Vikingeskibs-museum vil af med fredning

Vikingeskibsmuseet i Roskilde har bedt om at få ophævet fredningen af den problemramte vikingeskibshal, der koster millioner at istandsætte.

Vikingeskibsmuseets facade ud mod Roskilde Fjord har længe været ramt af krakeleringer.

Da stormen Bodil i 2013 fik bølgerne til at slå mod vikingeskibshallens vægge, gjorde det bare ondt værre. 

Nu har museets bestyrelsen besluttet, at det må stoppe. 

De har nemlig sendt en anmodning til Slots- og Kulturstyrelsen og Det Særlige Bygningssyn om at få ophævet fredningen af bygningerne.

quote Skadesbilledet er så omfattende og truende, at vi er nødt til at komme ud af det dødvande, vi befinder os i

Museumsdirektør, Tinna Damgård-Sørensen

En gennemgribende renovering af hallen vil koste 75 millioner kroner. Penge, som museet ikke har kunne skaffe.

- Det har været en svær beslutning at træffe. Vikingeskibshallen præsenterer de 1000-år gamle vikingeskibe på den smukkeste måde, men bygningen kan ikke længere sikre skibene på betryggende vis. Kun en affredning kan bringe os ud af dette dødvande”. , siger museumsdirektør, Tinna Damgård-Sørensen i en pressemeddelelse. 

Det betyder ikke, at hallen skal rives ned

Vikingeskibshallen, der blev designet af arkitekt Erik Christian Sørensen i 1969, har senest sat pumper op for at fjerne indsivende vand og for at holde luftfugtigheden korrekt så til de gamle skibe ikke rådner. Derudover har museeet problemer med krakelering og tæring af stålskelettet. 

quote Det kunne blive en fantastisk opgave for en arkitekt at bygge videre på, så vi sætter bestemt ikke lighedstegn mellem affredning og nedrivning.

Museumsdirektør, Tinna Damgård-Sørensen

Selvom bestyrelsen nu ønsker at få droppet fredningen af hallen, betyder det ikke nødvendigvis, at den skal rives ned. 

- Vi tager konsekvensen af, at bygningens skal har det så dårligt, og vi vil meget gerne have en ny. Men kan det lade sig gøre, håber jeg virkelig, at man kan lade det store indre rum blive. Det er en kæmpeoplevelse at komme ind og se skibene stå der ud mod vandet, og rummet var også det, Erik Christian Sørensen fremhævede som bygningens centrale værdi. Det kunne blive en fantastisk opgave for en arkitekt at bygge videre på, så vi sætter bestemt ikke lighedstegn mellem affredning og nedrivning, siger Tinna Damgård-Sørensen til Politiken. 

Tidligere på året udviklede Teknologisk Institut en rapport, der viste, at hvis ikke museet blev renoveret inden for otte til ti år, så ville det ikke længere være økonomisk ansvarligt. 

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik