Verdenskendt aktivist på festival: Respekter pantsamlerne

En medstifter af Black Lives Matter talte på Roskilde Festival. Det er et tegn på en tendens, mener professor.

Tirsdag holdt Opal Tometi så oplæg på dette års Roskilde Festival.

Hun er medstifter af den amerikanske bevægelse mod racediskrimination Black Lives Matter.Og hendes budskab var at opfordre europæerne til handling mod racisme i Europa.

Hun tog blandt andet udgangspunkt i den konkrete festival:

Under koncerterne vrimler det nemlig med pantsamlere fra både Østeuropa, Asien og Afrika, der kiler sig ind mellem gæsterne for at samle alle de flasker, glas og kander op, der smides på jorden:

- Der kommer folk hertil for at få at få brød på bordet. Lad vær med at kaste jeres dåser efter dem. Respekter dem, sagde Opal Tometi bestemt fra scenen til de mange fremmødte. 

En tendens

Black Lives Matter er næppe det første, man kommer til at tænke på, når man bliver spurgt, hvad der kendetegner festivaler.

Men ikke desto mindre er der gennem de senere år kommet flere oplægsholdere og debattører på festivalplakaterne, og det er et tegn på en tendens.

Det fortæller Jon Sundbo, der er professor i erhvervs- og oplevelsesøkonomi ved Roskilde Universitetscenter (RUC) til Ritzau:

- Folk, der tager på festivaler, vil gerne stimuleres og opleve en bred vifte af forskellige typer aktiviteter. Festivaler startede jo med det sociale aspekt, og så kom musikken sådan set først til bagefter.

- Nu er alle mulige andre aktiviteter og arrangementer kommet til. Det sker for at udfordre gæsterne, siger han.

Verdens mest omtalte aktivister besøger Roskilde

I 2016 satte Roskilde Festival fokus på lighed og menneskerettigheder, da whistlebloweren Edward Snowden talte på festivalen via en satellitforbindelse fra sit eksil i Moskva.

Og i 2014 var to medlemmer af den russiske aktivistgruppe Pussy Riot på besøg.

Her advokerede de to russiske kvinder for, at den danske regering ikke skal tøve med at gå i kødet på den russiske præsident, Vladimir Putin, når han ser stort på menneskerettighederne i Rusland og andre lande.

Opal Tometi sendte en bredside af sted mod Donald Trump:

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik