Usædvanligt fund: "Jeg har aldrig set så stor en svamp før"

Frank Rønne Stubtoft fik øje på noget usædvanligt i vejkanten. Nu er han ejer af en 3,5 kilogram tung svamp.

Frank Rønne Stubtoft gjorde sig noget af en opdagelse under en gåtur på Gurrevej i Helsingør. 

- Først tænkte jeg, er det flamingo, der ligger der?, siger han til TV 2 Lorry. 

Da Frank Rønne Stubtoft gik tilbage, kravlede han ind i busken for at undersøge genstanden nærmere. Her kunne han se, at der var tale om en usædvanlig stor svamp. 

quote De siger jo, at man godt kan spise den, men der er ikke meget smag i den.

Frank Rønne Stubtoft, Helsingør

- Jeg tænkte, det var godt nok vildt. Jeg har aldrig set så stor en svamp før. Jeg ved, at de kan blive nogenlunde store, men ikke i den størrelse, forklarer han. 

Frank Rønne Stubtoft arbejder som afdelingsleder hos Byens Bilpleje på Klostermosevej, og han valgte at transportere den 3,5 kilo tunge svamp med tilbage til sit arbejde. Han kontaktede også Helsingør Dagblad, for at dele den store opdagelse. 

- Jeg ville jo gerne vise den til drengene på arbejdet, siger han til TV 2 Lorry.

Pynter på værkstedet

Frank Rønne Stubtofts kollegaer var alle imponerede, da de så den 3,5 kilo tunge svamp. De havde heller aldrig set så stor en svamp tidligere, og de besluttede derfor at veje den.

quote Det er et sjovt syn, man forstår godt, at man bliver forbavset, hvis man ser sådan en der.

Tobias Guldberg Frøslev, adjunkt, Svampebiologi, Københavns Universitet

- Det er en digitalvægt, som vi bruger, når vi blander farve, så de vejer rimelig nøjagtig, siger han. 

Skal det være en del af aftensmaden de kommende dage? 

- De siger jo, at man godt kan spise den, men der er ikke meget smag i den. Den ligger bare til skue, den er jo meget sjov, når folk de ser den, siger Frank Rønne Stubtoft. 

Svampen, der også er kendt ved navnet kæmpe-støvbold, er boldformet og har en glat overflade. Den kan blive op til 60 cm i diameter og i sjældende tilfælde vokse sig endnu større. 

Forsker: Det er ikke usædvanligt

Ifølge en svampe-forsker fra Københavns Universitet er der dog ikke noget usædvanligt ved kæmpe-støvboldens størrelse, men han kan godt forstå, at synet kan virke usædvanlig for mange. 

- Det er et sjovt syn. Man forstår godt, at man bliver forbavset, hvis man ser sådan en der, siger Tobias Guldberg Frøslev, der er adjunkt i Svampebiologi på Københavns Universitet. 

Støvbolden vokser meget tit på næringsrige marker, men kan også findes i løvskove. Hvis du gerne vil på støvbolde-jagt, kan du stadig nå det. De kan nemlig ses fra sommerperioden frem til den første frost. Svampen er ikke giftig, og den kan spises. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik