Verdens bedste chokolade er fra Hvalsø

For femte år i træk løber Mikkel Friis-Holm fra Hvalsø med prisen for verdens bedste chokolade ved verdensmesterskaberne i chokolade.

- Her afrunder vi smagen og konsistensen på chokoladen, siger Mikkel Friis-Holm, chokolademager og ejer af Friis-Holm Chokolade, mens han kigger ned i et stort kar med flere hundrede liter, lækker chokolademasse, som langsomt røres rundt.

Ved weekendens prestigefulde International Chocolate Awards i London fik hele to Friis-Holm-chokolader, der er produceret på den nye danske chokoladefabrik i Hvalsø, guldmedaljer.

Og det er femte år i træk Mikkel Friis-Holm tager guld med hjem fra verdensmesterskaberne i chokolade.

Lige nu er han og hans seks medarbejdere nær ved at løbe livet af dem selv for at følge med ordrerne, der bare strømmer ind til den lille chokoladefabrik i Hvalsø ved Lejre.

Fire guldmedaljer giver ordrer

For udover de to guldmedaljer i kategorien ”Mørke Mælkechokolade" med sin ”65% Dark Milk” og bedste "Mørke Chokolade" med sin ”Chuno 70% tripple turned - ja, så var der også to "underguldmedaljer" for bedste chokolade- "Direct Trade" og "Best Chocolate Maker".

Og det giver ordrer i bogen:

- Det er jo altid godt, at det er andre, der synes, at det vi laver er godt, siger Mikkel Friis-Holm. For man er ikke i tvivl om, at chokolademageren elsker sit arbejde og laver produktet med kærlighed.

På chokoladefabrikken producerede Friis-Holm i 2016 ti ton chokolade, og i 2017 ender årsproduktionen på omkring 15 ton, hvilket forventes fordoblet i 2018.

Friis-Holm havde de første syv år produktion i Frankrig, men etablerede egen chokoladefabrik i Danmark for snart tre år siden. I dag er de seks fuldtidsansatte i Danmark. 

 
 
Foto: Thomas Elken

Kærlighed til chokolade

Han køber sine chokoladebønner hos landmænd, der laver bønner i Formel 1-klasse indenfor chokolade. Og de fattige bønder, der dyrker de specielle bønner, får til gengæld en meget høj pris for deres særlige produkt. Endnu bedre end Fairtrade-ordningen, siger Mikkel Friis-Holm selv.

- Vi har selv navngivet sorten. Den hedder "Barba". Vi fandt den i en speciel dal og har forædlet den via stiklinger, der er podet på andre træer, fortæller Mikkel Friis-Holm. 

- Det her er det, man drømmer om at nå frem til. Det har været hårdt arbejde, og ind imellem så tænker man på de penge ens investorer de har betroet mig. Om det lykkes, om mit hus det ryger på tvangsauktion, ikke?, siger den glade og trætte chokolademager.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik