Verdens længste vikingeskib er tilbage efter togt

Efter en jordomrejse i papkasser er vikingskibet Roskilde 6 nu tilbage på Nationalmuseet. Samlingen af skibet er i fuld gang inden sommerens store udstilling

Vejledningen kan få selv den mest hardcore Ikea-ekspert til at spærre øjnene op.

For i de mange kasser, du kan se på billederne her, gemmer sig i alt 900 dele, der udgør både originale og nyere dele af et 37 meter langt vikingeskib.

Skibet har været pakket ned og ud igen gentagne gange, da skibet med navnet Roskilde 6 har været udstillet i både Tyskland, England, Canada og USA.

- Der har kunnet sidde 78 mand ved årerne og skibet har nok tilhørt en konge eller Jarl, vi kender fra kilderne, skriver Nationalmuseet på Facebook.

Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet
Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Fundet under museumsudvidelse

I 1996 skulle Vikingeskibsmuseet udvides. Og der var mere brug for udvidelsen end de havde regnet med.

For i jorden ved museet gemte sig i alt ni skibsvrag, hvoraf det ældste også var det længste vikingeskib, der nogensinde er fundet.

Fødselsattesten siger omtrent år 1025, og derfor er der også kun omkring en fjerdedel tilbage af de oprindelige egetræsplanker. 

Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet
Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Derfor kræver det både en omhyggelig vejledning og kyndige hænder, når skibet skal samles igen.

- Vores specialister har samlet det her skib seks gange før, men må alligevel ofte lige ind i manualen, og de passer ekstremt godt på det.

- Hvert eneste stykke træ bliver gennemgået nøje for at se, om konserveringen er ok, og om noget skal repareres, skriver Nationalmuseet.


Årelang udstilling i vente

En ny udstilling er planlagt til at åbne den 25 juni i år, og den er en del af den langsigtede fornyelse af museet i København. 

Udstillingen åbner mulighed for en helt ny formidling af Nationalmuseets enestående samling af genstande fra vikingetiden, heriblandt altså verdens længste vikingeskib.

Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet
Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Udstillingen er planlagt til at løbe over seks år, og den kommer til at skifte fokus undervejs. På den måde bliver udstillingen en ny hybrid mellem særudstillinger og faste udstillinger, som Nationalmuseet arbejder med over de kommende år, skriver museet i en pressemeddelelse.

- Fremtidens Nationalmuseum skal være fyldt med sanselige oplevelser, som taler til nutidens publikum og skaber grundlag for diskussion af vores fælles historie. Vi er i gang med at lægge den langsigtede udviklingsplan for museet, hvor vi vil eksperimentere med nye udstillings- og fortælleformer, siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, i meddelelsen.

Du kan følge med i opbygningen af skibet i denne uge på Nationalmuseets Facebook-side.

TV 2 Lorrys program Søndagsmagasinet har tidligere sat fokus på vikingetiden og de fantastiske vikingeskibe på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Se mere nedenfor:

Hanus Jensen er bådebygger på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og sammen med sine kolleger holder han en mere end 1000 år gammel bådbygningstradition i hævd. Den dag i dag bliver der nemlig stadig bygget efter samme forskrift som den, vikingerne benyttede sig af; klinkbyggede både, som man finder i hele Norden. Men frygten er, at denne viden og kunnen er ved at gå tabt for eftertiden. Derfor bliver der nu arbejdet på at få UNESCO til gøre den helt særlige bådbygningstradition til verdensarv.