03:17

Hovedstadens Beredskab må jævnligt rykke ud til brande i restaurationers ventilationssystemer. Årsagen er, at ventilationerne ikke bliver renset. Det er brandhamrende farligt, for det kan resultere i en brande som den der ramte en kinesisk restaurant på Vesterbrogade for præcis en uge siden.

Ventilationen i restauranter er rene brandbomber

Potentielle brandbomber gemmer sig i beskidte ventilationssystemer i restauranter, pizzeriaer og kebabbarer.

Hovedstadens Beredsskab rykker jævnligt ud til ventilationsbrande i restauranter, der ligger i beboelsesejendomme. Men alligevel er der ingen kontrol med restauranternes ventilationsanlæg.

Det kan gå helt galt. Som det skete på Vesterbrogade 146 i København i fredags.

Her måtte Hovedstadens Beredskab kæmpe med ti meter høje flammer i toppen af bygningen, selvom branden var opstået i stuen.

- Branden er, som politiets undersøgelser har klarlagt, startet nede i en kinesisk restaurant, som ligger i stueetagen. Branden har så via ventilationssystemet bevæget sig op igennem bygningen, op til tagetagen, fortæller Hovedstadens Beredskabs operationschef, Tim Ole Simonsen, til TV 2 Lorry. 

Læs også Sådan startede voldsom Vesterbro-brand

Problemet med disse her ventilationsanlæg i restauranter er, at de jo indvendig er fyldt med fedt og olie, som bliver antændt, når branden kommer derind

Tim Ole Simonsen, operationschef, Hovedstadens Beredskab

Ikke første gang

Ifølge Hovedstadens Beredskab er det ikke første gang, at de oplever ventilationsbrande i restauranter. For to uger siden måtte brandvæsenet rykke ud til en brand på Frederikssundsvej på Nørrebro. Her var det en kebab-bar, hvor der var gået ild i ventilationsanlægget.

- Problemet med disse her ventilationsanlæg i restauranter er, at de jo indvendig er fyldt med fedt og olie, som bliver antændt, når branden kommer derind. Vi har erfaring for, at det sker flere gange om året i vores område, at vi har brande af denne her karakter, siger Tim Ole Simonsen.

Ifølge byggeloven har restauranterne pligt til at rense deres ventilationsanlæg og sikre, at de ikke udgør en brandfare. For tit ligger restauranterne i beboelsesejendomme. Det var også tilfældet med branden i den kinesiske wok-restaurant. Her måtte alle bygningens beboere evakueres da taget brændte.

Læs også Bygning på Vesterbrogade har omfattende skader efter brand

Ingen kontrol - og ingen tilsynspligt

Selvom rigtig mange af de københavnske restauranter, pizzarier og kebabbarer ligger i beboelsesejendomme, føres der alligevel ikke kontrol med restaurationernes ventilationsanlæg. I følge bygningsreglementet, er det kommunerne som er bygningsmyndighed. Men de har ikke nogen tilsynspligt.

Derfor kunne Københavns Kommune, oplyse os, da vi søgte aktindsigt, at man ikke har ført tilsyn med den kinesiske restaurant på Vesterbro. Endvidere kunne kommunen fortælle, at der kun føres tilsyn, hvis der kommer en direkte klage.

Ejeren af den kinesiske restaurant, New Century på Vesterbrogade 146, er nu blevet sigtet for overtrædelse af beredskabslovens paragraf 71, for ikke at have udvist tilstrækkelig forsigtighed med bl.a. ild, brandstoffer eller elektriske anlæg. Ejeren ønskede i dag ikke at fortælle os, hvornår de sidste har tjekket deres ventilationsanlæg.

- Tjek jeres ventilationsanlæg

Men Hovedstadens Beredskab vil meget gerne opfordre restauranter, pizzeriaer og kebab-barer, til at være mere opmærksom på brandfaren omkring deres ventilationsanlæg.

- Vi må opfordre til, at man i restaurationskøkkenerne, har slukningsmidler, så hvis der opstår brande på stegeplader og i frituregryder, så kan man slukke dem inden ilden brede sig op i ventilationsanlægget, siger Hovedstadens Beredskabs operationschef, Tim Ole Simonsen til TV 2 Lorry.

Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen er i gang med en revision af bygningsreglementet, der træder i kraft 1. juli.

Her vil de blandt andet se nærmere på kravene om kontrol og vedligehold af tekniske installationer.