Vidste du det? Disse vilde planter kan du bruge i maden

Hvis man har gang i gryderne og vil tilsætte bibernelle, fuglegræs eller gederams, så kan man nu tjekke, om de vilde planter er sikre at bruge i maden.

Har du lyst til at pifte frikadellerne, grøntsagslasagnen eller salaten op med vilde planter, så kan du med fordel bruge den nye guide fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Miljø- og Fødevareministeriet har listet en lang række vilde planter fra den danske natur op i forskellige kategorier, hvor man kan få overblik over, hvilke man kan eksperimentere med og hvilke planter, man skal holde sig fra.

Den nye guide indeholder 50 planter, som alle er risikovurderede af DTU.

Det er især i restaurationsbranchen blevet populært at sætte vilde planter på menuen, og DTU har også vurderet, om der kræves en særlig EU-godkendelse, inden de må sælges til kunderne.

Undgå dårlig mave

Plantelisten er lanceret som en hjælp til danske kokke, produktudviklere og fødevarevirksomheder, men den også en guide til alle de danskere, som er nysgerrige på at bringe naturen ind i deres køkkener – og hjælper til at man ikke ender den halve nat på tønden på grund af dårlig mave.

Giftlinjen har de seneste 10 år oplevet en væsentlig stigning i antallet af henvendelser vedrørende personer, der har spist giftige planter, svampe og bær. Der er desuden en tendens til, at forgiftningstilfældene er blevet alvorligere, da folk ikke længere blot smager på et enkelt bær eller blad, men tilbereder hele måltider af råvarer sanket i naturen, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Gederams
Gederams
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

- Naturen er et samfundsgode, som vi alle kan nyde. De senere år er der kommet en større lyst til ikke bare at færdes i den vilde natur, men også tage den med ind på vores tallerkener. Jeg håber plantelisten kan være et redskab til, at flere vil bruge naturen, og at vi samtidig kan bidrage til at undgå, at folk kommer galt afsted, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

De 50 planter er udvalgt blandt andet på baggrund af, hvad Fødevarestyrelsen i en tidligere kortlægningskampagne har set brugt på restauranter og fødevarevirksomheder.

Du kan herunder se hvilke planter, der er vurderet sikre at bruge, og hvilke der frarådes.

Kan spises

Denne kategori indeholder planter og plantedele, der generelt kan spises og hvor der er ikke kendskab til negative effekter ved almindeligt fødevarebrug som del af en varieret kost.

Klik på de enkelte links, hvor du kan få mere info om den enkelte plante.
 

Bibernelle​. Man spiser de Overjordiske dele
 

Blomsterkarse/tallerkensmækker​. Man spiser ​Blomster


​Fuglegræs, almindelig​. Man spiser ​Blad, stængel og blomst
 

Gederams. Man spiser Blade og stængler
 

​Kronokseøje. Man spiser ​Overjordiske dele

 

​Radiser/Ræddiker​. Man spiser Skulper/frøkapsler

 

​Ramsløg. Man spiser Blade
 

​Stedmoderblomst, almindelig​. Man spiser ​Blomster
 

​Strandvejbred​. Man spiser ​Blade

Bibernelle
Bibernelle
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Bør kun spises i begrænsede mængder

Denne kategori indeholder planter og plantedele, hvor der er kendskab til risici, der gør, at planten kun bør bruges i små mængder, som for eksempel krydderi. Det kan også være planter, hvor der er begrænset viden om risici. Kun indtag i begrænsede mængder fra plantedele i denne kategori vurderes sikkert.
Klik på de enkelte links, hvor du kan få mere info om den enkelte plante.

 

Agersennep. Man spiser ​Frø

Blomsterkarse/tallerkensmækker​. Man spiser ​Blade

​Bøg​​Man spiser Blade og nødder

​Døvnælde. Man spiser ​Overjordiske dele

​Gederams​. Man spiser ​Blomster

Gråbynke. Man spiser ​Overjordiske dele

​Hvidmelet gåsefod​. Man spiser ​Blade

​Karryplante​Man spiser ​Overjordiske dele

​KvanMan spiser ​Roden

LøgkarseMan spiser Blomster og blade

​Morgenfrue, Man spiser ​Kronblade

​PurløgMan spiser Blomster

​Ramsløg​Man spiser Frøkapsler

​Rød tvetand​Man spiser Overjordiske dele

​Røllike. Man spiser ​​Blade og blomster

​Skovmærke​Man spiser Blade og blomster

SkovsyreMan spiser ​Blade

​​​Strandarve​. Man spiser ​Hele planten

​Strandkål​. Man spiser ​Blade

​​Strandmælde​Man spiser ​​Blade og blomster

Strandsennep. Man spiser ​Skulper

​​​Syren, almindelig​​Man spiser Blomster

​Sødskærm​. Man spiser ​Hele planten

Almindelig fuglegræs
Almindelig fuglegræs
Foto: Miljø- og Fødevareministeriet

Bør ikke spises

Denne kategori indeholder planter og plantedele, hvor der er kenskab til toksiner eller toksiske effekter i en sådan grad, at plantedelen ikke bør spises, heller ikke i små mængder.

 

I denne kategori er også planter og plantedele, hvor der er et så begrænset kendskab til indholdsstoffer og eventuelle risici, at det ikke er muligt at lave en reel risikovurdering af plantedelene.


Klik på de enkelte links, hvor du kan få mere info om den enkelte plante.

 

Følgende planter bør ikke spises på grund af kendte risici:

 

Gyvel, almindelig. Spis ikke Blomster

​Hjulkrone. Spis ikke ​Blade og blomster

​Japanpileurt. Spis ikke ​Stængel

​Kornvalmue​. Spis ikke Frø

​Kvan​Spis ikke ​Frø

​Lægeoksetunge​. Spis ikke ​Blade og blomster

​Prikbladet. Spis ikke ​Blade og blomster

​Rabarber​. Spis ikke Blade

​Slangehoved. Spis ikke ​Blade og blomster

​Stilkeg​Spis ikke Nød (agern)​

​Strandtrehage. Spis ikke ​Blade

Følgende planter bør ikke spises på grund af manglende kendskab til indhold og risici:

Bibernelle. Spis ikke ​​Roden

​​Douglasgran​. Spis ikke ​Nåle/skud

​Fuglegræs, almindelig. Spis ikke ​Roden

​​​Guldnælde​. Spis ikke ​Overjordiske dele

​​Gul snerre​​. Spis ikke ​Blomster

​​Lægejernurt​​. Spis ikke ​Overjordiske dele

​​Sankthansurt. Spis ikke Hele planten

​​Smalfliget fløjlsblomst​. Spis ikke ​Blomster

​Stolt kavaler​. Spis ikke ​Blade og blomster

​​Strandfladbælg. Spis ikke ​Hele planten

​​Strandgåsefod​.Spis ikke ​Hele planten

​​Strandsennep​​​. Spis ikke ​​Overjordiske dele undtagen skulper

​Vild gulerod​. Spis ikke ​​​Blomsterskærm


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik