Villavej har fået gratis klimasikring: "Et tilbud, vi ikke kunne sige nej til"

Beboerne på C. J. Frandsens Vej i Emdrup har fået deres villavej sikret mod skybrud som en af de første i København.

Når himlen åbner sig og regn vælter ned i skybrudsfos kan koldsvedskaskader ofte være en følgesygdom for villaejere med kælder.

Men langs de 24 villaer på C. J. Frandsens Vej i Emdrup er der fremover ikke meget at frygte ved skybrud.

Som en af de første villaveje i København har de nemlig fået anlagt regnvandsbede som klimasikring. Og det endda ganske gratis.

- Det var et tilbud, vi ikke kunne sige nej til, forklarer grundejerforeningens formand Niklas Marschall.

I 2016 tilbød Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, 30 private grundejerforeninger, at de gratis kunne blive sikret bedre mod oversvømmelse med de nye regnvandsbede.

Regnvandsbedene ligger brak nu, men vil i takt med det lunere vejr få græs og blomster.
Regnvandsbedene ligger brak nu, men vil i takt med det lunere vejr få græs og blomster.
Foto: Hofor

23 foreninger takkede ja, og her i efteråret gik arbejdet i gang med at anlægge de nye bede på C. J. Frandsens Vej, som stod øverst på listen.

- Vores vej har længe været godt nedslidt, og vi 24 villaejere stod overfor at skulle renovere både fortov og asfalt, så vi slog til, siger Niklas Marschall.

- Vi kan se, at beboerne nede for enden af vejen er begyndt at få store problemer med oversvømmelse, og det går jo kun én vej på det område, så det er kun et spørgsmål om tid, før det også rammer os. Men nu er vi klædt godt på til at tackle udfordringerne, siger Niklas Marschall.

Mindre tryk på kloakkerne

Klimasikringen har Hofor anlagt i fællesskab, og det består helt konkret af fem blomsterbede og en blomsteregn, hvor regnvandet kan ledes hen.

Ved store skybrud kan det sluge en tredjedel af det vand, der fosser fra skyerne.

- På den måde bliver der meget mindre tryk på kloakkerne, når regnen vælter ned. Det betyder, at risikoen for oversvømmelse daler betragteligt. Samtidig gavner det miljøet, fordi vi skal bruge mindre CO2 på at rense kloakvand på rensningsanlægget, siger projektleder Claus Mouritsen fra Hofor.

Og selvom bedene og engen ikke rummer mange blomster nu, så det er kun et spørgsmål om tid og regnvand. 

quote Vi kan se, at beboerne nede for enden af vejen er begyndt at få store problemer med oversvømmelse, og det går jo kun én vej på det område

Niklas Marschall, grundejerforeningens formand

- Lige nu ligger fællesarealet og de nye bede brak, men så snart temperaturen stiger, er vi klar til at så græs og blomster og eksperimentere med forskellige planter i regnvandsbedene. Planterne skal både kunne tåle meget tørke og meget fugt, siger Claus Mouritsen.

Fremover vil Hofor stå for at passe bedene og blomsterengen.

Foruden C. J. Frandses Vej i Emdrup har 22 andre grundejerforeninger skrevet kontrakt med Hofor om få lavet bede i de kommende år.

København er en blandt ti kommuner, der de kommende år vil investere mere end en milliard kroner i at udvide Harrestrup Å, så den er bedre rustet til at håndtere vand fra skybrud. Se indslaget oktober måned herunder:

Harrestrup Å skal kunne håndtere større mængder vand.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik