Viser du maveskind og bryster? Det siger reglerne om badetøj i byen

Når solen skinner, er det skønt med badetøj og bar hud. Men hvor kan man egentlig tillade sig at smide blusen?

Har du badebukser på i supermarkedet?

Bikinitop på caféen?

Eller bare bryster på Strøget? 

Når solen skinner og varmen er over os, kan det være rart at smide blusen, men hvor går grænsen egentlig for, hvor man kan tillade sig at hoppe i badetøjet? 

I turistbyer som Barcelona og Venedig vil man ikke have badetøj uden for strandområderne, og i takt med, at Københavns havnebade bliver mere populære, bliver debatten stadig mere aktuel herhjemme. 

Én ting er lovgivningen - den kommer vi tilbage til - men noget andet er, hvor den moralske grænse går ifølge københavnerne. 

For her er der er faktisk delte meninger: 

- Altså på en café ville jeg sige, at man skal have dækket sin overkrop. Og på tæt befolkede steder som Strøget ville jeg nok umiddelbart heller ikke have bar overkrop, siger fodgængeren Mathias Schmidt, som TV 2 Lorry fanger i Indre By. 

Tjeneren Viktor Twisttmann er dog af en anden overbevisning:

- Altså jeg tænker good for you. Så kan man få tanned. Man behøver ikke ligge stille for at sole sig. Det er sådan, jeg har det. Jeg har aldrig haft et problem med sådan noget. Jeg er ikke blufærdig, siger han. 

Se, hvad københavnerne mener om takt og tone i badetøj i videoen herunder:

 

Lovligt med mindre du krænker

Det er lovligt i Danmark at gå rundt i badetøj, og det er det sådan set også at bade nøgen, gå rundt nøgen og solbade nøgen i sin egen have. 

Der er dog som altid undtagelser. 

Ifølge Familieadvokaten.dk, som blandt andet varetages af cand. jur. og journalist Erik Frodelund, findes de relevante regler i straffelovens § 232 og i politivedtægten, som bestemmer følgende:

"Det er forbudt på eller ud til en vej eller andre steder, hvortil der er almindelig adgang, at vise uanstændig opførsel, f.eks. ved uanstændige ord eller handlinger, ved uanstændig blottelse af legemet eller ved at opfordre til utugt".

Spørgsmålet bliver derfor, hvornår der er tale om en "uanstændig blottelse af legemet".

Generelt mente de københavnere, som TV 2 Lorry mødte på Strøget, at det er i orden at gå med bikini i gaden. Til gengæld var der delte meninger, da testpersonen Sophia satte sig på caféerne og gik i supermarkedet. 
Generelt mente de københavnere, som TV 2 Lorry mødte på Strøget, at det er i orden at gå med bikini i gaden. Til gengæld var der delte meninger, da testpersonen Sophia satte sig på caféerne og gik i supermarkedet. 
Foto: Karoline Daae - TV 2 Lorry

Justitsministeriet har i en skrivelse fra 1976 vurderet, at det er helt i orden at solbade uden tøj, men at nøgen optræden på gaden kan være forbudt:

"Justitsministeriets tilslutter sig, at nøgenbadning og solbadning på strand uden tøj ikke i sig selv kan betragtes som uanstændig opførsel.  Provokerende eller demonstrerende optræden over for andre badegæster eller færdsel uden tøj i beboelsesområder kan være det". 

Det vil sige, at politiet fra sag til sag må vurdere, hvorvidt eventuelle forbipasserende kan være retmæssigt krænket, når du smider tøjet. 

Blufærdighedskrænkelse kan give fængsel indtil 2 år eller, hvis forholdet er begået over for et barn under 15 år, med bøde eller fængsel indtil 4 år.

I slutningen af 60'erne går 18-årige Gitte Frandsen på Strøget i København med bare bryster.
I slutningen af 60'erne går 18-årige Gitte Frandsen på Strøget i København med bare bryster.
Foto: Erik Holmberg - Ritzau Scanpix

Nøgne billeder har løbende skabt debat

Trods de vide rammer for nøgenhed i det offentlige rum skabte en udstilling på Nytorv i København i 2016 heftig debat, idet politiet vurderede, at der var tale om blufærdighedskrænkelse. 

Kunstneren Mathilde Garfström ønskede at vise nøgne kvinder i naturlige omgivelser for at hylde frisindet og kvindekroppen. 

Københavns Politi vurderede i første omgang, at man måtte censurere billederne, mens daværende Kulturminister Bertel Haarder kom udstillingen til undsætning. 

Også i 2015 skabte et offentligt fotografi ballade. Dengang var der tale om en plakat med komikerparret Casper Christensen og Frank Hvam, som viste hovedrolleindehaverens testikler.

Ombudsmanden fandt ikke, at filmplakaten var stødende. Begrundelsen lød:

"Det er som udgangspunkt ikke ulovligt at bruge nøgne eller letpåklædte mennesker i en reklame, medmindre reklamen er uanstændig. Desuden lemper humor grænsen for, hvad der er tilladt i reklamer. I denne sag har vi ikke fundet belæg for, at markedsføringen var uanstændig og i strid med god skik.”


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik