"Vanvittigt" spareforslag forkastet: Specialskole kan beholde lærere

Politikerne på Frederiksberg har forkastet et spareforslag på 4,2 millioner kroner for Skolen ved Nordens Plads. Men specialskolen kommer alligevel til at skulle spare.

Sidste mandag var forældre og børn fra specialskolen samlet ude foran Frederiksberg Rådhus for at demonstrere mod et spareforslag, som ville få omfattende konsekvenser for antallet af lærere på skolen. Foto: TV 2 Lorry

Stemningen har den seneste tid været gevaldigt presset på Skolen ved Nordens Plads på Frederiksberg.

03:47

Demonstration mod spareforslaget foregik på Frederiksberg Rådhus den 3. september. 

Luk video

Kommunen havde op til budgetforhandlingerne foreslået, at over end en tredjedel af specialskolens lærere, cirka 20 styks, skulle spares væk og erstattes med pædagoger og pædagogmedhjælpere.

- Det vil ændre læringsmiljøet, og skolen vil blive til et anbringelsessted i stedet for en læreranstalt, sagde skolens bestyrelsesformand, Peter Mikael Hansen, i sidste uge til TV 2 Lorry, da han og mange andre bekymrede forældre og demonstrerede mod forslaget.

Her en uge efter kan han de dog ånde nogenlunde lettet op.

Læs også Frederiksberg lader københavnerbørn bruge deres børnehaver

Skal spare en million

I forbindelse med det netop færdigforhandlede budgetforlig er politikerne blevet enige om, at specialskolen kun skal spare én million og altså ikke 4,2 millioner.

Ifølge Michael Vindfeldt, formand for Undervisningsudvalget (Soc.dem), betyder det, at specialskolen bevarer sit nuværende antal lærere.

- Det er vigtigt for os, at vi stadig har et undervisningstilbud af allerhøjeste kvalitet. Nu er vi landet på under en fjerdel af, hvad forvaltningen oprindeligt foreslog. Det er vigtigt for mig som udvalgsformand, at vi giver gode rammer til undervisningen af specialskolebørn, siger han.

Michael Vindfeldt, formand for Undervisningsudvalget (Soc.dem). Foto: TV 2 Lorry

Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at tage en million fra skolen?

- Det er fordi, vi også skal have den samlede økonomi til at hænge sammen. De får en 1,8 million mere i dag, end hvad de har lærere for. Derfor synes vi også, det er fair, at en million bidrager til det øvrige undervisningsområde, som dermed også kan friholdes for besparelser, siger Michael Vindfeldt.

Vi er lidt forundrede over nogle af argumenterne om, at vi overhovedet skal spare.

Peter Mikael Hansen, bestyrelsesformand for Skolen ved Nordens Plads

Han forklarer, at skolen er normeret til 59 lærere, men pt. har det kun ansat 52 lærere - resten er pædagoger og pædagogmedhjælpere. Skolen har dermed allerede reduceret sine lønudgifter med 1,8 millioner.

- Så den sparede million er altså ud af de 1,8 millioner kroner, siger Michael Vindfeldt.

Læs også Børnehaveoprør på Frederiksberg: Hvorfor skal vi lukkes?

Beherskede optimister 

Han mener, at forvaltningens spareforslag var ”for hårdt”, og derfor er det også en god løsning, som Socialdemokratiet og de andre partier nu har forhandlet på plads, siger han.

Forældrene er glade for nyheden om, at deres børn kan beholde deres lærere. De havde dog gerne set, at skolen helt kunne have undgået sparekniven. Foto: TV 2 Lorry

Skolens bestyrelsesformand, Peter Mikael Hansen, siger til TV 2 Lorry, at han og resten af forældrene er ”beherskede optimister”.

- Vi er lidt forundrede over nogle af argumenterne om, at vi overhovedet skal spare. Men vi er meget glade for, at politikerne har haft forståelse for, at forvaltningens forslag på 4,2 millioner kroner var vanvittigt. Nu er det op til skolens ledelse at udmønte denne her besparelse, og det har jeg som bestyrelsesformand fuld tillid til, at de kan, siger Peter Mikael Hansen.

Frederiksbergs nye budgetaftale betyder bl.a.:

  • En lang række serviceforbedringer til frederiksbergborgerne, som for eksempel skolemad og styrket indsats for udsatte borgere i alle aldre.
  • Flere bæredygtige initiativer på det grønne område.
  • En løsning på udfordringen med overkapacitet på dagtilbud, hvor flere skovpladser bevares, færre institutioner lukkes, og der ansættes flere pædagoger.
  • En stigning i prisen på parkering for at skabe bedre forhold for de bilister, der har brug for at parkere på Frederiksberg.
  • Halvering af byggesagsgebyrer.
Forligspartierne: Konservative, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet, SF og Liberal Alliance indgår forlig om Frederiksberg Kommunes budget 2019.


Kilde: Frederiksberg Kommune


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik