Vil bryde tabu om brystkræft: Viser ar for at hjælpe andre

Sidsel Jakobsen har delt billeder fra hendes kræftforløb på det sociale medie Instagram. Det gør flere unge kvinder for at støtte hinanden.

På Sidsel Jakobsen telefon har hun flere billeder af sig selv uden hår på hovedet. Der er også billeder af hendes ar på overkroppen, hvor hendes venstre bryst før sad under kravebenet.

quote Men det har hjulpet mig rigtig meget at se på andre kvinder, der har været igennem det samme. Så jeg tænkte, at hvis jeg også kunne hjælpe andre, så vil jeg gerne det.

Sidsel Jakobsen

Flere af billederne deler hun på det sociale medie Instagram med hashtag's som #UngKræft, #BrydTabuet og #Mastektomi, men det er ikke noget, som hun gør, fordi hun vil promovere sig selv, siger hun. 

- Egentlig er jeg en ret privat person, så det har været lidt grænseoverskridende. Men det har hjulpet mig rigtig meget at se på andre kvinder, der har været igennem det samme. Så jeg tænkte, at hvis jeg også kunne hjælpe andre, så vil jeg gerne det, forklarer hun til TV 2 Lorry. 

Hun er tilknyttet Kræftens Bekæmpelses netværk 'Ung Kræft', hvor danskere mellem 15 og 39 år kan mødes for ikke at føle sig alene, men faktisk har telefonen været et ligeså gavnligt redskab for hende, som de virkelige møder.

 
 
Foto: Privat

#UngKræft

- Hashtagget #UngKræft er brugt mere end 4.500 gange på det sociale medie Instagram. 

- #Mastektomi (fjernelse af bryst, red.) er brugt mere end 3.000 gange. 

- Ung Kræft er også navnet på Kræftens Bekæmpelses ungenetværk bestående af 11 lokalafdelinger rundt om i landet.

Et billede gjorde det nemmere at få fjernet brystet

Kun en uge inden Sidsels brystoperation gik det op for hende, at hele brystet skulle fjernes. Hun troede, at der ville blive lagt nogle implantater ind, så resultatet ikke ville være synligt. Men sådan skulle det ikke blive, og derfor havde hun det svært ved tanken. 

- Det fyldte egentlig mere, end jeg havde troet. Det er jo en synlig del af ens krop, som man pludselig ikke har mere. Men så var det, at jeg så et billede af en anden og tænkte, at det jo så helt normalt ud, forklarer hun og uddyber: 

- Jeg blev opereret om tirsdagen, og jeg så det her billede om fredagen. Og det var lige, hvad jeg havde brug for. Det gør, at man kan føle sig forberedt, fordi man kan se, hvad man skal igennem. På hospitalet får man jo ikke billeder med hjem. Der får man en brochure om bivirkninger og forløbets planlægning. 

Man kan godt være feminin med et bryst

Billedet, der hjalp Sidsel igennem hendes forløb, blev lagt op af Katrine Adelheid, og hun er meget rørt over, at hendes billede har kunnet hjælpe en anden.  

Da Katrine lagde sit billede op, var det i høj grad for at vise andre kvinder, at man godt kan være feminin med kun et bryst. 

- Jeg har fra starten følt, at det var et tabu, at man var flad på den ene side. På sygehuset fik vi udleveret BH'er med plads til brystproteser, så vi kunne se normale ud. Det er ikke, fordi jeg har vænnet mig helt til kun at have et bryst, men jeg er ved at acceptere mine ar. Jeg vil vise, at man også kan se smuk og naturlig ud, og at man ikke er mindre kvinde, siger hun til TV 2 Lorry.

- Kræftforløbet gør, at man kan have svært ved at genkende sig selv som kvinde. Det lange hår forsvinder. Man skal lægge make-up anderledes og brystet er væk, fortæller Katrine.  
- Kræftforløbet gør, at man kan have svært ved at genkende sig selv som kvinde. Det lange hår forsvinder. Man skal lægge make-up anderledes og brystet er væk, fortæller Katrine.  
Foto: Privat

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik