Virksomheder: København er for dårlig til at skaffe ledige

Virksomheder oplever ofte, at Københavns Kommune ikke kan skaffe arbejdsløse til ledige stillinger, selv om cirka 2.800 københavnere på kontanthjælp er erklæret jobparate.

Københavns Kommunes jobcenter er ikke i stand til at finde arbejdsløse til at besætte ledige stillinger, selv om kommunen har cirka 2.800 kontanthjælpsmodtagere, som er erklæret jobparate.

Sådan lyder det fra københavnske virksomheder og Dansk Erhverv til Radio24syv.

Det møder hård kritik fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

“Det er en enorm falliterklæring og først og fremmest umådelig trist for de 2.800 jobparate kontanthjælpsmodtagere, der er i stand til at tage et job,” siger ministeren.

Uvidenhed 

Ifølge Allan Agerholm, administrerende direktør i BC Hospitality Group, som blandt andet driver hotellerne Crowne Plaza og Marriott i København, er der store problemer i landets største kommune.

“Vores oplevelse er, at man i jobcentrene har svært ved at vide tilstrækkeligt meget om de borgere, der er registrerede, til at få dem matchet med de job, vi har til rådighed. Hvis vi ringer ind og siger, at vi skal bruge 50 til rengøring på næste mandag, kan de ikke finde dem. Jeg kan ikke forklare hvorfor, men det kan de ikke,” siger Allan Agerholm, som ofte oplever, at Københavns Kommune typisk stiller med meget få ledige, som tilmed ofte springer fra.

“De kan stille med 4-5 stykker, hvis vi er heldige. Det, der så yderligere sker, er, at incitamentet til at tage sådan et job ikke er særlig stort. Derfor vender folk rundt i døren og siger, at de ikke gider. Vi mistænker, at jobcentrene ikke er hårde nok til at sige, at det får konsekvenser, hvis man siger nej til beskæftigelse,” siger Allan Agerholm.

Succesprojekt stoppet 

En anden virksomhed, som også oplever problemer med Københavns Kommune, er Arriva. Her havde man indtil for et år siden projektet ‘Kvinder bag rattet’, som var et samarbejde med kommunen om at få nydanske kvinder i arbejde. Men projektet er stoppet.

“Kvinder bag rattet er lige i øjeblikket sat på hold, fordi det i vores samarbejde med Københavns Kommune har været svært for kommunen at finde de nydanske kvinder, som vi har brug for til projektet,” siger Pernille Kiær, der er diversity Manager hos Arriva.

Her undrer man sig over, at succesprojektet er blevet droppet, fordi kommunen ikke har kunnet finde kvinder til at deltage.

“Jeg vil mene, at der er flere nydanske kvinder, som kunne komme ind og køre bus hos os,” siger Pernille Kiær.

Hun understreger samtidig, at Arriva på mange områder har et fint samarbejde med Københavns Kommunen på beskæftigelsesområdet.

Erhvervsorganisation enig 

Kritikken fra virksomhederne bakkes op af Dansk Erhverv, som jævnligt hører om problemet. Her ærgrer man sig over, at Københavns Kommune ligger helt i bunden af listen på de seneste opgørelser over nøgletal på beskæftigelsesområdet.

Blandt andet er København blandt de allerdårligste i landet til at formidle kontakt mellem aktivitetsparate på kontanthjælp og private virksomheder.

“Vi synes jo, det er rigtig ærgerligt, når Københavns Kommune får en bundplacering i de her tal, fordi det er et stort arbejdsmarked med mange virksomheder, som dermed ikke får den betjening og dækning i forhold til arbejdskraft, som de kunne have. Der ligger en stor opgave her i forhold til at sikre en mere effektiv og smidig håndtering af de ledighedsforløb, der er, så virksomhederne får dækket og læst flere af de opgaver, der står uløste på nuværende tidspunkt,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Møde mellem parter 

De Radikales Mia Nyegaard, der for nylig tiltrådte som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, efter Anna Mee Allerslev trak sig, tager kritikken alvorligt.

”Jeg tager det naturligvis alvorligt, når der er virksomheder, der ikke synes, at samarbejdet med Københavns Kommune er godt. For det er min politiske ambition, at samarbejdet mellem virksomhederne og Københavns kommune skal være godt og at det skal blive bedre,” lyder det i en skriftlig kommentar til Radio24syv.

Mia Nyegaard forklarer, at kommunen i januar 2017 skrev til Dansk Erhverv og opfordrede til, at virksomhederne skulle sige til, hvis der opstod problemer med samarbejdet.

“Vi har ikke på baggrund af den mail fået nogen henvendelser fra Dansk Erhverv om problemer med samarbejdet,” skriver Mia Nyegaard.

Hun vil nu indkalde til et møde for at få problemerne løst.

“Jeg vil dog på baggrund af jeres udsendelse invitere Dansk Erhverv og Arriva ind til et møde, så vi kan vende de udfordringer de møder i samarbejdet med os og tale om, hvordan vi i fællesskab kan løse dem.”


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik