Vildt fund: 100 år gamle breve fra Einstein er dukket op i København

Under en gennemgang af arkiverne i Astronomisk Selskab dukkede en brevudveksling mellem selskabets daværende formand og selveste Albert Einstein op.

Håndskrevne breve fra en af videnskabens absolut vigtigste skikkelser er blevet fundet blandt støvede papirer i et arkiv i Hvidovre.

Under en gennemgang af arkiverne i foreningen Astronomisk Selskab dukkede en brevudveksling mellem selskabets daværende formand og selveste Albert Einstein op blandt gamle dokumenter.

Det oplyser Astronomisk Selskab i en pressemeddelelse.

Vekslingen, der tæller håndskrevne og maskinskrevne breve, skete forud for et foredrag i juni 1920, Einstein skulle holde i Astronomisk Selskab lokaler i Sølvgade.

- Vi blev mildt sagt overraskede, da vi under gennemgangen af vores arkiver støder på både håndskrevne og maskinskrevne breve, et postkort og telegrammer underskrevet af selveste Albert Einstein. Et helt unikt nedslag i videnskabshistorien og den samtid brevvekslingen foregik i, siger Majken Brahe Ellegaard Christensen, formand for Astronomisk Selskab og astrofysiker.

Brevvekslingen foregik fra 9. maj 1920 og frem til 21. juni 1920 og drejede sig primært om Einsteins foredrag i Astronomisk Selskab 25. juni 1920 i København og de praktiske detaljer herom.

Håndskrevet brev fra Albert Einstein til den daværende formand for Astronomisk Selskab, Elis Strømgren.
Håndskrevet brev fra Albert Einstein til den daværende formand for Astronomisk Selskab, Elis Strømgren.
Foto: Astronomisk Selskab

Einstein var inviteret til Danmark af den daværende formand i Astronomisk Selskab, Elis Strømgren, i forbindelse med sin nye teori - den generelle relativitetsteori.

- Astronomisk Selskab, der blev stiftet i 1916, har som formål at udbrede kendskabet til astronomisk forskning. I dag, mere end 100 år senere, virker opdagelsen af brevene fra Einstein til daværende formand Strømgren enormt identitetsskabende for selskabet og er vigtig for vores forståelse af selskabets historie og format, siger Majken Brahe Ellegaard Christensen.

I brevene fremgår det, at Einstein er inviteret til at bo hos Strømgren eller på observatoriet i forbindelse med sit besøg. Einstein, der i øvrigt ifølge Astronomisk Selskab udtrykker sig meget høfligt, understreger dog, at han ikke ønsker at være til last.

Albert Einstein

Albert Einstein - født i 1879, død 1955 - var en tysk-schweizisk-amerikansk fysiker og en af 1900-tallets mest navnkundige videnskabsmænd.

 

Einstein er berømt for at have fremsat den specielle relativitetsteori, som han senere generaliserede til også at omhandle tyngdefelter (den såkaldte almene relativitetsteori). Han fik nobelprisen i 1921.

 

Albert Einstein blev født i Ulm i Württemberg og var af jødisk herkomst. Han emigrerede til USA, da nazisterne kom til magten i Tyskland.

 

Kilde: Gyldendals 'Den store danske'

Ved foredraget var dengang 41-årige Albert Einstein allerede verdenskendt for sine bedrifter inden for kvantefysikkens videnskab. Året efter foredraget i København modtog Einstein Nobelprisen i fysik. 

Brevene er på tysk, og Astronomisk Selskab arbejder nu på at  gøre Einstein-dokumenterne tilgængelige digitalt i en høj opløsning, så alle interesserede får mulighed for at læse dem.

Samtidig er det også ambitionen, at brevvekslingen skal udstilles.

Albert Einstein emigrerede til USA i 1933. Her fortsatte han sit virke inden for fysikken som professor på Institute for Advanced Study i Princeton.
Albert Einstein emigrerede til USA i 1933. Her fortsatte han sit virke inden for fysikken som professor på Institute for Advanced Study i Princeton.
Foto: Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik