Universiteter overfylder auditorierne

Selv om det halter med både lokaler og uddannelseskvalitet, optager landets universiteter 10-15 procent flere, end de har plads til, skriver Politiken tirsdag.

Københavns Universitet har kapacitet til 6.887 nye studerende. Alligevel tilbød universitetet i går studieplads til 811 - eller 11,8 procent - flere.

Også universiteterne i Aarhus, Aalborg, Roskilde og Odense arbejder systematisk med en overbookning på 10-15 procent for at undgå en enestetomme stole på uddannelserne, når semestret begynder.

»Hvis vi har en uddannelse, hvor der er plads til 100, overbooker vi med cirka 10 procent, fordi vi har en formodning om, at nogle af de nyoptagne ikke møder op eller takker nej til studiepladsen. Så ender vi for det meste med, at der starter 100, men de fleste uddannelser kan godt leve med, at der i stedet for 100 sidder 103 eller 104«, siger KU's studiechef, Claus Nielsen, til Politiken.

Han regner med, at de 811 indbudte, der egentlig ikke er plads til, bliver væk eller hurtigt falder fra, så regnestykket går op kort efter semesterstart. Samme forklaring lyder fra de andre universiteter.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Torben Holm er forarget og kalder dobbeltbookingerne en »taberstrategi«.

»Sidste vinter sad de på RUC og lavede gruppedannelse på gulvet, og det er ikke ualmindeligt at høre om jurahold på KU, hvor de sidder mange flere, end brandmyndigheden har godkendt til«, siger han til Politiken og tilføjer: »Det kan ikke være rigtigt, at universiteterne optager på en måde, der i sig selv skaber frafald«.

Uddannelsesminister Morten Østergaard siger til Politiken, at det er "universiteternes eget ansvar" og at han ikke vil blande sig.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik