Vil du have indflydelse? Endnu en kommune indfører borgerforslag

Som noget nyt er det nu også muligt for borgerne i Lejre at komme med forslag til politikerne i kommunen.

Det findes allerede i flere kommuner her i hovedstadsområdet, og nu findes det også i Lejre: Borgerforslag til kommunalpolitikerne i kommunen.

Som noget nyt er det nu blevet muligt for borgerne at komme med forslag til kommunens lokalpolitikere, hvis de går med en god idé eller et ændringsforslag til politikerne.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Det kan handle om næsten hvad som helst. Det kan være på ældreområdet. Det kan være, hvor der skal være en cykelsti, eller det kan handle om børnepasning. Alt det, der betyder noget for livet i Lejre Kommune, siger Lejres socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen

Eneste krav til borgerne er, at de skal være over 15 år. Og så kræves det også, at mindst 650 medborgere bakker op om forslaget, før det kommer ind på politikernes bord.

- På den måde har vi faktisk udvidet demokratiet, når også unge kan komme med forslag. Det er vigtigt, at de unge også får indflydelse på Lejre Kommunes udvikling, og det åbner vi op for her, siger borgmesteren.

Det er en ordning, der har været undervejs et stykke tid. Den udspringer fra foråret, hvor idéen først blev vendt i kernevelfærdsudvalget.

- I udvalget talte vi om, hvordan vi kunne bringe borgerne tættere på det politiske liv. Det her er en god mulighed, hvor man ikke behøver vente til næste valg eller selv melde sig ind i et parti. Alle, der savner eller ønsker noget i kommunen, kan stille et forslag, siger Gert Fabrin, der er formand for Hvalsø Bylav og næstformand for kernevelfærdsudvalget. 

Både digital løsning og papir

Gert Fabrin forudser, at det kan være en udfordring at få samlet 650 underskrifter, men opfordrer alligevel alle interesserede til at forsøge.

De 650 stemmer svarer omtrent til, hvad der skal til for at få en plads i kommunalbestyrelsen.

For selv hvis ikke man får stemmer nok, vil forslaget sikkert skabe debat. Andre borgere vil interessere sig for det, og det samme vil lokalpressen. Den debat er også en vigtig styrkelse af demokratiet, siger han i pressemeddelelsen.

Og borgmesteren er enig:

- De 650 underskrifter giver en garanti for, at vi behandler sagen. Men kommer der nogen med 400-500 underskrifter, er jeg da sikker på, at det er noget, vi begynder at tale om – ikke bare i kommunalbestyrelsen, men også andre steder i kommunen. Og så er der jo større chance for, at det med tiden bliver gennemført, siger Carsten Rasmussen.

For at stille eller stemme på forslag, kan man gå ind på www.lejre.dk/politik/stil-dit-forslag-til-lokalpolitikerne. Herfra kan man også dele forslag på sociale medier og føre debatten videre der.  

Men der er også andre muligheder: På kommunens biblioteker og på borgerservice i Hvalsø ligger blanketter, som kan benyttes til formålet. Her er også postkasser, man kan lægge blanketten i.

Krav til borgerforslag i Lejre Kommune:

  • Det skal handle om forhold i Lejre Kommune, som politikerne har indflydelse på.
  • Det må ikke tidligere have været behandlet i kommunalbestyrelsen.
  • Det må ikke handle om enkeltpersoner.

Forslag må ikke indeholde injurierende eller personfølsomme oplysninger (fx, race eller etnisk baggrund, politisk eller religiøs overbevisning, oplysninger om helbredsmæssige eller seksuelle forhold.).

 

For at blive behandlet i kommunalbestyrelsen skal forslaget inden seks måneder have opnået 650 stemmer.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik