01:49

Vild video: Kæmpefisk under kniven i Den Blå Planet

Kæmpefisken med det latinske navn Epinephelus Itajara var i dag under kniven på Den Blå Planet. Fiskens ene øje pressede sig ud af hovedet, og derfor valgte dyrlæger at operere den store fisk.

Det er ikke hverdagskost at lægge fisk under kniven.

Eller jo, det er faktisk - men som regel er kniven en spisekniv, og formålet er at spise fisken.

Men her kommer en til nørderne. For når kniven i stedet føres af en dyrlæge, der er specialist i både fisk og øjne, er snakken nemlig en anden. 

Læs også Fisk druknet på Den Blå Planet

Og snakken på Den Blå Planet torsdag formiddag handlede i høj grad mere om livredning, end det som oftest gør sig gældende, når fisk er oven vande.

Her blev en såkaldt jødefisk med det knap så mundrette latinske navn Epinephelus Itajara udsat for en øjenoperation, hvilket absolut ikke er hverdagskost - heller ikke på Den Blå Planet.

Presserende øje gjorde dyrlæger nervøse

Fisken skulle opereres, da dens ene øje pressede sig ud af hovedet på den, hvilket ifølge dyrlægerne kunne være forbundet med smerte for jødefisken.

Ligesom med mennesker er operationer på fisk forbundet med en hvis risiko. Derfor var der både tilkaldt eksperter og personale til at monitorere fisken undervejs i forløbet.

Først blev fisken indfanget i net og bragt langsomt til overfladen. Her var risikoen, at fiskens svømmeblære kunne springe, hvis opstigningen gik for stærkt. I så fald ville fisken dø.

Dernæst blev jødefisken lagt i narkose, hvorefter indgrebet gik i gang. 

Læs også Den Blå Planet: Juledelfinen er ægte nok

Fisken risikerede her både at komme i for dyb narkose, hvilket kunne stoppe dens åndedræt samtidig med, at fiskens organer ikke er vant til at komme under det tryk, som er oven vande. Begge dele var potentielt dødelige for fisken, og derfor var koncentrationen høj under operationen.

Fiskens øje blev fikset - og i første omgang klarede fisken indgrebet. Alligevel er der først til at vide om flere uger, om den store fisk, der er en del af arten bars, overlever.

Der kan nemlig gå betændelse i såret, ligesom der er risiko for, at organerne har taget skade under operationen.

Men indtil videre er alt gået efter planen, og jødefisken er nu tilbage i Oceantanken i Den Blå Planet. Se den specielle video herover.