Værn mod vand kan gøre byen blågrøn

De første tre af i alt syv detaljerede skybrudsplaner for København og Frederiksberg Kommuner offentliggøres nu, skriver Politiken onsdag.

Planerne viser kvarter for kvarter og gade for gade, hvordan nedbøren kan ledes væk, når der kommer så meget af den, at kloakkerne i dag ikke kan følge med. Men planerne viser også, at det nye værn mod regnvandets hærgen kan ændre radikalt på storbyens udseende og funktion, skriver Politiken.

Ud over at forsyne byen med en række kanaler og andre afvandingssystemer bliver det foreslået, at vandstanden i Sankt Jørgens Sø sænkes, så søen bliver i stand til at modtage en større del af de enorme vandmængder. I den forbindelse lægges der op til, at en del af søen laves til strandpark, når vandspejlet bliver lavere.

Klimaeksperterne vurderer, at om 100 år er vejret 2-3 grader varmere, og der vil komme op mod 50 procent mere nedbør om vinteren og hyppigere og kraftigere skybrud i sommerhalvåret. De to hovedstadskommuner vedtog på den baggrund sidste år de overordnede principper for, hvordan oversvømmelser kan forebygges, men de nye konkrete planer - foreløbig for dele af Frederiksberg, Indre By, Vesterbro og Østerbro - viser mere konkret, hvordan opgaven kan gribes an.

Overborgmester Frank Jensen (S) mener, at det haster med at tænke kreativt og gå langt for at sikre byen mod skybrud. Men han er klar over, at træer, buske, græs og vandbassiner kan komme til at genere den kørende trafik. »Vi skal også finde balancerede løsninger. København skal være en spændende by at leve i, samtidig med at trafikken fungerer, så man kan komme rundt«, understreger Frank Jensen over for Politiken.

I skybrudsplanerne er det vurderet, at det vil koste op mod 3,8 milliarder kroner over de næste tyve år at skybrudssikre København, og at det er klart billigere at vælge de åbne løsninger. Men uanset prisen skal investeringerne først og fremmest finansieres ved at gøre københavnernes vandregning dyrere - i det omfang at kommunen får lov af Folketinget i de kommende år. En gennemsnitlig husstand i lejlighed vil i givet fald komme til at betale 50 kroner mere om måneden, mens villafamilien kommer af med 75 kroner ekstra.

Et af mange steder med dilemmaer er på Østerbro, hvor der er forslag om en kanal i Dag Hammarskjölds Allé, der skal lede vand fra Sortedams Sø til Østre Anlæg. Her skriver kommunen, at det kan skabe »et nyt og attraktivt bymiljø«. Men samtidig kan »der være begrænsninger i udformningen som følge af krav fra den amerikanske ambassade«. Eller sagt mere ligeud: Måske er ambassaden ikke begejstret for et vildnis med åben kanal lige uden for den terrorsikrede indkørsel, skriver Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik