Veganere vil protestere mod mælk ved børnefestival

Det er hverken sundt eller moralsk forsvarligt at drikke mælk, mener veganere, der vil protestere ved børnefestival.

Igen i år inviterer Arla børn og unge til madfestival i København. 

Den 26. og 27. august vil skoleelever således kunne møde DR-værterne Jacob Riising og Signe Lindkvist, nogle af landets største YouTubere, og musikere som Jimilian og Aura i Kongens Have. 

Men ikke alle jubler. 

Dyrerettighedsforeningen Go Vegan planlægger nemlig at demonstrere foran arrangementet:

- Formålet med protesten er at oplyse folk om den blodige og lidelsesfyldte virkelighed bag mælkeindustriens glansbilleder. Vi vil ikke lade Arlas mælkepropaganda stå uimodsagt, siger Go Vegans talsperson Mathias Elrød Madsen i en pressemeddelelse. 

Også i 2014, 2015 og 2016 mødte veganere op med skilte og bannere foran Kongens Have. 

Go Vegan er blandt andet stærkt utilfreds med, at mælken er blevet en integreret del af den danske folkeskole. 

- Med slogans som ”nyd det gode” fremstiller Arla komælk som noget godt og hyggeligt. Men kalve fjernes fra deres sørgende mødre kort efter fødslen. Hannerne får en boltpistol for panden, for de er ikke rentable, skriver man i meddelelsen. 

Go Vegan: Mælk kan give cancer

På organisationens hjemmeside stiller man blandt andet spørgsmålstegn ved, hvorvidt danskerne har brug for mælk for at opbygge et sundt skelet. 

Man henviser også til en international undersøgelse, som påpeger, at flere glas mælk dagligt kan øge risikoen for prostatakræft og kræft i æggestokkene. 

Det er dog ikke en påstand, som Kræftens Bekæmpelse vil hverken be- eller afkræfte. 

- Overordnet set udvikler mennesker, der drikker meget mælk, hverken oftere eller sjældnere kræft, end mennesker, der drikker lidt eller ingen mælk, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside. 

Kræftens Bekæmpelse: Forskning er ikke entydig

Man henviser til det fælleseuropæiske EPIC-studie, som følger 500.000 europæeres liv og kost. 

- Den samlede forskning er på nuværende tidspunkt ikke entydig, når det handler om fed mælk. Men der er tilsyneladende ingen sammenhæng mellem mager mælk (svarende til skummet-, mini- og letmælk) og risiko for at udvikle kræft i æggestokkene, skriver Kræftens Bekæmpelse. 

En lille øget risiko for prostatakræft kan ikke udelukkes, skriver man:

- Analyser i EPIC-studiet har vist, at niveauet af IGF-1 (væksthormon som findes i mælk, red.) ikke er stærkt forbundet med risikoen for at udvikle prostatakræft, selvom en lille øget risiko ikke kan udelukkes – specielt for den mere ondartede type af prostatakræft. 

Arla Food Fest

Knap 10.000 børn og unge besøgte Arla Food Fest i Kongens Have sidste år. 

Madfestivalen fik i år den internationale 'A Greener Festival Award', som gives til arrangementer, der gør en særlig indsats for at undgå madspild og udbrede bæredygtig miljøpolitik. 

Northside Festival i Aarhus modtog prisen i 2014.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik