Værste tanggener i 43 år i Snekkersten og Espergærde

Det ligger både som en sortbrun grødet masse i vandkanten og som mere grålige tørre bunker på stranden.

Gennem vinteren og foråret har vinden talrige gange blæst mod øst, og det har sendt masser af tang ind mod kysten i Snekkersten og Espergærde til stor gene for Strandvejens villaejere og andre, der færdes ved kysten, skriver Helsingør Dagblad.

Fredag blæste vinden som så mange gange før i år ind over land og førte en sødkvalm stank fra tangen med sig.

Dagen før var der fralandsvind. Så mærker man nærmest ikke lugten, og det giver strandvejsbeboerne en mulighed for at slippe af med noget af tangen.

Ved pålandsvind er det helt galt

- Jeg har boet her i 43 år og har aldrig oplevet noget lignende. Særligt ved pålandsvind er det helt uudholdeligt, fortæller en villaejer fra Espergærde, mens hun går i vandkanten foran sit hus og forsøger at komme af med noget af tangen ved at skubbe det ud i vandet med en rive.

- Men der er ikke nok fralandvind, så tangen bliver liggende lige i vandkanten, konstaterer hun frustreret.

Ved pålandsvind er lugtgenerne så store, at flere villaejere har henvendt sig til Helsingør Kommune for at få hjælp med problemet.

Det er ikke en kommunal opgave at fjerne tang - siger kommunen

- Der har været en række borgerhenvendelser omkring lugtgener fra tang i Espergærde, fortæller Anders Koustrup Sørensen, der er ingeniør i Park og Vej i Helsingør Kommune.

Han har stor forståelse for henvendelserne, men har alligevel måtte afvise de frustrede Strandvejsbeboere.

- Tang er natur og ikke farligt, og det er derfor ikke en kommunal opgave at fjerne tangen. Men der er ikke nogen tvivl om, at lugten er voldsomt generende.

Samme melding lyder for den politisk ansvarlige på området, formand for Teknisk Udvalg, Erling Hansen.

- Vi må melde hus forbi. Det er ikke kommunens opgave. Desuden har vi ikke en jordisk chance for at få maskiner ned og fjerne tangen, med alle de stendiger og badebroer, der er bygget, siger Venstre-politikeren.

Men den villaejer, Helsingør Dagblads udsendte møder på stranden torsdag, mener i høj grad, at kommunen bør hjælpe til. Hun foreslår at man sender nogle af kommunens arbejdsløse ud og gøre arbejdet.

- Det er simpelthen noget svineri, udbryder hun.

Mens de private strandgrundsejere er overladt til sig selv, behøver de mange, der nyder badestrandene i kommunen ikke at frygte, at sommerens strandture bliver spoleret af ildelugtende tang.

Offentlige strande ryddes

- Af hensyn til badegæsterne rydder vi fem udvalgte badestrande i badesæsonen, det vil sige fra omtrent midten af juni til midten af august. I den periode fjerne vi tang, når der er store mængder og lugtgener, fortæller Anders Koustrup Sørensen.

Den største ophobning af tang er lige nord for Espergærde Havn, hvor tangen ligger i en bred grødet bremme mellem havnens nordlige mole og stranden nord for havnen. Kommunen fjerner tang fra stranden syd for havnen men ikke nord. Derfor ser det ud til, at den store mængde tang får lov at blive.

- Der er rigtig meget tang, men der er ikke så meget at gøre ved det. Vi har ikke tænkt os at fjerne det. Det har også noget med økonomi at gøre. Hvis andre vil være med til at betale, vil vi gerne spytte i kassen. Vi har snakket med nogle af lodsejerne om det, men der er ikke kommet noget på plads, siger havnefoged i Espergærde, Per Oluf Larsen.

Snekkersten Havn fjerner selv tangen

Også nord for Snekkersten Havn er der enormt meget tang. Her har byggeriet af en såkaldt sandfanger medført, at tangen samler sig ved den lille strand nord for havnen.

Havnen har besluttet selv at fjerne tangen. Tangen er blevet samlet i en bunke, hvor det ligger og tørrer, mens havnen arbejder på at finde ud af, hvor det skal hen efterfølgende.

- Det gør vi helt frivilligt for at gøre det muligt for optimistjollerne at sejle i området. Desuden har det givet en masse støj, som vi gerne vil være foruden, siger Erling Hansen, der er formand for fonden Snekkersten Havn.

Et par uger efter, at tangen er blevet samlet, er der allerede ved at samle sig en ny stor grødet masse af tang i bassinet mellem havnen og sandfangeren.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik