Vikingeborg i Køge skal med på liste over verdensarv

I en fælles satsning vil kommunerne, der er hjemsted for Danmarks fem ringborge, arbejde på at få vikingefæstningerne optaget på Unesco’s verdensarvsliste.

Endnu en attraktion i TV 2 Lorrys område kan være på vej til at blive optaget på Unesco’s liste over verdensarv.

Således barsler fem kommuner nu med en fælles ansøgning, der skal få Danmarks fem ringborge fra vikingetiden indlemmet på FN’s eksklusive liste over steder med enestående værdi for hele menneskeheden.

Til fælles har de fem forsvarsværker fra vikingetiden nemlig det, at de er bygget som et samlet projekt i et netværk af borge på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland, alt sammen bygget på foranledning af kongen Harald Blåtand. Derfor giver det mening for de fem kommuner at indsende ansøgningen samlet, påpeges det.

Verdensarvslisten - hvad er det?

UNESCOs verdensarvsliste er en liste over steder, byer, bygninger, monumenter eller lignende der af FN er udpeget til at have enestående og universel værdi for hele menneskeheden. 

 

Listen omfatter over 1000 verdensarvsteder, blandt andet Galápagosøerne, Grand Canyon, de egyptiske pyramider og Taj Mahal.

 

Danmark har syv steder optaget på listen, mens Grønland har to steder optaget.

 

Listen over kandidater til at få status som verdensarv omfatter flere end 1600 steder.

 

Kilde: Gyldendals 'Den Store Danske'

En af disse fem ringborge ligger ved landsbyen Lellinge, lige uden for Køge. I 2014 blev den som den seneste af borgene opdaget og udgravet.

Her glæder kommunens borgmester sig over det landsdækkende samarbejde og ser frem til at sende en ansøgning af sted.

- Vi fem kommuner, der har en ringborg inden for kommunegrænsen, har et helt særligt fællesskab, som vi nu cementerer i form af samarbejde om at få borgene på Unesco´s verdensarvsliste. Her mener jeg, at de (ringborgene, red.) hører til, og det kommer vi til at arbejde intenst for de kommende år, siger Køge-borgmesteren Marie Stærke fra Socialdemokratiet.

Hvad er en ringborg?

De fem danske ringborge har ført til mange hovedbrud og flere forskellige teorier blandt historikerne. Ringborgene har kun eksisteret i en ganske kort del af vikingetiden, og er bygget under Harald Blåtand i 970´erne og frem.

 

Borgene blev placeret på så karakteristiske steder i landskabet, at man i 2014 kunne bruge placeringen af de kendte borge til finde frem til Borgring i Køge, der er den senest lokaliserede af de danske ringborge. De to, der er mest præcist dateret – Fyrkat og Trelleborg – ser ud til at være opført mellem cirka 974 og 981, og fund fra de øvrige borge peger på en lignende datering.

 

Borgene er bygget under Kong Harald Blåtand, der regerede Danmark i årene 958-987. 

 

Bygningen af ringborgene gjorde det muligt for Harald Blåtand at befæste og demonstrere sin kongemagt i hele sit rige på en måde, som ingen konge i Danmark havde gjort før ham. Borgene har givetvis også givet ham et stærkere greb om magten i de enkelte landsdele.

 

Kilde: Køge Kommune

Borgringen ved Køge blev fundet i 2014. Her et foto fra udgravningen.
Borgringen ved Køge blev fundet i 2014. Her et foto fra udgravningen.
Foto: Christian Liliendahl - Ritzau Scanpix

Vækker fortsat forundring fagfolk iblandt

Foruden Køge er kommunerne Vesthimmerland, Mariagerfjord, Odense og Slagelse også hjemsteder for de lidt mere end 1000 år gamle ringborge, der stadig vækker forundring hos arkæologer den dag i dag.

For hvad formålet helt præcist har været med netværket af borge på tværs af Danmark, er stadig noget, som diskuteres flittigt blandt fagfolk. De kan være bygget som samlingsborge for vikinger eller som en anden type fæstningsværk på baggrund af den politiske situation i landet dengang.

Danmarks fem ringborge

Aggersborg ved Løgstør
Aggersborg er beliggende cirka to kilometer nord for Løgstør på Limfjordens nordlige bred, og er den største og den første af Harald Blåtands i alt fem danske ringborge fra vikingetiden. Aggersborg er opført omkring 970'erne på ruinerne af en ældre bebyggelse.

 

Fyrkat ved Hobro
Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand ligesom de fire andre ringborge. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse.

 

Nonnebakken ved Odense
Centralt i Odense ligger Nonnebakken, der i vikingetiden rummede en kæmpemæssig ringborg med en ydre diameter på 180 m. Anlægget, blev opført under kong Harald Blåtand omkring 980. Nonnebakken har navn efter et nonnekloster, der i 1100-tallet lå på vikingehøjen.

 

Trelleborg ved Slagelse 
Trelleborg ligger seks kilometer vest for Slagelse og blev bygget omkring år 980. Vikingeborgen Trelleborg blev bygget af Kong Harald Blåtand i hans kamp mod den tyske kejser. I dag kan man stadig gå på den mægtige ringborgs volde, se den dybe voldgrav, gravpladsen og markeringerne af borgens 31 langhuse.

 

Borgring i Køge
Borgringen ligger på en mark i landsbyen Lellinge, tæt på Køge. Borgringen i Køge, også kaldet Vikingeborgen, er den ringborg der senest blev opdaget ud af i de i alt fem ringborge. Borgringen i Køge blev opdaget i 2014, hvor arkæologerne kunne se en perfekt cirkel på over 100 meter i diameter træde ud af landskabet.

Man ved dog med sikkerhed, at borgene blev opført på foranledning af Harald Blåtand.

- Det er ganske enkelt fantastisk at se, hvordan man i Harald Blåtands tid på tværs af Danmark har placeret disse ringborge, siger Marie Stærke.

Trelleborg ved Slagelse er en af de bedst bevarede ringborge med dets volde.
Trelleborg ved Slagelse er en af de bedst bevarede ringborge med dets volde.
Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

Netop Marie Stærke og Køge Kommune har fået til opgave at lede og koordinere den tværkommunale indsats i samarbejde med museerne i de fem kommuner. Efter planen skal ansøgningen sendes af sted om to år.

Syv attraktioner i Danmark er indtil videre optaget på Unesco's verdensarvsliste. Fire af dem - Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint og parforcejagtlandskabet i Nordsjælland - ligger i TV 2 Lorrys område.

Hvis du vil lære mere om vikingeborgen ved Køge, så lavede vi på TV 2 Lorry et søndagsmagasin om netop udgravningen af ringborgen. Se mere i videoen herunder:

Udgravningen af Danmarks femte vikingeborg ved Lellinge i Køge er gået ind i sin sidste fase - og arkæologer afdækker spadestik for spadestik mysteriet om, hvad der skete med Harald Blåtands forsvundne og genfundne vikingeborg.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik