Venstre vil af med kønsopdelt svømning: Det er noget pjat

København skal ikke længere bruge penge på kønsopdelt svømning, mener Venstre. Helt forkert, mener Socialdemokratiet, der stemte forslaget ned.

- Jeg synes det er noget værre pjat, at der skal være nedrullede gardiner og at man kun kan have kvindelige trænere.

Sådan lyder det fra oppositionslederen på Københavns Rådhus, Venstres spidskandidat Cecilia Lonning-Skovgaard.

På torsdagens møde i Borgerrepræsentationen, stillede hun og resten af Venstre et medlemsforslag om at stoppe kønsopdelt svømning i hovedstaden.

Hovedstadens Svømmeklub udbyder i øjeblikket to hold, der er kønsopdelte – et for teenagepiger og et for kvinder med indvandrerbaggrund.

FORSLAGET FRA VENSTRE

"Det foreslås, at Borgerrepræsentationen beslutter at pålægge Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om, at Københavns Kommune fremadrettet ikke yder økonomisk støtte til svømmeaktiviteter og svømmeundervisning, der indebærer kønsopdeling og afskærmning."
Kilde: Københavns Kommune

S: Grænsen går ikke ved gardiner

Ifølge kultur- og fritidsforvaltningen kan den allerede bevilgede støtte til klubben ikke trækkes tilbage – og forslaget vil, hvis det vedtages, alene gælde nye ansøgninger. Allerhelst ville Venstre have lukket pengekassen helt i, men det lader sig altså ikke gøre.

Forslaget led dog en krank skæbne i Borgerrepræsentationen, hvor kun 11 mandater ud af 55 stemte for forslaget. Både Radikale Venstre, SF og Enhedslisten stemte imod sammen med Socialdemokratiet.

quote Jeg er enig i, at man skal sige fra over for parallelsamfund, men problemet er, at det ikke her, grænsen går.

Simon Strange (S), kulturordfører

Kulturordfører Simon Strange (S) kan godt se, hvor Venstre vil hen med forslaget, men det rammer helt forkert, mener han.  

- Vi er enige om målet. Selvfølgelig skal alle i det danske samfund deltage på lige vilkår i foreningslivet. Jeg er enig i, at man skal sige fra over for parallelsamfund, men problemet er, at det ikke her, grænsen går. Parallelsamfund handler simpelthen ikke om gardiner i svømmehaller, siger han til TV 2 Lorry.

Synd for pigerne

Han synes, det er synd for de 5-600 piger, der i øjeblikket går til kønsopdelt svømmeundervisning og er glade for det.

- Opdelingen er det, der skal til for at få dem ud at svømme. Jeg synes det er synd at sige, at de er unormale eller at de gør noget forkert. De gør ikke noget forkert. De går til svømning, siger han.

Den bekymring deler Cecilia Lonning-Skovgaard dog slet ikke.

- Jeg tror, de er så dygtige i Hovedstadens Svømmeklub, at de faktisk får pigerne ud at svømme alligevel, hvis de lægger sig i selen og tager en snak med forældrene. Jeg synes, sagens kerne er, at vi sender et forkert signal til helt unge piger, der er vokset op i Danmark, hvis de mødes med en opfattelse, at man er nødt til at rulle vinduerne ned, når man går til svømning, siger hun til TV 2 Lorry.

Frygter social kontrol

Venstre frygter, at den kønsopdelte svømning får et element af social kontrol.

- Jeg bliver ked af det, når jeg hører, at piger, der går til almindelig svømmeundervisning bliver mødt med kommentarer om hvorfor de ikke går til muslimsk svømning. Så synes jeg, vi er ude i noget social kontrol – og så ryger hele idéen om lave kønsopdelt svømning jo helt, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Aarhus Byråd har for nylig – også på Venstres initiativ – besluttet at sige stop for kønsopdelt undervisning i den almindelige åbningstid i kommunens svømmehaller. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik