VM i arbejdstiden: Storskærm eller svedetur over tasterne?

Danmarks første VM-kamp bliver spillet i arbejdstiden. Arbejdsgiverne skal nu beslutte, om Eriksen & Co. er velkomne på de ansattes skærme eller ej.

Fra søndag sætter det vidt og bredt-omtalte verdensmesterskab i fodbold i Qatar sig solidt på tv-fladen og læberne hos alverdens fodboldfans. 

Ikke mindst i Danmark, hvor rød-hvide fodboldfans kan kaste lange bold-blikke efter Christian Eriksen, Thomas Delaney og alle de andre stjerner, når de løber på banen på Education City Stadium i Doha allerede tirsdag klokken 14. 

Altså midt i arbejdstiden. 

Det betyder, at regionens arbejdsgivere nu skal forholde sig til fodboldkampen, som mange medarbejdere formentlig vil glæde sig til at se. 

Men hvordan skal det så foregå, når størstedelen af fansene er på arbejde?

TV 2 Lorry har ringet til tre forskellige arbejdspladser og en ledelsesrådgiver for at høre, hvordan de forholder sig til kampen mellem Danmark og Tunesien på tirsdag. 

Fællesfodbold hos Select

Select Sport A/S i Glostrup ringer nok en klokke hos de fleste. Her er man officiel boldleverandør til det danske landshold. 

quote Vores holdning er, at vi er et sportsfirma, og vi er landsholdssponsor, så vi ser det selvfølgelig sammen

Peter Knap, administrerende direktør, Select Sport A/S

Ikke overraskende betyder det også, at virksomheden har mange sports- og fodboldinteresserede ansat. Derfor laver Select også en begivenhed ud af landskampen. 

Det fortæller Peter Knap, der er administrerende direktør. 

- Vores holdning er, at vi er et sportsfirma, og vi er landsholdssponsor, så vi ser det selvfølgelig sammen.

Derfor lukker Select aktiviteterne ned tidligt på tirsdag, så medarbejderne altså kan se kampen sammen klokken 14.

- Det er det, vi lever af, og der bliver snakket meget sport i frokostpauserne, siger Peter Knap og kalder fodbolden og sporten for en slags "lim mellem medarbejderne."

Op til medarbejderne hos Novo Nordisk

Anderledes ser sportssituationen ud hos medicinalproducenten Novo Nordisk, der har omkring 17.000 ansatte og et hovedkvarter i Bagsværd. 

Her har man netop præsenteret et samarbejde med landsholdsspilleren Kasper Dolberg, der lider af den kroniske sygdom type 1-diabetes.

På den måde er Novo Nordisk kommet tættere på landsholdet, og selv om den store virksomhed med mange afdelinger ikke holder et storskærms-arrangement eller lignende, må medarbejderne gerne se kampen i arbejdstiden, hvis det kan lade sig gøre. 

- I Novo Nordisk Danmark har vi ikke planlagt fælles arrangementer i forbindelse med VM-kampen, der vises i arbejdstiden. Vi har forståelse for, at der er flere medarbejdere, som er interesseret i at følge landsholdet, og i det omfang at det er foreneligt med den enkeltes arbejdsopgaver på tirsdag, kan man se kampen, siger Jeppe Theisen, landechef i det danske datterselskab.

Kommune viser ikke fodbold

I Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning beskæftiger medarbejderne sig normalt med borgernes sport- og idrætsforhold. 

quote Nej, vi viser ikke fodbold i arbejdstiden. Det er fordi, vi er til for borgerne, og borgerne skal have den service, de skal have

Signe Jarvad, chef for organisation og HR, Københavns Kommune

Forvaltningen har omkring 1.700 ansatte, og de kommer ikke til at se fodboldkamp i arbejdstiden, fortæller Signe Jarvad, der er chef for organisation og HR. 

- Nej, vi viser ikke fodbold i arbejdstiden. Det er fordi, vi er til for borgerne,  og borgerne skal have den service, de skal have.

Hvis medarbejderne gerne vil se Kasper Hjulmands tropper, må de ifølge Signe Jarvad tale med deres chef om at flekse med arbejdstiderne eller tage fri lidt før.

Ledelsesrådgiver: Fodbold fylder noget

Hos den faglige organisation Lederne sidder teamchef og ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt og rådgiver ledere i danske virksomheder. 

Her har de også selv tænkt sig at markere landskampen, så medarbejderne kan følge med i arbejdstiden. 

- Det fylder noget, og mange synes, det er interessant stof. I Lederne har vi valgt at sige, at de to dage, hvor det bliver vist i arbejdstiden, kan man se det i et større lokale. For ellers var der nok nogle, der alligevel ville se det, siger Michael Uhrenholt med henvisning til Danmarks første mod Tunesien og den tredje kamp mod Australien, der bliver spillet henholdsvis klokken 14 og 16. 

Men der er ikke tale om en gratis omgang fodbold i arbejdstiden: 

- Vi forventer selvfølgelig, at de lægger timerne et andet sted, tilføjer ledelsesrådgiveren. 

Ligesom Select-direktøren kalder Michael Uhrenholt også landsholdskampene for en slags "social lim". Han nævner også eksempler på virksomheder, hvor man sideløbende med VM-kampene laver egne hold eller turneringer.

Forholdene i Qatar og værtsskabet er efterhånden blevet kritiseret fra mange sider. Ifølge Michael Uhrenholt er det også noget, som nogle virksomheder forholder sig til i forbindelse med kampen på tirsdag. 

- Jeg har talt om det med en større organisation, hvor man kan se kampen på storskærm. Men 20 minutter før er der et indslag, der handler om menneskerettigheder, som man så bliver oplyst om, og hvordan man kæmper for ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet, fortæller ledelsesrådgiveren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik