Vi spiser mange æbler

Danskerne er det folk i Europa, der spiser flest æbler. Ikke mindre end et halvt hundrede kilo bliver det til hvert år, og det er langt mere end andre europæere.

Danskerne indtager mere end 50 kg æbler i gennemsnit hvert år,
både som rå, i kager og som juice, og det gør danskerne til det
mest æbleglade folk i Europa. Det skriver Landbrugsraadets
magasin FoodCulture mandag.

- Holdbarheden for frugt er generelt lav, men et æble kan
gemmes længe, uden det bliver dårligt, hvilket er en unik
egenskab. Æbler er desuden nemme at håndtere, og det giver en
masse fordele set fra en producents synspunkt.

De skal ikke
fragtes på en båd fra Sydamerika, og der er ikke lange
processer, der kan beskadige frugten. Æblet har simpelthen
plusser på alle fronter, siger direktør for Dansk Kernefrugt,
Laurits Balle, til FoodCulture.

Danmark ligger på en breddegrad, der giver optimale
udviklingsmuligheder for æbler. Lange lyse dage og relativt
kølige nætter, hvor aromaen kan udvikle sig. Produktionen af
æbler i Danmark er dog faldet. Danske æbler er under pres på
grund af konkurrence fra lande, hvor løn og produktionsudgifter
er mindre.

- Ud over lavere omkostninger til produktionen er reglerne for
sprøjtning også mere lempelige i de lande, vi konkurrerer med.
Men de danske avlere er ikke interesserede i at sprøjte mere,
for de er stolte af det produkt, de kan levere. Og jeg tror, det
danske æble vil overleve i konkurrencen, fordi mange foretrækker
dets gode smag, siger Laurits Balle.

Den danske høst af spiseæbler er årligt på ca. 30 millioner
kilo, hvilket svarer til en lille tredjedel af de spiseæbler,
danskerne sætter tænderne i.