dæmmer dog ikke for Christina Andersens frustrationer.

- Jeg synes ikke, ledelsen løfter opgaven ordentligt. Nu er det tredje år i træk, jeg har taget halvårs fag derude i forbindelse med, at jeg har tager min niende og tiende klasse. Og lige så snart, man misser nogle timer, så er man på skideren, siger hun,.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik