Vagter snød sig til arbejde med falske eksamensbeviser

Otte personer tilstod brug af falske uddannelsesbeviser for at blive godkendt til at kunne arbejde som vagt.

- Jeg vil ønske, at jeg kunne skrue tiden tilbage.

Sådan lød det fra en 22-årig mand, da retsformand Julie Slott tirsdag ved Retten i Glostrup spurgte, om han havde noget at tilføje, inden han fik sin dom, skriver Ritzau.

quote Det er meget problematisk, når man snyder offentlige myndigheder ved at sige, at man har gennemført en uddannelse, som man ikke har.

David Haahr, anklager

Manden havde inden da erkendt sig skyldig i at have benyttet et falsk uddannelsesbevis for at blive godkendt til at arbejde som vagt.

Det koster ham nu tre måneders fængsel, som han dog ikke skal afsone. Hvis altså han udfører 80 timers samfundstjeneste og i øvrigt holder sig på dydens smalle sti og ikke begår ny lignende kriminalitet.

Manden har ikke været ene om at begå dokumentfalsk. Tirsdag har syv andre nemlig også tilstået at have gjort brug af falske eksamensbeviser fra AMU-uddannelsen "Grundlæggende Vagt".

- Det er meget problematisk, når man snyder offentlige myndigheder ved at sige, at man har gennemført en uddannelse, som man ikke har, siger David Haahr, der mødte som anklager i sagen, til Ritzau.

Blev kontaktet udefra

Sagerne blev behandlet som tilståelsessager uden domsmænd og blev tirsdag afholdt sideløbende i to lokaler i Retten i Glostrup.

To personer nægtede sig dog skyldige, så deres sager kunne ikke afgøres tirsdag.

De dømtes bevæggrunde for at bruge beviserne var forskellige. Men samtlige personer havde det til fælles, at de ikke have fremstillet eller distribueret uddannelsesbeviserne selv. De var blevet kontaktet udefra.

En var blevet prikket på skulderen af en mand, da han trænede i Fitness World. En anden var stødt på et opslag på Facebook, mens flere var blevet kontaktet, da de var ude på skolerne for at se på kurserne. 

Ud over den 22-årige er syv andre tirsdag blevet idømt straffe mellem 40 og 60 dages fængsel. Straffene er blevet gjort betingede, mod at de dømte udfører mellem 60 og 80 timers samfundstjeneste.

Skal man godkendes til at arbejde som vagt, sker det blandt andet gennem Administrativt Center Øst, der hører under Københavns Vestegns Politi.

Efter en af skolerne, der tilbyder uddannelsen, gjorde centeret opmærksom på et rygte om falske beviser, blev samtlige ansøgninger, som centeret havde modtaget, tjekket igennem. 150 sager blevet givet videre til politiet.

En række personer har tidligere tilstået, mens flere sager venter på at blive afgjort.

Forstå sagens omgang og forløb her:

  • Det startede som et rygte ved en af de skoler i Danmark, der tilbyder AMU-uddannelsen "Grundlæggende vagt". Men sagen har siden hen vokset sig langt større.
  • Skal man arbejde som vagt, kræver det et uddannelsesbevis. Beviset skal bruges, når eksempelvis Administrativt Center Øst, der hører under Københavns Vestegns Politi, skal godkende vagtfolk.
  • Efter rygterne besluttede centeret sig for at gennemgå samtlige ansøgninger, der er blevet behandlet, siden praksissen begyndte i 2014.
  • 150 sager blev givet videre til politiet.
  • Udover de 10 sager, der blev behandlet i retten tirsdag, har omkring 50 personer allerede erkendt sig skyldige i dokumentfalsk og modtaget dom i sagskomplekset.
  • Derudover har omkring 25 personer nægtet sig skyldige. Flere sager venter på at blive afgjort.
  • Det tager 20 dage at gennemføre kurset, og den fulde pris er 10.864 kroner. Det betaler man, hvis man er ledig eller har en videregående uddannelse.
  • Men mange er berettiget til et tilskud, sådan at prisen ligger på 2160 kroner. Det kan være personer, der har et arbejde eller er inden for målgruppen for arbejdsmarkedskurser.
  • De otte personer, der tirsdag erkendte sig skyldige, har betalt omkring 4000 til 7000 kroner i kontanter for de falske beviser.
  • Fælles for de otte personer, der tilstod dokumentfalsk er, at de ikke havde fremstillet eller distribueret uddannelsesbeviserne selv.
  • Tirsdagens retsmøder blev behandlet som tilståelsessager uden domsmænd og foregik sideløbende i to lokaler.
  • Det er svært at opgøre præcist, hvor mange sager om fusk med uddannelsesbeviser politiet behandler årligt. Sagerne bliver arkiveret sammen med andre sager om dokumentfalsk.
Kilder: Københavns Vestegns Politi, Københavns Politi og nextkbh.dk.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik