Veterantog udsat for hærværk

Smadrede ruder og en ødelagt dør var synet, der mødte medlemmer af Nordsjællands Veterantog søndag formiddag.

Ukendte gerningsmænd er på et tidspunkt mellem lørdag eftermiddag og søndag formiddag brudt ind i et veterantog på Græsted Station.

En hundelufter opdagede skaderne søndag formiddag og slog straks alarm.

quote Vi vil jo hellere bruge pengene på publikumsoplevelser i stedet for at reparere ruder.

Svend Åge Monnerup, formand for PR- og Trafikudvalget i Nordsjælland Veterantog

Svend Åge Monnerup, der er formand for PR- og Trafikudvalget i Nordsjælland Veterantog, fortæller, at de endnu ikke har overblik over alle skaderne.

- På nuværende tidspunkt ved vi, at en dør i toget er blevet sparket ind, og at fem store spejlglasruder er smadret. Det har regnet meget de sidste par dage, så det er muligt, der også er vandskader i togvognen, siger Svend Åge Monnerup.

Det er ikke første gang

Det er ikke mange måneder siden, at et af foreningens veterantog sidst blev udsat for hærværk. Ifølge formand for Nordsjælland Veterantog, Michael Randrup, fik et af deres andre veterantog kastet sten gennem ruderne i efteråret 2018.

I visse tilfælde køres veterantogene ud på et sidespor, der ligger omtrent hundrede meter fra Græsted Station. Og netop denne placering, mener Svend Åge Monnerup, gør veterantogene særligt udsatte.

- Sidesporet ligger ud til et åbent område et stykke fra stationen. Vi må ikke sætte overvågningskamera op, fordi det er offentlig grund. Vi har søgt om at få bygget en ny vognhal, men der er jo lange udsigter til, at den står klar. Så lige nu benytter vi blandt andet presenninger for at beskytte togene, når de står på sidesporet.

Nordsjælland Veterantog har i alt 43 tog og vogne, hvoraf cirka 25 af dem er i drift.
Nordsjælland Veterantog har i alt 43 tog og vogne, hvoraf cirka 25 af dem er i drift.
Foto: Privatfoto

Det går ud over alle foreningens frivillige

Michael Randrup er især ærgerlig over situationen, fordi det går ud over alle foreningens frivillige, der dedikerer mange timer til udbedringer og drift af veterantogene. Skaderne er ikke billige at udbedre, hvilket betyder, at de frivilliges projekter må sættes på pause.

- Ruderne i et tog er jo ikke lavet af almindeligt vinduesglas. Det er specialfremstillet, meget tykt glas, som kan holde til togdrift, og det er dyrt. Vi har kun de midler, vi får gennem billetsalg og al arbejdskraften er frivillig, så for at udbedre skaderne, må vi tage penge fra vores andre projekter.

Svend Åge Monnerup er glad for, at veterantogene er en del af et lokalmiljø, hvor folk passer på hinanden og er opmærksom på togene.

Derfor føles det også voldsomt, når sådan en forbrydelse sker.

- Det gør rigtig ondt, for vi vil jo hellere bruge pengene på publikumsoplevelser i stedet for at reparere ruder, siger Svend Åge Monnerup.

Foreningen planlægger at politianmelde hærværket i dag.

 

Nordsjælland Veterantog

Nordsjælland Veterantog restaurerer og driver fire forskellige tog- og vogntyper:

  • Damplokomotiver
  • Motormateriel
  • Personvogne
  • Gods og pakvogne

Foreningen har i alt 43 tog og vogne, hvoraf cirka 25 af dem er i drift.

De resterende er enten under restauration, reparation, er udlånt eller hensat.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik