Værksteder dumper i arbejdsmiljø

Udstødningsgasser, kemikalier, varme smøreolier og tunge løft af dæk fra umage placeringer. Der er mange farer for tilskadekomst eller sygdom, hvis man arbejder på et autoværksted. Det viser en gennemgang af Arbejdstilsynets smiley-ordning, som DAGBLADET Roskilde har foretaget.

Lige nu blinker i alt 36 smileyer arrigt rødt som tegn på påbud for dårligt arbejdsmiljø hos bilforhandlere og autoværksteder i Region Sjælland.
Men endnu flere har over de sidste par år fået påbud om at rette op på fareelementer, fortæller Jens Skovgaard Lauritsen, tilsynschef hos Arbejdstilsynet.
- Autobranchen er et sted, hvor vi finder en del ting, mere end gennemsnitligt, fortæller han.
Arbejdstilsynet har over de sidste par år gennemført kontrolbesøg på næsten alle landets autoværksteder. Og der har været rigeligt at komme efter.
Tilsynets medarbejdere har foretaget screening af over 3000 værksteder. Heraf havde 75 procent så store problemer med arbejdsmiljøet, at Arbejdstilsynet valgte at fastsætte en egentlig gennemgang af virksomheden en måned senere.
- Rigtig mange steder får ordnet tingene på den måned. Så der kommer vi ikke så langt, at der bliver givet et påbud, fortæller Jens Skovgaard Lauritsen.
Alligevel har omtrent halvdelen af autoværkstederne fået et påbud om at rette op på arbejdsmiljøet, typisk på grund af belastninger af luftveje eller risko for nerveskader eller kræft.
Per Randløv Petersen er bestyrelsesformand for Randløv Petersen A/S i Taastrup og bestyrelsesmedlem i Bilbranchen, værkstedernes brancheorganisation.
Han afviser, at de mange påbud skyldes sløseri.
- Jeg tror ikke, der er nogen, der går på arbejde og siger, hvad kan vi gøre for at arbejdsmiljøet bliver dårligere, mener han.
- Brancheorganisationerne har gjort, hvad de kunne, for at oplyse om, at screeningen skulle komme og har gjort værkstederne i stand til at tackle det, siger han.
Selv er han indehaver af en grøn smiley. Men det betyder ikke, at han er færdig med arbejdsmiljøet.
- Hvis du ikke taler arbejdsmiljø konstant, så kommer alle de dårlige vaner op igen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik