Voksne går på rov i avisdrengens lommepenge

Der er kamp til stregen på arbejdsmarkedet, selv når det handler om de mindste lønninger til de yngste lønmodtagere. Det viser en rundringning, foretaget af Avisen.dk til fem distributører af aviser og reklamer, fordelt i hele landet.

"Vi får mange ansøgninger fra andre grupper end de 13 - 15-årige. Især fra indvandrere fra Mellemøsten og fra østeuropæere, som jo opholder sig lovligt i Danmark, og har personnummer og arbejdstilladelse," siger Lina Bale, salgschef hos Lokaldistribution, der står for omdeling af tryksager på Frederiksberg til Avisen.dk.

I Nordjylland oplever bladuddelerne også en stigende interesse for fritidsjobbene fra voksne ansøgere:

"Der er mindst ligeså mange over 18 år som under, der søger fritidsjobbene. Nogle voksne har det som bijob, andre har det som levevej," siger Erling Jørgensen fra Budzonen til Avisen.dk.

Ifølge Michael Svarer, professor i økonomi fra Aarhus Universitet, er det en eftervirkning af finanskrisen og pres på arbejdsmarkedet, der skaber ekstra rift om fritidsjobbene.

"Når økonomien er presset bliver ældre villige til for eksempel at gå med reklamer, eller den lokale købmand vælger selv at sorterer flaskerne i stedet for at betale løn til en flaskedreng. Der vil være flere, som kombinerer fritidsjobbet med en anden beskæftigelse," siger Michael Svarer til Avisen.dk.

Og det at blive avisbud er pludselig blevet ekstremt eftertragtet, oplever man hos Lokaldistribution. Her vokser bunken med ansøgninger uge for uge.

"Det er en meget, meget stort stigning. Vi får nu cirka 50 ansøgninger om dagen, også til fritidsjobbene", siger Lokaldistribution.

Siden 2009 er antallet af beskæftigede 13 - 15-årige fritidsjobbere faldet fra 50.909 personer til 38.732 personer i 2011. Det svarer til en nedgang i beskæftigelsen på 24 procent, skriver Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik