Vrede stilladsarbejdere fortsætter blokade mod HOFOR-byggeplads

To dage i træk har stilladsarbejdere blokeret Amagerværket. De anklager HOFOR for social dumping af udenlandsk arbejdskraft.

Stilladsarbejdere i hovedstadsområdet har siden onsdag stået skulder ved skulder ved BIO 4, som er en ny kraftværksblok, der er ved at blive bygget ved Amagerværket.

Her har stilladsarbejderne nu for anden dag i træk blokeret adgangen til byggepladsen.

De mener, at der foregår social dumping af tjekkiske og slovakiske stilladsarbejdere på byggepladsen, og de kræver, at Hofor får rettet op på arbejdsforholdene.

Men de udenlandske stilladsarbejdere får ikke bare mindre end i løn end deres danske kolleger. Mange af dem er heller ikke tilstrækkeligt uddannet til at arbejde med stilladser, fortæller formanden for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 John Ekebjærg-Jakobsen til TV 2 Lorry.

Torsdag eftermiddag mødes stilladsarbejdernes formand med sikkerhedschefen på byggepladsen, hvor de skal drøfte blokaden. Billedet her er taget onsdag.
Torsdag eftermiddag mødes stilladsarbejdernes formand med sikkerhedschefen på byggepladsen, hvor de skal drøfte blokaden. Billedet her er taget onsdag.
Foto: Privatfoto

Onsdag holdt han møde med byggeledelsen på BIO4 og Amagerværket. Her fik Stilladsarbejderne Brancheklub af 1920 blandt andet mulighed for at tjekke, hvor mange medarbejdere, de enkelte firmaer har på pladsen og kontrol af medarbejdernes certifikater, så de kan sikre, at alle har den korrekte uddannelse.

- I lyset af gårsdagens aftale forstår vi ikke, hvorfor Stilladsklubben fortsætter blokaden, siger Astrid Skotte, chefkonsulent for presse og kommunikation hos HOFOR, til TV 2 Lorry.

Utilstrækkeligt uddannelseniveau

Men ifølge John Ekebjærg-Jakobsen viste oplysningerne, at det haltede på flere områder.

- Det ene firmas ti mænd er godkendt til at bygge stillads på værket. Men det andet firma - et tjekkisk - som de i går sagde, der var 24 hos, viste det sig på de lister, vi fik udleveret, at der var 45 hos firmaet. De 21, der var kommet ekstra på, havde ikke stilladsuddannelse til at bygge på byggepladsen. De havde kun grunduddannelse. Af dem var der otte, som ventede på en godkendelse fra danske arbejdstilsyn. Så de må slet ikke bygge derude. Derudover var fem hjælpere på listen, og de har ikke noget at gøre byggepladsen, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

Et andet kardinalpunkt er ifølge John Ekebjærg-Jakobsen lønnen.

- De danske stilladsarbejdere får 200 -235 kroner i timen, og de udenlandske får 135 kroner timen, som er mindsteløn i forhold til overenskomst. Men ifølge Københavns Kommunes indsats over for social dumping er det altså underbetaling. Her er det samme løn for samme arbejde i samme område, siger John Ekebjærg-Jakobsen.

HOFOR: Vi ønsker ordnede forhold

Chefkonsulent for presse og kommunikation hos Hofor, Astrid Skotte, oplyser i en mail TV 2 Lorry, at det er et ”ufravigeligt krav” fra Hofor, at alle, der arbejder på deres projekter, skal have løn- og arbejdsforhold svarende til den danske overenskomst på det pågældende område.

- Dette krav fremgår af vores kontrakter med alle leverandører - og det gælder også for underleverandører, skriver Astrid Skotte.

I mailen oplyses det endvidere, at HOFOR gennemfører løbende stikprøvekontroller på alle store projekter for at efterse, at deres krav overholdes. Astrid Skotte henviser til, at man tidligere på året gennemførte en stikprøvekontrol på stilladsområdet, og at kontrollen viste, at de danske overenskomster var overholdt.

- Vi ønsker ordnede forhold for alle, der arbejder på vores projekter, og er der noget at kritisere, så skal der rettes op på det, skriver Astrid Skotte.

Formanden for stilladsarbejderne John Ekebjærg-Jakobsen oplyser til TV 2 Lorry, at han torsdag eftermiddag har et møde med sikkerhedschefen på byggepladsen, hvor de skal drøfte blokaden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik