Vi opfører os som dyr i trafikken - er du æsel eller gepard?

Der er stor forskel på, hvordan vi opfører os i trafikken. Æsler, gnuer, geparder og pingviner sidder bag rattet.

Vi kender dem på vejene. De hurtige, de langsomme, de hidsige, de stædige. 

For der er dem, der aldrig i livet kunne finde på at bryde færdselsreglerne, og der er dem, der altid forsøger at finde en måde at undvige de andre bilister og hurtigst muligt komme videre. 

Med andre ord - der er stor forskel på, hvordan vi opfører os ude i trafikken. 

quote - Pingvinen er en, der gør ligesom alle de andre. 

Anette Jerup, Trafiksociolog

Trafiksociolog Anette Jerup fra Aalborg Universitet har skrevet en afhandling om retsbevidsthed i praksis, hvor hun undersøgte, hvordan vi forholder os til regler i trafikken. Hun sammenligner os med dyr.

Hun har fundet frem til fire flokdyr, som vi opfører os som, når vi sidder bag rattet.

Æsler, gnuer, geparder og pingviner. 

- De er allesammen en form for flokdyr i trafikken, men de agerer forskelligt i forhold til reglerne og i forhold til andre, forklarer Anette Jerup, trafiksociolog, Aalborg Universitet. 

- Det jeg kiggede på, det var, hvordan vi begrunder vores ikke altid helt lovlydige handlinger, siger hun. 

Nysgerrig? Du kan teste, hvilket dyr du selv er her (sæt link ind)

De fire dyr

Pingvinen: 

- Pingvinen er en, der gør ligesom alle de andre. Det betyder rigtig meget at være en del af flokken, og pingvinen føler en stor frihed ved at være en del af flowet. Så hvis alle de andre køer 10 km/t for stærkt på landevejen, så gør pingvinen det også, og det opleves som mest sikkert og hensynsfuldt. 

Gnuen: 

- Gnuen vil egentlig helst overholde færdselsreglerne, men hvis der er nogle, der kører tæt på dem i trafikken, så kan de godt føle sig presset af andre til at sætte farten op.

Æslet: 

- Æslet er en standhaftig type, som mener, at det er mest sikkert og hensynsfuldt at overholde færdselsreglerne - og gør det altid. Uanset hvad de andre vælger at gøre, så holder de hastighedsgrænserne. 

Geparden: 

- Geparden er ikke et udpræget flokdyr. De indordner sig kun i flokken af biler, hvis de vurderer, at de ikke kan undslippe sikkert. Men lige så snart de har en mulighed for det, så vil de bevæge sig med en højere hastighed end de andre og undvige flokken. I tilfælde af, at der er kø et sted, og der er en vognbane, der bevæger sig lidt stærkere, så vil geparden skynde sig at skifte vognbane og igen flette ind. Hele tiden finde det sted, hvor de kan komme hurtigst frem.

Sådan undersøgte hun det

Hun lavede kameraobservationer i private bilisters biler.

Kameraerne viste, hvad bilisterne selv gjorde. De viste deres speedometer, og hvad der skete rundt omkring dem.

Hun udvalgte forskellige videoklip og brugte dem i interviews med bilisterne. Her forklarede de, hvordan de opfattede situationerne, og hvorfor de handlede, som de gjorde.

De fire dyr 

De fire dyr opfører sig altså helt forskelligt ude i trafikken, og der kan opstå gnidninger, når de møder hinanden på vejene - eksempelvis hvis et æsel og en gepard skal samme vej.

quote - Geparden skynder sig at skifte vognbane og igen flette ind. Hele tiden finde det sted, hvor de kan komme hurtigst frem.

Anette jerup, Trafiksociolog

- Hvis de kører på en motorvej, så vil æslet fastholde, at der er an maksimal hastighedsgrænse, som gælder for alle spor, og hvis der er en, der ligger og kører helt tæt på æslet i den yderste vejbane, fordi de mener, at de skal forbi, så fastholder æslet stadigvæk hastigheden, fordi det er den anden, der gør noget forkert, forklarer Anette Jerup.

Gepardtyperne, der zig-zagger sig vej gennem trafikken og ikke altid overholder hastighedsgrænsen kan være farlige i trafikken. 

- De laver mange ulykker, og de laver alvorlige ulykker, og de er virkeligt svære at nå. De har ikke behov for at tage imod sund fornuft, de kan godt selv - men det kan de ikke, siger Marianne Foldberg Steffensen, chef, Trafiksikkerhed, Vejdirektoratet.

Så man skal altså helst være æseltype for at køre sikkert - og dog..

- Samtidig skal der også være en lille smule pingvin i os, for det er godt at tænke sig om, forklarer Marianne Foldberg Steffensen. 

Mænd og kvinder

Der er faktisk forskel på, hvordan mænd og kvinder opfører sig i trafikken. 

- Blandt mænd er der en tendens til i højere grad at mene, at man er bedre bilister end andre, så jeg vil også umiddelbart tro, at der er en større grad af geparder blandt mændene. Og jeg kan se, at der er en tendens i de studier, jeg har lavet til, at kvinder er mere lovlydige, så der kan måske være flere æsler blandt dem, siger Anette Jerup.

Hun peger samtidig på, at alder også har en betydning for vores opførsel i trafikken - her er ældre mennesker mere lovlydige.

Ved du hvad du må og ikke må, når du holder i kø? Og kan du gætte hvilket dyr, du ligner i trafikken? Test dig selv her

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik