Vild genbrug: Amagerkolos genanvendes i BIG-projekt

HOFORs gamle betonskorsten på Amagerværket skal nedbrydes og genanvendes til opførelsen af Sydhavns nye genbrugscenter.

Fra 150 meter høj mastodont i gammelt beton til ny genbrugsstation i Sydhavnen. 

Det er missionen, som Københavns Kommune sammen med Amager Ressourcecenter og HOFOR sætter i gang i næste uge.

quote Det passer generelt godt ind i byens grønne omstilling og arbejdet med at skabe fremtidens bæredygtige byer.

Niels Ravn Pedersen, projektchef i HOFOR.

Der går parterne nemlig i gang med at rive Amagerværkets 5.000 ton tunge skorsten ned.

Betonet fra kolossen skal knuses til små stumper og fragtes til Sydhavnen, hvor det skal bruges til opførelsen af en ny genbrugsstation, der er tegnet af arkitektfirmaet BIG. 

- Vi gør det, fordi vi går efter at genbruge så meget af byen, som vi kan.  Ved at holde på byens egne allerede eksisterende ressourcer, kan vi lave urban mining – en slags minedrift på byen. Forsøget kan forhåbentlig også være med til at rykke branchen, så man fremover vil genbruge mere byggemateriale direkte fra bygning til bygning, siger enhedschef Merete Kristoffersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København.

Skorstenen rives ned, knuses og fragtes i lastbil til Sydhavnen.
Skorstenen rives ned, knuses og fragtes i lastbil til Sydhavnen.
Foto: Foto: HOFOR/Danton | Grafik: Københavns Kommune

HOFOR står for at rive skorstenen ned. Det forventes, at arbejdet er færdigt i maj, hvorefter den nedbrudte beton vil blive kørt til Sydhavn, og arbejdet med opbygningen af genbrugscenteret kan begynde.

- HOFOR er ved at omstille Amagerværket fra at fyre med kul til bæredygtig biomasse, og i den forbindelse skulle skorstenen alligevel rives ned. Derfor passer det generelt godt ind i byens grønne omstilling og arbejdet med at skabe fremtidens bæredygtige byer, at betonen kan genbruges. Vi er flere, der glæder os til at besøge den gamle skorsten i nye former i Sydhavn, siger Niels Ravn Pedersen, der er projektchef i HOFOR i en pressemeddelelse.  

Sådan kommer indgangen til den nye genbrugsstation i Sydhavnen til at se ud.
Sådan kommer indgangen til den nye genbrugsstation i Sydhavnen til at se ud.
Foto: HOFOR/Danton

Nytænkt genbrugsstation med undervisningscenter

Når det nye genbrugscenter engang står færdigt, vil det være et helt særligt af sin slags. Det vil nemlig være første gang i nyere tid, et byggeri i denne størrelsesorden konstrueres i gammelt beton.

- Det er helt sikkert en ambition for os at lave flere projekter af denne slags i fremtiden. Vi håber også, at erhvervslivet tager genbrug af eksisterende bygninger til sig, siger Merete Kristoffersen.

quote Det er helt sikkert en ambition for os at lave flere projekter af denne slags i fremtiden.

Merete Kristoffersen, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen

I tilknytning til genbrugscenteret kommer også et moderne undervisningsområde, hvor børn og unge undervises i holdbare og gode løsninger til at fremme genanvendelse og genbrug.

Københavns Kommune opretter derudover også et multihus med materialelager, iværksætterværksteder og andre faciliteter til udvikling af direkte genbrug, så effekter og materialer i højere grad kan bevare deres værdi.

Inden man kommer ind på pladsen, vil man blive bedt om at aflevere sine materialer til direkte genbrug i en genbrugssluse. Andre kan på den måde få glæde af byggematerialer, træ og møbler, der afleveres i slusen. Målet er, at 10 procent af alle produkter og materialer, der ankommer til centeret, skal sorteres fra i slusen.

FAKTA OM PROJEKTET

  • Projektet koster 68,8 mio. kr. Halvdelen finansieres af Amager Ressourcecenter og halvdelen af Københavns Kommune via Ressource- og Affaldsplan 2018.
 
  • HOFOR står for nedrivningen og knusning af de 5.000 ton beton fra skorstenen. Amager Ressourcecenter er bygherre på genbrugscenteret.
 
  • Genbrugscenteret skal drives af både Amager Ressourcecenter og Københavns Kommune. Førstnævnte står for driften af genbrugspladsen og besøgstjenesten, sidstnævnte for driften af Multihuset med værksteder og andre faciliteter til udvikling af mere direkte genbrug.
 
  • 3.800 ton beton fra skorstenen skal indgå som supplement i den nye beton i genbrugscenteret. Den resterende del af skorstenen med betonstykker på 0-4 mm vil blive brugt som belægningsopbygning af stier og veje ved centeret.
 
  • Tidligere har det kun været muligt at erstatte 20 % af stenmaterialerne i nybyggeri med genbrugsbeton. I det nye genbrugscenter vil genbrugsbetonen udgøre 100 % af stenmaterialerne.
 
  • Det er første gang i nyere tid, der bygges i denne størrelsesorden i Danmark af gammel beton.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik