Vidste du det? Dette må du ikke gøre i stemmeboksen

Selvom du kun skal sætte ét kryds, så er der flere ting, du bør huske på. Særligt én ting må du aldrig gøre, da det kan udløse fængselsstraf.

Så nåede vi endelig frem til den store valgdag, hvor danskerne går i stemmeboksen for at sætte deres kryds.

Men selvom det kun drejer sig om et kryds på en stemmeseddel, er der en alligevel en række ting, du skal være opmærksom på.

Ved kommunal - og regionsrådsvalget for fire år siden var der således 24.000 ugyldige stemmer, skriver TV 2. Men med den lille guide gentager den kedelige statistik sig forhåbentlig ikke.

Her er listen over ting, du ikke skal gøre i stemmeboksen:

For det første skal du vær opmærksom på, at der er tale om både et kommunal- og regionsrådsvalg. Du vil derfor for udleveret to stemmesedler. Reglerne er ens for dem begge.

Der er tale om både et kommunal- og regionsrådsvalg. Du vil derfor for udleveret to stemmesedler. Reglerne er ens for dem begge. Her ses stemmesedlerne, som bliver udleveret i København.
Der er tale om både et kommunal- og regionsrådsvalg. Du vil derfor for udleveret to stemmesedler. Reglerne er ens for dem begge. Her ses stemmesedlerne, som bliver udleveret i København.
Foto: TV 2 Kosmopol

Du skal kun sætte ét kryds på hver seddel. Et kryds kan dog både være et ”X” eller et ”+”, men du må ikke skrive bogstaver, tegne en cirkel eller lave en emoji.

I Danmark har vi nemlig stemmehemmelighed, og derfor må dine sedler ikke få et særpræg som for eksempel en tegning, så de kan genkendes ved optællingen.

Et flueben kan til nøds gå an, mens lodrette, vandrette eller skrå streger ikke bliver godkendt.

Farvestrålende tusch går ikke

Du skal desuden sørge for, at dit X eller + ikke er uden for felterne på stemmesedlen, ligesom du heller ikke må skravere feltet eller fylde det helt ud.

Det er heller ikke tilladt at bruge en særlig genkendelig tusch såsom en guldtusch, når du afgiver din stemme, skriver TV 2.

Der er kø her til morgen ved Amager Fælled Skole, hvor hundredvis af vælgere er dukket op for at sætte deres kryds.
Der er kø her til morgen ved Amager Fælled Skole, hvor hundredvis af vælgere er dukket op for at sætte deres kryds.
Foto: TV 2 Kosmopol

Du skal heller ikke at skrive dit navn på stemmesedlen, ligesom du også bør være opmærksom på, at hvis du har børn med ind bag forhænget, så må de ikke tegne en lille sød tegning på stemmesedlen.

Apropos børn så må de ifølge Kommunernes Landsforening gerne tages med hen til valgstederne. Men man må ikke tage sit barn med ind i stemmeboksen, når man sætter sit kryds. Små børn, der ikke kender bogstaverne i alfabetet, kan dog komme med ind i stemmeboksen, hvis valgstyrernne tillader det.

I så fald du sætter dit kryds forkert eller ombestemmer dig i sidste øjeblik, kan du bede en af de valgtilforordnede om en ny stemmeseddel. Men hvis du allerede har smidt din stemmeseddel i stemmeurnen, så kan du ikke få en ny. Bordet fanger.

Dette må du aldrig gøre

I disse selfie-tider kan det måske virke fristende at hive mobilen frem og knipse et billede af dig selv og stemmesedlen med dit kryds. Men du må ikke dele det på de sociale medier. For i Danmark er alle valg i princippet ’hemmelige’, så hvad der sker i boksen, skal blive i boksen. Også selvom det at tage billeder inde bag forhænget ikke er omfattet af valgloven og derfor heller ikke er forbundet straf, skriver sn.dk.

Det er dog andre ting, der er.

At afgive sin stemme ved et valg er en personlig sag, og af samme årsag må man ikke stemme ved fuldmagt, ligesom man heller ikke må udgive sig for at være andre. Valgsvindel kan således give op til to års fængsel, skriver sn.dk.

Husk dette op til

Sidst men ikke mindst er der par helt lavpraktiske ting, du bør huske, når du skal ned og stemme. Det ene er dit valgkort, selvom du ifølge sn.dk godt kan stemme, hvis du skulle have glemt det. Det andet er billedlegitimation i form af for eksempel kørekort, pas eller sygesikringsbevis.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvem du vil stemme på, kan du tage vores kandidattest nedenfor:

Du kan også teste din viden om regionsrådsvalget i denne quiz. Tryk HER.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik