Var tæt på at aflyse børnenes feriekolonier: "Men så klarede vi det fandeme alligevel"

For en måned siden manglede Københavns Lærerforenings Kolonier personale i så desperat grad, at de frygtede aflysning af 4.000 børns ferie.

Gitte Nemholt er udmattet og lykkelig på en og samme tid.

For omkring en måned siden var hun tæt på at give op og gøre noget, der ikke er sket i Københavns Lærerforenings Koloniers 119 år lange historie: Aflyse børnenes sommerferiekoloni.

Det var ganske enkelt umuligt at opstøve køkkenpersonale nok. Gitte Nemholt, der er personaleansvarlig, arbejdede i døgndrift på at skaffe hænder til de 20 hold af skoleelever, men lige lidt hjalp det.

- Jeg sagde til mig selv, enten kaster jeg håndklædet i ringen, eller også ringer jeg til medierne og fortæller om, hvor desperate, vi er, siger hun.

Heldigvis valgte hun det sidste. Flere medier - heriblandt TV 2 Lorry - samlede historien op, og så skete der noget.

- Jeg fik sindssygt mange henvendelser fra alle mulige forskellige, der gerne ville give en hånd med. Det var alt fra bedsteforældre og tidligere køkkenfolk, der for længst var gået på pension. Alle mulige bød ind med ultrakort varsel og var klar til at smøge ærmerne op, siger Gitte Nemholt. 

Fra aflysning til rekordår 

På rekordtid blev børneattester og ansættelseskontrakter indhentet og underskrevet, så feriekolonierne i uge 31 og 32 kunne afvikles uden aflysninger. 

Fredag eftermiddag kan hun så gøre status efter årets sidste børn er vendt hjem - en status der siger rekordår på alle parametre.

- Vi har aldrig før sendt så mange børn af sted på sommerferiekolonier. 4000 børn fordelt på 101 hold har været af sted. Det er det højeste antal nogensinde, fortæller Gitte Nemholt.

- Jeg sidder tilbage med en følelse af, at vi gjorde det fandeme, og med hjælp fra alle mulige i sidste øjeblik fik vi det til at lykkedes. Vi har mødt så mange super dedikerede og engagerede mennesker, og jeg vil gerne sige tak til dem alle sammen, siger hun.

Gården Eriksminde var blandt de steder, hvor feriekolonier blev afholdt.
Gården Eriksminde var blandt de steder, hvor feriekolonier blev afholdt.
Foto: TV 2 Kosmopol

Gitte skulle besætte 800 stillinger

Årsagen til det rekordhøje antal kolonier og børn skal blandt andet findes i, at Københavns Kommune har ydet en ekstra millionbevilling Københavns Lærerforenings Kolonier, så 20 hold flere end normalt kunne få en uges frakobling fra storbylivet.

Det har betydet ekstra arbejde og ekstra store udfordringer for Gitte Nemholt.

- Jeg har siddet ene mand til at besætte 800 stillinger. Jeg har været presset dag og nat. Det har virkelig, virkelig været hårdt. Jeg kan ikke holde til sådan en omgang igen. Nu skal jeg restituere de næste par måneder og se fremad mod næste år, siger hun.

Men selvom stressfaktoren til tider har været galopperende, så har det for Gitte Nemholt været det hele værd, når hun hører om børnenes oplevelser fra kolonierne.

- Jeg bliver så glad, når jeg hører om, børnene kommer hjem og har haft gode oplevelser.

- På kolonierne kommer børnene tilbage til de her egentlige værdier uden sociale medier, hvor de mærker nærhed, får nye venner og opdager en anden verden uden den strukturerede dagligdag med stress og så videre. Man kommer tilbage til de originale barndomsværdier. Jeg synes, det er ekstremt vigtige værdier, hvor man har tid og rum til bare være til, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik