Velhaverne indtager Københavns nye bydele

Kvadratmeterprisen på en ejerlejlighed i flere af Københavns nye boligkvarterer er markant højere end i resten af kommunen.

Nordhavn, Islands Brygge og Carlsberg Byen. Det er blot et lille udpluk af de nye boligkvarterer, der i øjeblikket skyder op eller bliver udvidet i Københavns Kommune.

I samarbejde med den uafhængige boligside Boliga.dk har Berlingske undersøgt kvadratmeterpriserne i Københavns nye bydele, og tendensen er klar: Udbudspriserne ligger væsentligt over gennemsnittet for nybyggerier i resten af hovedstadskommunen.

Hvis du vil bo i Københavns nye eksklusive bydel Nordhavn, skal du være villig til at lægge 54.003 kroner i gennemsnit pr. kvadratmeter for en ejerlejlighed. Det er 41 procent dyrere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris i resten af kommunen for nybyggerier. Den ligger på 38.274 kroner.

Ifølge boligøkonom ved Syddansk Universitet Morten Skak skyldes udviklingen den store efterspørgsel på nye boliger.

- Det er en naturlig markedsmekanisme. De personer, der arbejder i byen, har typisk de højeste lønninger, og samtidig vil de gerne bo tæt på deres arbejde for at spare transporttid. Der er tale om et klientel, der kan betale de dyre boliger, og det presser priserne op, siger Morten Skak og tilføjer:

- Den store tendens er, at København bliver mere eksklusiv og mindre tilgængelig for folk med almindelige indkomster

De høje priser gør det svært for familier med middelindkomster at bosætte sig i de nye københavnerkvarterer, hvor langt de fleste af de nye byggerier bliver solgt som såkaldte projektboliger. Det er boliger, der er solgt, længe inden byggeriet er færdiggjort.

Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, fortæller, at mange faktorer spiller ind, hvis man skal have råd til en lejlighed. Og hvis man skal have råd til en af de nye lejligheder i Københavns nye bydele, skal der en betydelig indkomst til.

- For lejligheder i prisklassen 3,5 til 4,0 millioner kroner skal der realistisk set en indkomst på omkring to gange 500.000 kroner om året til, hvis man ikke har betydelig opsparing med i forvejen. Koster lejligheden fem millioner, er det nærmere to gange 750.000 kroner, siger Las Olsen.

- Ikke mange har råd til den slags lejligheder uden videre. Typisk er der tale om folk, der har en opsparing med i forvejen eksempelvis fra en tidligere bolig. Men der er selvfølgelig også købere, der bare har en rigtigt god indkomst, pointerer han.

Men ikke alle nye boliger er for velhavere. I eksempelvis bydelen Ørestad ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for projektboliger på samme prisniveau som andre ejerlejligheder i resten af kommunen ifølge tal fra Realkreditrådet.

- Der er projekter i København, hvor prisniveauet er mere humant, og hvor folk med almindelige indkomster stadig har mulighed for at købe. Det er eksempelvis i Ørestad, hvor man stadig får meget for pengene, siger Hans Jørn Abrahamsen fra NCC Bolig.

Overborgmesteren i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), er meget bevidst om, at boligpriserne i København er høje - han kalder det nogle »meget dyre boliger i de nye, lækre boligområder«.

- Det er lige nøjagtigt derfor, vi i København i stor stil bruger planlovens bestemmelse om, at vi kan kræve, at 25 procent af boligerne i de nye områder bliver almene. Det vil sige, at de bliver til at betale for mennesker med almindelige indkomster, siger han.

Københavns Kommune har planlagt at bygge 1.000 almene boliger i Ørestad, 600 i Carlsberg Byen og 1.000 på Levantkaj i Nordhavn.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik