Har du lyst til at pifte frikadellerne, grøntsagslasagnen eller salaten op med vilde planter, så kan du med fordel bruge den nye guide fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Miljø- og Fødevareministeriet har listet en lang række vilde planter fra den danske natur op i forskellige kategorier, hvor man kan få overblik over, hvilke man kan eksperimentere med og hvilke planter, man skal holde sig fra.
Den nye guide indeholder 50 planter, som alle er risikovurderede af DTU.
Det er især i restaurationsbranchen blevet populært at sætte vilde planter på menuen, og DTU har også vurderet, om der kræves en særlig EU-godkendelse, inden de må sælges til kunderne.
Undgå dårlig mave
Plantelisten er lanceret som en hjælp til danske kokke, produktudviklere og fødevarevirksomheder, men den også en guide til alle de danskere, som er nysgerrige på at bringe naturen ind i deres køkkener – og hjælper til at man ikke ender den halve nat på tønden på grund af dårlig mave.
Giftlinjen har de seneste 10 år oplevet en væsentlig stigning i antallet af henvendelser vedrørende personer, der har spist giftige planter, svampe og bær. Der er desuden en tendens til, at forgiftningstilfældene er blevet alvorligere, da folk ikke længere blot smager på et enkelt bær eller blad, men tilbereder hele måltider af råvarer sanket i naturen, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
- Naturen er et samfundsgode, som vi alle kan nyde. De senere år er der kommet en større lyst til ikke bare at færdes i den vilde natur, men også tage den med ind på vores tallerkener. Jeg håber plantelisten kan være et redskab til, at flere vil bruge naturen, og at vi samtidig kan bidrage til at undgå, at folk kommer galt afsted, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.
De 50 planter er udvalgt blandt andet på baggrund af, hvad Fødevarestyrelsen i en tidligere kortlægningskampagne har set brugt på restauranter og fødevarevirksomheder.
Du kan herunder se hvilke planter, der er vurderet sikre at bruge, og hvilke der frarådes.
Kan spises
Denne kategori indeholder planter og plantedele, der generelt kan spises og hvor der er ikke kendskab til negative effekter ved almindeligt fødevarebrug som del af en varieret kost.
Klik på de enkelte links, hvor du kan få mere info om den enkelte plante.
Bibernelle. Man spiser de Overjordiske dele
Blomsterkarse/tallerkensmækker. Man spiser Blomster
Fuglegræs, almindelig. Man spiser Blad, stængel og blomst
Gederams. Man spiser Blade og stængler
Kronokseøje. Man spiser Overjordiske dele
Radiser/Ræddiker. Man spiser Skulper/frøkapsler
Ramsløg. Man spiser Blade
Stedmoderblomst, almindelig. Man spiser Blomster
Strandvejbred. Man spiser Blade
Bør kun spises i begrænsede mængder
Denne kategori indeholder planter og plantedele, hvor der er kendskab til risici, der gør, at planten kun bør bruges i små mængder, som for eksempel krydderi. Det kan også være planter, hvor der er begrænset viden om risici. Kun indtag i begrænsede mængder fra plantedele i denne kategori vurderes sikkert.
Klik på de enkelte links, hvor du kan få mere info om den enkelte plante.
Agersennep. Man spiser Frø
Blomsterkarse/tallerkensmækker. Man spiser Blade
Bøg. Man spiser Blade og nødder
Døvnælde. Man spiser Overjordiske dele
Gederams. Man spiser Blomster
Gråbynke. Man spiser Overjordiske dele
Hvidmelet gåsefod. Man spiser Blade
Karryplante. Man spiser Overjordiske dele
Kvan. Man spiser Roden
Løgkarse. Man spiser Blomster og blade
Morgenfrue, Man spiser Kronblade
Purløg. Man spiser Blomster
Ramsløg. Man spiser Frøkapsler
Rød tvetand. Man spiser Overjordiske dele
Røllike. Man spiser Blade og blomster
Skovmærke. Man spiser Blade og blomster
Strandarve. Man spiser Hele planten
Strandkål. Man spiser Blade
Strandmælde. Man spiser Blade og blomster
Strandsennep. Man spiser Skulper
Syren, almindelig. Man spiser Blomster
Sødskærm. Man spiser Hele planten
Bør ikke spises
Denne kategori indeholder planter og plantedele, hvor der er kenskab til toksiner eller toksiske effekter i en sådan grad, at plantedelen ikke bør spises, heller ikke i små mængder.
I denne kategori er også planter og plantedele, hvor der er et så begrænset kendskab til indholdsstoffer og eventuelle risici, at det ikke er muligt at lave en reel risikovurdering af plantedelene.
Klik på de enkelte links, hvor du kan få mere info om den enkelte plante.
Følgende planter bør ikke spises på grund af kendte risici:
Gyvel, almindelig. Spis ikke Blomster
Hjulkrone. Spis ikke Blade og blomster
Japanpileurt. Spis ikke Stængel
Kornvalmue. Spis ikke Frø
Kvan. Spis ikke Frø
Lægeoksetunge. Spis ikke Blade og blomster
Prikbladet. Spis ikke Blade og blomster
Rabarber. Spis ikke Blade
Slangehoved. Spis ikke Blade og blomster
Stilkeg. Spis ikke Nød (agern)
Strandtrehage. Spis ikke Blade
Følgende planter bør ikke spises på grund af manglende kendskab til indhold og risici:
Bibernelle. Spis ikke Roden
Douglasgran. Spis ikke Nåle/skud
Fuglegræs, almindelig. Spis ikke Roden
Guldnælde. Spis ikke Overjordiske dele
Gul snerre. Spis ikke Blomster
Lægejernurt. Spis ikke Overjordiske dele
Sankthansurt. Spis ikke Hele planten
Smalfliget fløjlsblomst. Spis ikke Blomster
Stolt kavaler. Spis ikke Blade og blomster
Strandfladbælg. Spis ikke Hele planten
Strandgåsefod.Spis ikke Hele planten
Strandsennep. Spis ikke Overjordiske dele undtagen skulper
Vild gulerod. Spis ikke Blomsterskærm