Vildt projekt: "Vi kan varme hele København op"!

Den Søborg-baserede virksomhed European Energy har taget patent på et nyt system, der kan lagre energi

Se godt på vindmøllerne over artiklen her. Når det blæser, snurrer de lystigt og producerer en masse strøm. Men blæsten kommer ikke nødvendigvis, når folk står og skriger på elektricitet - og dermed producerer de - og tusinder af andre møller - tit energi, når der ikke er brug for det. Og hvad er det lige, man stiller op med energi, når der ikke er brug for den?

Det problem hævder en virksomhed i Søborg, at de nu fundet en revolutionerende løsning på!

-Og det sker med eksisterende teknologi. Der skal ikke opfindes noget nyt, før det her kan lade sig gøre, siger administrerende direktør Knud Erik Andersen fra European Energy til TV 2 Lorry.

 

Sådan fungerer European Energys system

 

Gigastorage kalder de systemet, som de nu har taget patent på. Og egentlig er det enkelt. Vindmøller og solanlæg producer strøm. Den overskydende strøm ledes til gigantiske vandbassiner. Vandet varmes op - og dermed lagres enrgien i form af varme. Vandmængderne er så store, at varmen kan gemmes i flere måneder. Når det så bliver koldt, og der bliver behov for varme - så kan vandet fra bassinerne bruges til fjernvarme.

-Halvdelen af den energi vi bruger i samfundet går til opvarmning. Så der er behov for det. Og samtidig løser det et problem, der handler om opbevaring af energi. De batterier, der findes dag er ikke effektive og store nok til opbevaring af energik der produceres på møller og solanlæg, siger han og tilføjer:

-Vandet i bassinerne vil kunne holde på varmen i 6-8 måneder.

Han og European Energy hævder, at de vil kunne opvarme hele København på den måde. Der skal dog være tale om det, han kalder et "kilometerstort" vandbassin.  Hvor og hvordan det skal kunne placeres i forhold til en storby som for eksempel København vil han først løfte sløret for i løbet af nogle uger.

-Men der er ingen tvivl om, at det her kan blive meget stort. Vi taler med flere andre kommuner om at lave testanlæg, og jeg vil tro, vi inden for 24 måneder er i gang med etableringen af det første anlæg, siger Knud Erik Andersen.

Knud Erik Andersen mener, at etableringen af det første anlæg ka være i gang inden for 24 måneder
Knud Erik Andersen mener, at etableringen af det første anlæg ka være i gang inden for 24 måneder

European Energy er en privatejet virksomhed med 70 medarbejdere. De er placeret i Søborg og arbejder i dag primært med etablering af energianlæg - sol og vind - i en række lande. I følge Knud Erik Andersen har virksomheden i øjeblikket igangværende bygge aktiviteter for omkring 3,5 milliarder kroner.

Ifølge regnskabet havde virksomheden i 2015 et overskud før skat på 10,6 milllioner Euro.

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik