Khadija har hjulpet 110 i arbejde

Greve Nord projektet har hjulpet Askerød væk fra ghettolisten. En medarbejder har fået mere end 100 beboere i job eller i uddannelse.

Solen skinner på den blå barak, der danner ramme om Greve Nord projektet i Askerød. Indenfor sidder Afua Ampomaah og Khadija Al Mohammadi og sludrer om løst og fast.

- Greve Nord projektet har givet mig en gave. Jeg har fået hjælp til at forstå det danske samfund. Jeg har fået hjælp til at tage en uddannelse. I dag kan jeg klare mig selv, siger Afua Ampomaam, SOSU-assistent og beboer i Askerød gennem 11 år. Da hun kom fra Ghana, havde hun svært ved at tale dansk og startede med at arbejde med rengøring. Noget hun ikke var glad for.

Afua Ampomaah tog chanchen efter en barsel og gik til Greve Nord projektet for at få hjælp til at tage en uddannelse. Her mødte hun Khadija Al Mohammadi, der var ny som boligsocial medarbejder med indsatsen "Job og Uddannelse" som speciale. Her var der hjælp at få:

- Det er hjælp med at forstå det danske uddannelsessystem, vi giver. Det er utroligt uoverskueligt. Og så er det arbejdsmarkedet, som stiller rigtig mange krav, når man ikke kan sproget. Eller ikke har et papir på ens kvalifikationer, siger Khadija Al Mohammadi.

 I dag har hun hjulpet over 110 beboere i job gennem de otte år hun har været ansat. 

Se mere om Askerød i serien "Ghetto - hva´nu?" her.

Greve Nord projektet

Greve Nord Projektet i Askerød har været i gang siden 2008 og det kører fire år ad gangen. Så i år er helhedsplanen, som det også kaldes i gang for tredie gang og de håber på at blive forlænget efter 2020.

- Jeg har nok at lave, der er cirka 100, der står i kø for at få en uddannelse eller et job fortæller Khadija Al Mohammadi. 

En af hovedindsatserne i den her fire-årige periode er netop at få beboere, der er udenfor arbejdsmarkedet, i job eller uddannelse. Og det er ikke så nemt som det har været:

-  Jeg har været godt hjulpet af konjukturerne i en periode. Det var fantastisk for det var til at få et job , lige så snart man kom her ind, siger Khadija Al Mohammadi. 

Til trods for at Askerød rev sig fri af regeringens ghettoliste for et par år siden, så er knap 30 procent af beboerne stadig uden for arbejdsmarkedet, viser Landsbyggefondens tal fra 2017. 

Greve Nord projektet dækker over de tre boligområder: Gersagerparken, Gudekvartererne & Klyngen samt Askerød. Og er financieret af Landsbyggefonden, de fire boligområder og Greve kommune. Projektet har netop modtaget en stor millionbevilling fra Den A.P. Møllerske Støttefond til at få unge i fritidsjob og i uddannelse.

Hør Khadija Al Mohammadi fra Greve Nord projektet fortælle om hvad hun kan hjælpe med, hvis du skal i job eller uddannelse

Se det hele menneske - så kommer vi langt

Khadija Al Mohammadi kan godt selv syntes at det kan lyder som et lidt slidt slogan. Men der er det der virker siger hun.

- I bund og grund, så handler det jo om at forstå det hele menneske. Og se de ressourcer de har. Og så gøre dem opmærksom på at dem kan vi arbejde videre med.

Det er ikke bare at lære sproget og finde rundt i den jungle, som det danske system kan virke som for en nydansker, der er brug for:

- Man skal coaches i, hvordan man går til jobsamtale. Det er vigtigt, for man kommer med nogle forudsætninger. Det kan være det der med, at man kan blive overrasket over, at det er ok at smile eller grine til en jobsamtale. Eller give et fast håndtryk. Det kan være noget kulturbestemt, der handler om at det land man kommer fra - der skal man måske være, det man kalder "proffessionel".  Så sidder man jo ikke og smiler og viser tænder, forklarer Khadija Al Mohammadi.

Og så roser hun de mange frivillige, der støtter op om de borgere, der enten har brug for støtte til at lære dansk, læse lektier eller noget opmuntring når vejen er lang. Dem har projektet mange af , fortæller Khadija Al Mohammadi.

For Afua Ampomaah har Greve Nord projektet været vigtigt:

- Det har betydet så enormt meget, jeg er glad i dag. Jeg kan klare mig selv, jeg kan snakke med folk. Jeg har selv henvist mange folk her til Projektet. Jeg bruger mig selv som inspiration. De skal se på mig, jeg har fået hjælp og de kan også komme her ned og få hjælp, smiler hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik